KU Swix Pro 550x90px

Oloksen Tykkikisat peruttu – 30 vuoden historiaan katkos

Oloksen iltatunnelmaa viime vuoden Tykkikisoista. Kuva: Kestävyysurheilu.fi

Oloksen iltatunnelmaa viime vuoden Tykkikisoista. Kuva: Kestävyysurheilu.fi

Muonion Kiri on ilmoittanut peruvansa perinteiset Oloksen Tykkikisat.

Marraskuun puolivälissä hiihdetyt Tykkikisat ovat vuosien varrella keränneet nimekkään osallistujakaartin ympäri maailmaa Oloksella leireilevien maajoukkueiden myötä. 10 viime vuoden aikana Oloksella on nähty Suomen maajoukkueen lisäksi muun muassa Venäjän, Saksan, Yhdysvaltojen, Puolan, Viron ja Kazakstanin kirkkaimpia tähtiä. Viime vuoden kisoissa mukana oli noin hiihtäjää 16:sta eri maasta.

Koronatilanteen tuoman epävarmuuden takia Muonion Kiri teki jo tässä vaiheessa ratkaisun perua kisat. Ulkomaalaisten urheilijoiden tulosta tai pääsystä Muonion ei ole mitään varmuutta.

– Kisajärjestäjien kannalta tilanne on hyvin epäselvä. Muonion Kiri on pieni kyläseura. Tässä vaiheessa olisi pitänyt lyödä lukkoon muun muassa ajanotto ja kuulutus, emmekä halua ottaa suurta taloudellista riskiä, sanoo kilpailunjohtaja Vesa Virkkunen.

Viimeinen niitti kisojen perumiselle oli se, että samalle viikonlopulle kalenteriin ilmestyi FIS Kainuun Talvikisat.

– Vielä elokuussa päällekkäisyydestä ei ollut mitään tietoa. Nyt emme uskalla laskea edes sen varaan, että Muonioon saataisiin kansallisen tason hiihtäjiä tai ketään Suomen maajoukkueesta, harmittelee Virkkunen.

Kestävyysurheilun tietojen mukaan Suomen Hiihtoliton ja Lapland Hotelsin välinen yhteistyö ei ole saanut jatkoa, mikä osaltaan selittää sen, että maajoukkuetta ei nähdä tänä talvena perinteiseen tapaan Oloksella leirillä.

Positiivista on se, että Oloksella on tarjolla alkutalveen edelleen hyvät harjoitteluolosuhteet. Lumetettua latua on luvassa Olostunturin rinteeseen noin 4-5 kilometriä.

– Säilölumilatu on tarkoitus avata 26. lokakuuta kello kahdeksan. Nyt Lapissa on ollut lämmintä ja kosteaa, mutta ennusteiden mukaan sää on selvästi kylmenemässä.

Ensimmäiset Oloksen Tykkikisat hiihdettiin 1989. Jo tuolloin mukana oli kaikki Suomen maajoukkuemiehet. Silloin voittajaksi hiihti Mika Koponen.

Vuonna 1998 Oloksella hiihdettiin maailmancupin avaus.

– Nuorelle pojalle on jäänyt mieleen, että silloin Per Elofsson löi itsensä läpi voittamalla henkilökohtaisen kilpailun ja kyykyttämällä vielä viestissä Norjaa, muistelee Virkkunen.

Virkkunen vakuuttaa, että Oloksen Tykkisoja ei olla laittamassa kokonaan pakettiin. Jatkoa on luvassa ja katseet on siirretty jo ensi vuoteen.

-Petri Ikävalko

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Kuuntele uusin Livigno2Levi Podcast

Kilpailukalenterit