KU Swix Pro 550x90px

Lapissa hiihdetään jo luonnonlumella!

Näin upealta näytti Levillä tänään. Kuva: Levi Ski Resort

Näin upealta näytti Levillä tänään. Kuva: Levi Ski Resort

Lappiin on satanut viime päivinä sen verran lunta, että monessa paikkaa pääsee hiihtämään jo luonnonlumella. Kestävyysurheilu.fi teki katsauksen Lapin tilanteeseen.

Levi

Levi avasi säilölumiladun 2. lokakuuta. Lämpimien säiden takia latu meni kuitenkin huonoon kuntoon. Nyt tilanne on kuitenkin oleellisesti parempi, kuten artikkelin kuvasta näkee.

– Ensilumen ladun lisäksi Rakkavaarassa pääsee hiihtämään nyt sekä vapaalla että perinteisellä. Meillä on mahdollisuus lumettaa ensilumenlatua 4,5 kilometrin matkalta ja uusia reittejä pohjataan heti, kun lumitilanne sen mahdollistaa, kertoo Levi Resortin toimitusjohtaja Jouni Palosaari.

Jos äkkilähtö Leville kiinnostaa, niin Palosaari lupaa, että majoitustilaa Suomen suurimasta hiihtokeskuksesta löytyy.

– Täällä on talvista ja turvallista liikkua. Etelä-Suomesta pääsee tänne kätevästi lentäen tai yöjunalla, kannustaa Palosaari.

Katso Levin reaaliaikaisesti päivittyvä latukartta.

Ylläs

Ylläksellä lunta on tällä hetkellä 20 senttimetriä ja paikallisen yrittäjän ansiosta Äkäslompolon puolella niin sanotulla ”lämpökolmosella” pääsee hiihtämään jo perinteiselläkin. Äkäslompolon ja Ylläsjärven välistä valaistua latua on pohjattu.

– Lisää pohjataan sään ja olosuhteiden salliessa. Haasteena, on että lumi on satanut sulan maan päälle, joten soisemmille reiteille ei vielä päästä vähään aikaan, kertoo Ylläksen matkailuyhdistyksen toiminnanjohtaja Elias Teriö.

Levin tapaan Ylläksellä on tässä vaiheessa runsaasti tilaa. Loppuvuoden osalta tilanne on toinen.

– Jos mielii joulun tai uudenvuoden seuduilla Ylläkselle, niin varauksen kanssa kannattaa olla todella nopea.

Säilölumilatua Ylläksellä ei ole vielä toistaiseksi tehty.

– Sille ei ole löytynyt sopii paikkaa eikä toisaalta rahoitusmallia.

Viime vuonna latujen hoito lopetetiin koronan takia ennen aikojaan. Teriö lupaa, että nyt hiihdetään kausi loppuun asti.

Ylläksen latutilanteen kehittymistä voit seurata Facebookissa Ylläksen Ladut -sivulla.

Pyhä-Luosto

Pyhän ja Luoston aluetta onni on potkaissut oikein kunnolla ja lunta on alueella jo noin 40 senttimetriä.

– Pyhän päässä on 11 kilometriä latua auki ja se on minusta olosuhteisiin nähden hyvässä kunnossa. Tänään kävin Luoston puolella. Siellä on yli 25 kilometriä ajettua latua, kertoo alueella leireilevä maastohiihtäjä Susanna Saapunki ja jatkaa:
– Kun Luostolla hiihti Lampivaaran päälle, niin tuntui enemmän keväältä kuin lokakuulta! Lunta on kyllä ainakin se 40 senttiä, enkä ole törmännyt tällaiseen lokakuussa oman elämäni aikana, vaikka melkein aina jossain päin Lappia on lokakuussa luonnonlumella päässyt hiihtämään. Aivan huikeaa!

Rovaniemi

Rovaniemellä ollaan juuri avaamassa tykkilumilatua. Luonnonlunta on satanut ja varuskunnan ladulla pääsee hiihtämään vapaata. Ensi viikolle Rovaniemelle on ennustettu lämmintä ja vesisadetta, mutta parin kilometrin tykkilatu pitenee pian jopa kahdeksan kilometrin pituiseksi.

– Santasportissa on tilaa ja majoituspaketteihimme sisältyy myös latumaksu. Rovaniemelle pääsee etelästä junalla ja lentoja on Helsingistä useampi päivässä, kertoo Santasportin toimitusjohtaja Mika Kulmala.

Santasportissa leireilee useampi hiihtoseura ja koronatilanteen salliessa myös eri maidenmaajoukkueita tultaneen näkemään Rovaniemen laduilla ennen maailmancupin alkua.

-Petri Ikävalko

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Kuuntele uusin Livigno2Levi Podcast

Kilpailukalenterit