CHXL 550x90px webbanneri

Jämin hiihtotunneli täyttää 10 vuotta

tunneli2Jämin hiihtotunnelissa hiihdettiin ensimmäisen kerran vuonna 2002, joten kuluvan vuoden loka-marraskuussa Jämin hiihtotunnelissa vietetään 10-vuotissynttäreitä.

tunneli2Jämin hiihtotunnelin alku. Kuva: Hevoskuuri.fiJämin hiihtotunnelissa hiihdettiin ensimmäisen kerran vuonna 2002, joten kuluvan vuoden loka-marraskuussa Jämin hiihtotunnelissa vietetään 10-vuotissynttäreitä, kuinkas muuten kuin hiihdon merkeissä.

Jämin tunneli nousi reilu neljä vuotta Vuokatin hiihtoputken avaamisen jälkeen ja se on maailman ensimmäinen maanpäällinen tunneli. Idea hankkeeseen lähti tarinan mukaan vuosituhannen vaihteessa Jämin Jänteen juhlissa vierailleelta Esko Aholta, joka toimi tuolloin Hiihtoliiton puheenjohtajana.

Tunnelin peruskivi muurattiin 7. toukokuuta 2002. Tunnelin avaamista vauhditti poikkeuksellisen aikainen talvi.

- Ensilumi satoi silloin 5. lokakuuta. Jämin molemmilta lentokentiltä harjattiin kaikki lumet ja lunta kerättiin jopa tunnelin katolta. Tunnelissa päästiin hiihtämään ensimmäisen kerran 10. lokakuuta 2002, muistelee Jämin hiihtotunnelin markkinoinnista ja viestinnästä vastaava Pia Lahti.

Tunneli löi itsensä läpi heti ensimmäisenä kesänä ja vuosittaiset kävijämäärät ovat vakiintuneet noin 15 000 - 20 000 kävijään.

- Tunneli on Jämin ykköskäyntikortti. Sillä on iso merkitys koko Satakunnalle ja siihen, miten Jämi on vuosien saatossa kehittynyt, sanoo Lahti.

3,5 metriä korkeaa, 600 metriä pitkää ja 11 metrin korkeuseroa sisältävää tunnelia on käyty katsomassa aina Kiinasta ja Saudi-Arabiasta asti.

Olosuhteisiin satsattu

Tunnelin tekniset ratkaisut takaavat, että olosuhteet hiihdolle ovat erinomaiset, tuuli tai pakkanen eivät hiihtoa häiritse.
Koska latuun ja lumeen haluttiin satsata entisestä ammattimaisemmin, rekrytoitiin Kimmo Vilen hiljattain vastaamaan lumiolosuhteista. Hän on oikea mies kertomaan tarkemmin olosuhteista.

- Tunnelissa on 70 % luonnonlunta ja loput tykkilunta. Ilman lämpötila hiihtotunnelissa on hieman plussan puolella, kun taas lumen lämpötila on hieman pakkasella, noin -1 - -3 astetta, joten nämä asiat kannattaa ottaa huomioon voitelussa ja pukeutumisessa, sanoo Vilen.

Kuinka usein latu ajetaan?
- Mitään aikataulua ei ole, vaan se ajetaan aina kun tarvetta ilmenee, kertoo Vilen.

Ulkolämpötila vaikuttaa myös tunnelin olosuhteisiin jonkin verran ja kuntoilijan kannattaa tarkistaa Jämikeskuksen sivuilta ajantasaiset voiteluvinkit. Ensikertalainen voi tuoda sukset myös Vilenin voideltavaksi.

Kauden avaus

tunneli1Jukka Koivuniemi ja Janne Euren korkkasivat kauden. Kuva: Hevoskuuri.fi

Hevoskuuri tavoitti putkesta innokkaaksi aktiivikuntoilijaksi tunnustautuvan Jukka Koivuniemen, joka oli tullut Jämille Porista.

- Minulle tämä on kauden avausviikonloppu. Porista on tänne lyhyt matka ja täällä on hyvä yhdistää hiihtotreeniin juoksu- tai maastopyöräilylenkki, kertoo Koivuniemi, kehuen samalla latua.

Juhlat luvassa?

10-vuotisynttäreitä tullaan juhlimaan Jämillä loka-marraskuussa, kuinkas muuten kuin hiihdon merkeissä.

Jos ei ole koskaan ennen käynyt Jämin hiihtotunnelissa, niin miksi tunneliin kannattaisi tulla hiihtämään?

- Hiihto on loistava kuntoilumuoto kenelle tahansa, vauvasta vaariin ja täällä voi ottaa tuntumaa talveen hyvissä olosuhteissa. Lisäksi täällä saattaa törmätä esimerkiksi viime kevään 50 kilometrin Suomen mestariin Ristomatti Hakolaan tai läpimurron hiihtomaailman huipulle tehneeseen Krista Lähteenmäkeen, mainostaa Lahti.

Katso voiteluvihjeet tunneliin Suksihionta.fi tai Jämikeskuksen sivuilta

-Petri Ikävalko

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri