KU Motion Krista 550x90px

Salomonilta uusi supermono maastohiihtoon

MattiHeikkinen160312Ranskalainen bioinsinööri Pierre Gignoux on kehittänyt hiilestä uuden supermonon ja myynyt konseptin Salomonille.


MattiHeikkinen160312Salomonin tallihiihtäjänä Matti Heikkinen pääsee nauttimaan uudesta supermonosta. Kuva: Hevoskuuri.fiRanskalainen bioinsinööri Pierre Gignoux on kehittänyt hiilestä uuden supermonon ja myynyt konseptin Salomonille. Näin uudesta supermonosta pääsevät nauttimaan ainoastaan Salomonin talliin kuuluvat hiihtäjät,joukossa mm. Suomen Matti Heikkinen ja Ruotsin Marcus Hellner. Asiasta uutisoi ensimmäisenä norjalainen Adresseavisen lehti Trondheimistä.

Kyseessä on uusi luistelumono, jonka materiaali on täysin hiilestä valmistettu ja sitä kautta huomattavasti kevyempi kuin muut monot markkinoilla. Myös tasapainon ja kunnon potkun saaminen on uudella monolla huomattavasti helpompaa. Adresseavisenin mukaan kyse mullistavasta keksinnöstä maastohiihdossa.

Koska ranskalainen insinööri Pierre Gignoux on myynyt konseptin Salomonille, uudesta supermonosta pääsevät nauttimaan ainoastaan Salomonin monoja käyttävät hiihtäjät, joukossa mm. Suomen maailmanmestari Matti Heikkinen, Ruotsin Marcus Hellner, Norjan Therese Johaug, Marthe Kristoffersen ja Kristin Störmer Steira.

Sen sijaan Norjan supertähdet Petter Northug ja Marit Björgen sekä Sveitsin Dario Cologna eivät uudesta luisteluhiihdon supermonosta pääse nauttimaan. Esimerkiksi Northugilla on sopimus Alpinan kanssa vuoteen 2014 asti.

Uuden monon valmistuskustannukset ovat materiaalista johtuen huomattavasti kalliimpia kuin "tavallisten" monojen valmistus. Siksi ensi talvena monot ovat käytettävissä vain harvoille ja valituille hiihtäjille ja urheilukaupoista on supermonoa vielä turha etsiä. Tiedossa ei ole, että muilla mononvalmistajilla olisi vastaavanlaista hanketta meneillään, mutta muutkin valmistajat tulevat varmasti olemaan äärimmäisen kiinnostuneita tästä mullistavasta keksinnöstä.

Supermonoa ovat muutamat hiihtäjät jo testaamaan ja kokemukset ovat olleet ylistäviä uuden monon suhteen.

– Minä kutsuisin sitä vallankumoukseksi. Kyse on ennen kaikkea painosta ja se painaa vain melkein kolmasosan tavallisen monon painosta, kertoo Oslon MM-hiihtojen 50 kilometrin neljäs Sjur Röthe Adresseavisenille.

>> Adresseavisenin artikkeli norjaksilangrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri