CHXL 550x90px webbanneri

Krista Lähteenmäki on keskittynyt liikkuvuuden kehittämiseen ja nostanut harjoitusmääriä

Krista Lähteenmäen kesäharjoittelu on sujunut hyvin. Kuva: Hevoskuuri.fi

Krista Lähteenmäen kesäharjoittelu on sujunut hyvin. Kuva: Hevoskuuri.fi

Tämänpäiväisessä Krista Lähteenmäen tiedotustilaisuudessa Solvallan urheiluopistolla oli paikalla hyväntuulinen hiihtäjä. Kesän harjoittelu on sujunut hyvin.

Liikkuvuutta ja toiminnallista voimaharjoittelua

Krista Lähteenmäki on leireillyt kuluneella kaudella paljon ja ne ovat sujuneet hyvin Ramsaun sairastumista lukuun ottamatta.

– Harjoituskausi on sujunut hyvin ja leirit ovat onnistuneet. Vain Ramsaun leirillä iski oksennustauti ja siinä meni viikko toipuessa. Aikataulussa ollaan kaikin puolin, Krista Lähteenmäki kertoo tyytyväisenä.

KristaLahteenmakiII151012Krista Lähteenmäki luottavaisena tiedotustilaisuudessaan. Kuva: Hevoskuuri.fiMyös muutamia muutoksia on tullut 21-vuotiaan Lähteenmäen harjoitteluun.

– Liikkuvuutta on tehty huomattavasti enemmän. Uutena valmentajana tiimiin on tullut Ari Saarikoski. Matti Haavisto hoitaa edelleen kokonaisuuden, mutta Ari on töissä Kuortaneen opistolla ja hän on päässyt seuraamaan jokaisen voimatreenin paikanpäällä. On pyritty tekemään toiminnallista voimatreeniä omalla kropalla. Tämä on tuntunut hyvältä ja olen saanut rentoutta hiihtoon, nykyisin Kuortaneella asuva Krista kertoo ja jatkaa.

– Valmentajan kanssa tehtiin päätös, että tunteja on saatava nostettua. Viime kauteen nähden tunteja on nostettu ja nyt harjoittelua pitäisi tulla 730 tuntia.

Krista Lähteenmäki on myös tyytyväinen nykyisen asuinpaikkansa Kuortaneen olosuhteisiin ja mäkeäkin kuulemma Pohjanmaalta löytyy.

– Pidän pienistä ja rauhallisista paikoista ja olen viihtynyt siellä. Ja kyllä Kuortaneelta löytyy mäkiä siinä missä Ikaalisistakin. 15 minuuttia kun ajaa autolla, niin mäkeä löytyy, eli pikkuisen vaan täytyy nähdä vaivaa. Ja vielä kun Ari pääsee seuraamaan voimaharjoittelua, niin nekin tulee tehtyä paremmin ja huolellisemmin. Lisäksi olen päässyt harjoittelemaan myös yhdessä Riikan (Sarasoja-Lilja) kanssa, joka myös asuu Kuortaneella, Krista kertoo olevansa varsin tyytyväinen nykyiseen asuinpaikkaansa.

Kokenut nuori urheilija

Krista Lähteenmäki on kuulunut jo vuosia Suomen naismaajoukkueen vakiokalustoon, vaikka joulukuussa 22-vuotta täyttävä Krista itse asiassa aloittaa "virallisesti" vasta toisen kautensa naisten sarjassa. Lähteenmäki kertookin, ettei yllätyksiä enää ole hirveästi luvassa, vaan maajoukkueleirit ja arvokisat sujuvat jo rutiinilla kokeneen urheilijan tavoin.

– 2008 tosiaan jo ensimmäistä kertaa mukana naisten karkeloissa ja siitä tuntuu olevan jo ikuisuus. Ja kyllä minua silloin vähän jännitti, kun meidän joukkueessa oli niin kovia hiihtäjiä mukana ja pääsin samaan porukkaan. Näin jälkeenpäin ajateltuna oli myös hyvä, että pääsin mukaan jo Liberecin MM-kisoihin 2009, niin seuraavissa Oslon kisoissa kaikki oli jo tutumpaa ja tiesin, mitä oli luvassa, Lähteenmäki muistelee nuorella iällä saamiaan kokemuksiaan.

– Nyt on lähes kaikki kilpailupaikat jo tuttuja. Tosin muutama uusi kilpailupaikka on tulevalla talvella luvassa, mutta se vaan piristää ja tuo vaihtelua.

Oslon sijoituksia parantamaan

Krista Lähteenmäen tulevan talven ykköstavoite on luonnollisesti Val di Fiemmen MM-kisat helmi-maaliskuussa. Lähteenmäki menestyi edellisissä Oslon MM-kisoissa mainiosti saaden hopeaa parisprintistä, pronssia viestistä ja viidennen sijan perinteisen 10 km:llä. Näin ollen kovin matalin tavoittein ei voida myöskään Val di Fiemmeen lähteä.

– Val di Fiemmestä ei voi tavoitella vähempää kuin mitä Oslosta saavutin. Myös viesteissä meillä on kovat joukkueet ja on kova työ jo päästä itse joukkueisiin. Mitaleita tavoitellaan ilman muuta, mutta kyllä se henkilökohtainen mitali vaatii minulta aivan täydellistä onnistumista ja muutamalta ennakkosuosikilta ehkä pienoista epäonnistumista. 10 km vapaalla olisi ehkä se mieluisin matka näissä kisoissa, Lähteenmäki siirtää katseet Italian MM-laduille.

Krista Matti151012Krista Lähteenmäen ja Matti Haaviston valmennussuhde on sujunut hyvin. Kuva: Hevoskuuri.fi– Val di Fiemmen uusitut ladut ovat viime Tourilta tutut. Joitain muutoksia voi vielä tulla, mutta eiköhän nekin tule tutuksi tulevalla Tourilla. Luvassa on todella jyrkkiä nousuja ja ne jatkuvat vielä tämän jälkeen loivina. Tämä on pyritty harjoittelussa ottamaan huomioon. Kyllä minun voimakasrakenteisena hiihtäjänä pitäisi jaksaa niissä painaa ja kun on kovassa kunnossa, niin kaikki radat sopii, Krista käy läpi tulevia MM-latuja.

Lähteenmäen tärkeysjärjestys kisojen suhteen tulevalla kaudella on selvä.

– MM-kisat on ykkönen ja Tour kakkonen. Tourille lähden mikäli olen hyvässä kunnossa, mutta jos siellä tuntuu heikolta, niin jätän sen kesken.

Seuraava kuukausi ratkaiseva

Seuraavaksi Lähteenmäellä on luvassa korkean paikan leiri Italiassa A-maajoukkueen kanssa, ensin Livingnossa ja sitten Val Senalesissa.

– Seuraava kuukausi on ratkaiseva alkukauden osalta. Mitä pidempään olen korkealla, niin sen paremmin se on yleensä minulle sopinut, Lähteenmäki sanoo.

– Italian leirillä harjoitellaan alkuun varovasti ja matalilla tehoilla ja määrillä. Kymmenennen päivän jälkeen voi sitten tehdä kovempiakin tehotreenejä, kun alkaa tuntua paremmalta. Krista on siitä hyvässä tilanteessa, että jo viiden tehotreenin jälkeen hän on valmis kilpailuun, valmentaja Matti Haavisto ohjeistaa Italian leiriä.

Kauden avaus tapahtuu näillä näkymin Suomen Cupin osakilpailuissa Rovaniemen Ounasvaaralla marraskuussa, jota seuraa Oloksen katsastuskilpailut.

– Kauden avaus on aina jännittävä paikka. Ei tiedä täysin varmasti, että missä kunnossa itse ja muut tytöt ovat. Ja kuinka sitä osaa taas hiihtää kilpaa. Toivottavasti kuitenkin pääsen Jällivaaran ja Rukan maailmancupin kilpailuihin Krista aprikoi.

– Rukan jälkeen onkin sitten luvassa harjoittelujakso ja leiri korkealla Livignossa, jossa valmistaudun Tourille ja jätän Kanadan maailmancupin osakilpailut väliin.

Matti Haavisto on tyytyväinen suojattinsa tilanteeseen

MattiHaavisto151012Matti Haavisto valvoo luottavaisena suojattinsa harjoittelua. Kuva: Hevoskuuri.fiKrista Lähteenmäkeä on jo pidemmän ajan valmentanut Matti Haavisto, joka on varsin tyytyväinen valmennettavansa nykykuntoon.

– Harjoituskausi on hyvin mennyt ja tähän kauteen päästiin aloittamaan jo toukokuun alusta, kun viime vuonna aloitus meni juhannuksen aikoihin. Tämä selittää ison osan määrän kasvusta ja nyt ollaan määrällisesti selvästi edellä viime kauteen. Myös testeissä on tullut ennätyksiä, joten kehitystä on vielä tapahtunut. Lumella sen sitten näkee lopullisesti, että missä kunnossa ollaan.

Uudet valmennuskuviot miellyttävät myös Haavistoa.

– Heikki Pusa antoi vinkkiä Ari Saarikoskesta. Kristan kanssa olimme miettineet tällaista vaihtoehtoa. Nyt on edessä kaksi tärkeää vuotta ja missään ei saa antaa tasoitusta. Palkintopallisijoitukset maailmancupissa ja henkilökohtainen MM-mitali olisivat hienoja saavutuksia tulevalle kaudelle, Haavisto kertoo.

Kaikesta näkee, että Kristan ja Matin valmennussuhde toimii erinomaisesti ja harjoittelu on hyvällä mallilla.

Penkkiurheilijat voivat olla siis luottavaisia myös tulevana talvena. Krista Lähteenmäki tulee jälleen hiihtämään kovaa ja taistelemaan kärkisijoista myös kansainvälisissä karkeloissa.

- Tero Viljanen

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri