CHXL 550x90px webbanneri

A-maajoukkue lähti Italiaan korkealle

Kolme nais- ja kolme mieshiihtäjää oli paikalla A-maajoukkueen tiedotustilaisuudessa. Kuva: Hevoskuuri.fi

Kolme nais- ja kolme mieshiihtäjää oli paikalla A-maajoukkueen tiedotustilaisuudessa. Kuva: Hevoskuuri.fi

Tätä kirjoittaessa Suomen hiihdon A-maajoukkue on parhaillaan matkalla Italiaan korkean paikan leirille ensin Livignoon ja sitten Val Senalesiin. Ennen lähtöä joukkue piti infotilaisuuden Helsingissä.

A-maajoukkueen valmentajista paikalle oli saapunut Jussi Piirainen, joka harmitteli sitä, että flunssa on harmittavasti kiusannut Suomen joukkuetta edellisen Ramsaun leirin jälkeen. Osa sairastaa edelleen ja osa on vielä toipilaita. Niinpä miehistä Lari Lehtonen ja naisissa Anne Kyllönen joutuvat jäämään kokonaan pois Italian leiriltä.

Hiihtäjille tuleva Italian korkean paikan leiri on äärimmäisen tärkeä alkukauden ja myös koko kauden kannalta. Paitsi korkean paikan vaikutusta, sieltä haetaan myös hiihtomahdollisuuksia ja lumelle pääsyä, joka on tässä vaiheessa todella tärkeää. Ja kun on Suomen sateisia säitä tarkkaillut viime viikot, niin ei siitä auringonpaisteessa upeissa vuoristomaisemissa haittaakaan ole mielelle ja henkiselle puolelle. Mutta korkea ilman ala asettaa myös oman haasteensa ja maltti onkin valttia tällä pitkällä kolmen viikon leirillä.

– Val Senalesin leiri on kauden vaikein leiri ja itsekin olen sortunut siellä liian kovaan vauhtiin. Toivotaan, että vauhti pysyy tällä kertaa lapasessa, tuumii hiihtäjä Ville Nousiainen tulevaa Italian leiriä.

Myös valmentaja Piirainen tietää omat haasteet, mitkä korkealla harjoittelu aiheuttaa.

– Treenien toteutuksessa vastuu on viime kädessä jokaisella urheilijalla itsellään. Minä sitten toimin leirillä apuna kontrolloimassa tilannetta ja neuvomassa tarpeen mukaan, Jussi Piirainen kertoo.

Mutta leirille on ehdottomasti paikkansa tässä vaiheessa harjoituskautta.

– Sieltä haetaan ennen kaikkea korkean paikan vaikutusta ja hyviä olosuhteita sekä hiihtomahdollisuuksia ja suksille pääsyä. Ja kyllä niitä nousuja pyritään tänäkin vuonna keräämään riittävästi, Piirainen luettelee leirin tavoitteita.

Hiihtäjät tekevät ensin Livignossa viisi päivää kuivan maan harjoittelua ennen siirtymistään Val Senalesiin, jossa myös hiihto kuuluu ohjelmaan.

– Val Senalesissa aamupäivisin on yleensä hiihtoa ylhäällä ja sitten iltapäivisin juoksu- ja rullahiihtoharjoittelua alempana. Leirillä tehdään myös tehoharjoituksia, mutta ne kovimmat tehotreenit tehdään kyllä alhaalla, Piirainen kertoo leirin ohjelmasta.

A-maajoukkueen hiihtäjille jää vajaan viikon verran aikaa palautua leirin jälkeen, ennen kuin kotimainen kausi alkaa heidän osaltaan Rovaniemen Suomen Cupin osakilpailuilla 10.–11.marraskuuta. Sitä seuraavat Oloksen katsastushiihdot sekä Jällivaaran ja Rukan maailmancupin osakilpailut.

Miesten tilanne valoisampi viime vuoteen verrattuna

JussiPiirainen161012Jussi Piirainen kertoo Suomen A-maajoukkueen tilanteesta tiedotustilaisuudessa. Kuva: Hevoskuuri.fiSuomen miesten viime talvi meni varsin alakanttiin osittain lukuisten sairastumisten johdosta. Nyt Jussi Piiraisen mukaan tilanne on miesten osalta valoisampi viime kauteen nähden.

– Ainakin nyt leirikaudella tilanne on ollut hyvä ja leirit ja testit ovat onnistuneet. Sekä normaalimatkojen että sprinttihiihtäjien leirit ovat sujuneet mainiosti. Isommasta ryhmäkoosta on ollut myös se etu, että on pystytty tekemään hyviä ryhmätreenejä porukalla. Nykyhiihtohan on pitkälti paljon yhteislähtökilpailuja ja ryhmässä hiihtoa ja sitä pitää harjoitella myös harjoituksissa. Ainoastaan tämä viime aikojen flunssasairastelu hieman huolestuttaa, Jussi Piirainen kertoo mieshiihtäjien nykytilanteesta.

Alkukaudesta Piirainen odottaa hyviä hiihtoja viimeistään Rukalla kotiladuilla.

– Suomen miehillä on nyt neljä paikkaa henkilökohtaisille matkoille. Jällivaaraan olisi tarkoitus myös lähettää kaksi viestijoukkuetta eli kahdeksan hiihtäjää. Alkukauden osalta Rukalla olisi jo hyvä hiihtää hyvin myös miestenkin osalta, niin silloin ei ole syytä huolestua, Piirainen asettaa miehille odotuksia kotiladuille.

Tulevan kauden päätavoite on luonnollisesti Val di Fiemmen MM-kisat helmi-maaliskuussa. Maailmancupissa Tour de Ski nousee tärkeimmäksi tapahtumaksi.

– Tour on tärkein yksittäinen kilpailu maailmancupissa. Mutta sinne lähtevien hiihtäjien tulee olla hyvässä kunnossa. Tarvittaessa teemme ratkaisuja myös paikan päällä esimerkiksi Tourin keskeyttämisen suhteen, Piirainen kertoo.

Edellisissä Oslon MM-kisoissa Matti Heikkinen nappasi riemastuttavasti MM-kultaa 15 km:lla. Maailmanmestaruuksia ja mitaleita Piirainen ei vielä tässä vaiheessa kautta lähde Val di Fiemmestä Suomen miehiltä lupaamaan.

– Varsinaisia mitalitavoitteita ja yksittäisiä sijatavoitteita on joukkueena tässä vaiheessa vielä vaikea asettaa. Toki ne ovat mahdollisia saavuttaa, mikäli kaikki onnistuu. Tärkeintä on ennen kaikkea tason nosto joukkueena viime kauteen verrattuna, Piirainen kertoo joukkueen tavoitteista.

Muutamien maajoukkuehiihtäjien kommentteja on luvassa Hevoskuurissa lisää lähipäivinä.

- Tero Viljanen

 

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri