CHXL 550x90px webbanneri

Ari Luusua tähtää jälleen korkealle

Ari Luusua kuntoutui vielä viime keväänä SM 50 km:n neljänneksi Imatralla. Kuva: Hevoskuuri.fi

Ari Luusua kuntoutui vielä viime keväänä SM 50 km:n neljänneksi Imatralla. Kuva: Hevoskuuri.fi

Viime talvena Ari Luusua yllätti monet alkukaudesta kovalla vauhdillaan kivuten aina Tour de Ski-joukkueeseen asti. Tourin jälkeen tuli kuitenkin seinä vastaan. Nyt 24-vuotias Luusua tähtää ehjempään kauteen.

Tourilla 45:nneksi sijoittunut Luusua pärjäsi vielä Keuruun SM-kisoissa ja osallistui myös Viron maailmancupiin, mutta tämän jälkeen rovaniemeläisellä tulevalla tradenomilla oli takki täysin tyhjä, ja oli huilin paikka.

– Keuruun SM-kisoista tammikuun lopulla tuli vielä mitali ja osallistuin Otepään maailmancupiin, mutta sen jälkeen oli kaikki paukut käytetty ja takki oli aivan tyhjä. Viiteen viikkoon ei tullut yhtään kilpailua. Keväällä pääsin onneksi vielä uudestaan jonkunlaiseen kuntoon ja oli SM 50 km:llä neljäs, vaikkei siellä aivan kovin taso ollutkaan, Ari Luusua muistelee vaihtelevaa viime kauttaan.

– Hyvä, että kuntouduin vielä keväästä ja pääsin aloittamaan hyvin uuden harjoituskauden, joka lähtikin hyvin käyntiin. Varsinkin hyvin sujunut Aateli Race antoi taas lisää itseluottamusta, Luusua jatkoi.

Yhden syyn viime kauden katkeamiselle Luusua löytää.

– Kilpailujen määrä nousi noin kolmestakymmenestä 44:ään, mikä on tosi iso määrän kasvu. Keho ei ilmeisesti tätä kestänyt, ja takki tyhjeni täysin ja tuli sairastumisia. Viime vuoden Tourin suhteen en ollut vielä niin hyvä, että olisin voinut sanoa ei, kun paikkaa tarjottiin ja kyllä sinne lähdettiin kokemusta hakemaan, kun kutsu kerran tuli.

Ruka ja Val di Fiemme mielessä

Täksi kaudeksi Luusua nousi B-maajoukkueesta A-maajoukkueeseen, mikä on tuonut lisää leiritystä kovassa seurassa. Parhaillaan Luusua on A-maajoukkueen mukana Val Senalesin korkean paikan leirillä.

– Isot pojat varmasti kyykyttävät ja kouluttavat yhteisharjoituksissa, mutta täytyy yrittää vaan malttaa mielensä ja mennä oman suunnitelman mukaan ja välillä treenata yksinkin. Leireillä ei harjoituksissa mitään kisapaikkoja jaeta. Muutenkin taso leireillä on ollut paljon kovempaa kuin mihin on aiemmin tottunut ja on vaan hyvä, että ympärillä on kovempia kavereita, josta on hyötyä ja jos sen kestää, niin on varmasti hyvässä kunnossa.

Alkukauden tavoitteena Luusualla on tarkoitus päästä ainakin Rukan maailmancupiin. Myös Val di Fiemmen MM-kisat ovat jo käyneet mielessä ja kisapaikan saavuttaminen onkin lappilaisen metsästäjän mielessä tulevana talvena.

– Oloksella olisi jo tarkoitus hiihtää kovaa ja päästä mukaan maailmancupin kilpailuihin. Varsinkin Rukan kilpailut kiinnostavat kovasti. Jällivaaran suhteen ei ole vielä pakko päästä mukaan, ei tässä vielä kuuta taivaalta tavoitella, mutta kyllä tarkoitus olisi vakiinnuttaa paikkansa maajoukkueessa, Luusua miettii alkukauden tavoitteitaan.

– Val di Fiemmen MM-kisoihin pääsy on myös tavoitteena ja kauden päätavoite, jonka mukaan kautta edetään. Tarvittaessa kisoja vaikka jätetään väliin, jos se palvelee MM-kisoihin pääsyä. Matkoja en MM-kisoissa ole vielä niin kauheasti miettinyt ja olen aika kaikkiruokainen sen suhteen. Nyt jos kysyt, niin 50 kilometriä voisi olla yksi mielenkiintoinen matka, Luusua ilmoittaa tavoittelevansa tosissaan kisapaikkoja.

Näin ollen Ari Luusua voi tällä kertaa sanoa myös ei Tour-valinnalle, mikäli katsoo sen oikeaksi ratkaisuksi, vaikka hänelle paikkaa tarjottaisiinkin.

– Touria katsotaan vielä, että miten kausi on mennyt ja missä kunnossa olen ja tullaanko valituksi. Sinne kannattaa lähteä vain hyvässä kunnossa. Ja tarvittaessa sen voi jättää sitten kesken, mikäli se on paras ratkaisu, Luusua tuumii tämän talven Tour de Ski:tä yhden kokemuksen rikkaampana.

Varmistaakseen hyvän kauden aloituksen, Luusua pyrkii harjoittelemaan järkevästi meneillään olevalla Italian leirillä.

– Pitää tietää onko oikeasti väsynyt, vai onko se vain laiskuutta. Tuntemusten mukaan mennään ja tarvittaessa harjoittelua kevennetään, Luusua sanoo.

Oloksella nähdään sitten, kuinka Ari Luusun valmistatuminen kauteen on sujunut ja nouseeko hän heti maailmancup-joukkueeseen ja onko hän jo tulevana talvena valmis nousemaan maajoukkueen vakiohiihtäjäksi.

- Tero Viljanen

 

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri