CHXL 550x90px webbanneri

Heikkinen: "Ei haittaa, vaikka alkukaudestakin tulisi joku hyvä hiihto"

Heikkinen nautiskelee Italian auringosta. Kuva: Heidi Lehikoinen

Heikkinen nautiskelee Italian auringosta. Kuva: Heidi Lehikoinen

Matti Heikkinen etenee aikataulussa ja suunnitellusti kohti Val di Fiemmen MM-hiihtoja. Takana on onnistunut harjoituskausi, joka jatkuu parhaillaan maajoukkueen leirillä Italian Val Senalesissa. Maajoukkue tuli Val Senalesiin Livignosta sunnuntaina.

- Mukava leiri on tähän asti ollut, ei kummempia. Pääsimme Livignossa hiihtämäänkin, se oli plussaa. Sopeutuminen korkeallekin on mennyt hyvin. Kaikin puolin ihan mukavasti mennyt, rento ja hyväntuulinen Heikkinen sanoo.

Jyväskyläläiselle meneillään oleva leiri ei ole tärkeysasteikolla mikään ylivoimainen ykkönen muihin leireihin verrattuna, vaikka tärkeä onkin.

- Ehkä vähän tarkempana nyt pitää olla kuin kesällä. Ja tietysti tämä korkeus aina täällä Senalesissa vaikuttaa, viime vuonna huomasi, että väsymys tulee puseroon aika nopeasti, jos harjoittelee kovaa.

Toni Roposen valmennettavalla on takanaan harjoituskausi, johon on sisältynyt paljon harjoittelua muualla kuin Jyväskylässä. Kesällä Heikkinen vietti parin kuukauden jakson Ranskassa. Sen jälkeen ohjelmassa ovat olleet maajoukkueleirit Pontresinassa ja Ramsaussa.

- Onnistunut harjoituskausi on ollut, myös terveenä olen säilynyt. Tuntemus on jopa ollut, että välillä olen ollut tosi väsynyt ja välillä on sitten ollut ihan mukavan tuore olo. Sopivia ärsykkeitä olen saanut elimistölle annettua.

Heikkinen aloittaa kilpailukautensa Rovaniemellä Suomen Cupissa 10 kilometrin perinteisellä. Jällivaaran ja Rukan jälkeen Kanadan-kiertue jää myös Heikkiseltä väliin. Hän suuntaa monien muiden maajoukkuehiihtäjien tavoin leirille Livignoon. Siellä hän hiihtää La Sgambedan 42 kilometriä. Joulun jälkeen kausi jatkuu Tour de Skin alun parilla kilpailuilla.

- Periaatteessa jokainen maailmancup on minulle tason mittari. Yleensä se mittari on ollut Davosin aikoihin joulukuussa, mutta nyt Davosia ei siinä ole vaan vasta ennen MM:iä. Tourin alussa hiihdon pitää olla jo hyvän tuntuista, ja siitä sitten pitää pyrkiä saamaan nousujohteinen trendi kohti MM-kisoja. Ei haittaa, vaikka alkukaudestakin tulisi joku hyvä hiihto, Heikkinen sanoo.

Hän kuitenkin muistutti, että alkukauden tulokset riippuvat kovin monesta asiasta.

- Tätäkin leiriä on vielä jäljellä. Toivoisin vaan, että tulisi hyvin lunta Lappiin, se auttaisi paljon.

- Ainakin nyt tuntuu, että odotan jo, että kausi alkaa

Tour de Skin jälkeen ohjelmassa on oman seuran järjestämä Suomen Cup Vantaalla. Sen jälkeen on suunta Ranskaan, jossa maailmancup jatkuu Heikkisen osalta La Clusaz'ssa. Sitten on vähitellen MM-valmistautumisen aikaa.

- Fiemmestä on huonoja muistoja. Siellä ei ole kovin hyvin tullut hiihdettyä. Siinä mielessä siellä ei ole kuin voitettavaa. Toki nyt tilanne on eri, kun ei hiihdetä Tourin loppukisoja. Tuorein mielin, normaalisti siellä on aina ollut niin puhki ja tulos on ollut sen mukainen, Heikkinen sanoo ja nauraa.

Ennen ensimmäisiä kilpailuja puhutaan paljon hiihtäjien kunnossa olemisesta tai olemattomuudesta. Omasta kunnostaan maailmanmestari arvelee naurahtaen, ettei hän ainakaan huonommassa tilanteessa ole kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan, vaikka vertailu vaikeaa onkin.

- Tietyissä asioissa olen harjoituskauden aikana jo nähnyt, että olen mennyt eteenpäin. Juoksu on ollut parempaa kuin aikaisemmin, ylämäkiä olen käyttänyt enemmän kuin aikaisemmin harjoittelussa ja se on varmasti näkynytkin. Aina semmoinen terve pieni arvoitus siinä on, että millä lailla asiat jalostuvat kilpailuvauhdiksi, kun luonnonlumille siirrytään hiihtämään kilpaa. Monesti on niin, että kilpailukauden alkua joko odottaa tai pelkää. Ainakin nyt tuntuu, että odotan jo, että kausi alkaa, Heikkinen sanoo ja hymyilee.

-Heidi Lehikoinen

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri