CHXL 550x90px webbanneri

Ilkka Jarva luotsaa nuorta ja tiivistä B-maajoukkuetta

IK Kronanin Maria Grundvall kuuluu B-maajoukkueen naishiihtäjiin. Kuva: Hevoskuuri.fi

IK Kronanin Maria Grundvall kuuluu B-maajoukkueen naishiihtäjiin. Kuva: Hevoskuuri.fi

Tälle kaudelle hiihdon B-maajoukkueen ryhmäkokoa pienennettiin ja joukkuetta nuorennettiin selvästi. B-maajoukkueen valmentajalla Ilkka Jarvalla onkin käsissään nuorten ja innokkaiden hiihtäjien ryhmä.

Hevoskuuri tavoitti Jarvan kertomaan hieman B-maajoukkueen toiminnasta ja siitä, mikä B-maajoukkueen urheilijoiden tilanne on kauden lähestyessä.

– Uskon, että ryhmänä B-maajoukkue on yksi eniten harjoittelevia joukkueita ja pystyy haastamaan sekä A-maajoukkueen että vastaavat ulkomaalaiset joukkueet, Jarva kehuu nuoren ryhmänsä tämän hetken työmoraalia.

– Budjettia on leikattu tälle kaudelle ja ryhmää leikattu. Urheilijat ovat alle 23-vuotiaita ja Antti Ojansivu vielä juniori. Ajatuksena oli, että vähä raha ohjataan nuoremmille hiihtäjille, B-maajoukkueen valmentaja Ilkka Jarva kertoo muutoksista tämän kauden osalta.

Kuluneen kauden aikana B-maajoukkueella on ollut leirejä mm. seuraavasti: toukokuun leiri, Aateli Racen yhteydessä ollut Vuokatin leiri, viikon leiri Ylläksellä, testileiri Vuokatissa ja kolmen viikon leiri Bulgariassa, sekä lokakuun puolivälissä lyhyt Vuokatin leiri.

– Tuntemukset Bulgarian leiristä jäivät varsin hyviksi. Kolmen viikon leiri oli vielä täysin uutta tämän ikäisille urheilijoille. Näin pitkällä leirillä oli pakko elää urheilijan kurinalaista elämää ja tämä opetti paljon. Ja ryhmä otti tämän opin hyvin vastaan, kiittelee Jarva urheilijoiden hyvää asennetta vaativalla leirillä.

Bulgarian leirin johdosta B-maajoukkueella ei tänä vuonna ollut Ramsaun leiriä ohjelmassa.

– Tällä kertaa arvotimme Bulgarian leirin korkeammalle kuin Ramsaun leirin, joten B-maajoukkue ei tänä vuonna mene lokakuussa ulkomaille lumileirille, vaan keskittyy hiihtämään kotimaassa, kuten Vuokatissa ja Kontiolahdella, jossa ainakin on latuja tarjolla. Vuokatin Suomen cupin kilpailuihin urheilijat osallistuvat ja sitten menemme Olokselle yhdessä A-maajoukkueen kanssa, Ilkka Jarva kertoo B-maajoukkueen lähiviikkojen ohjelmasta.

Tiivis ja hyvin harjoitteleva ryhmä

Kysyttäessä miten B-maajoukkueen leirit eroavat A-maajoukkueen leireistä, Jarva kertoo, ettei eroja juurikaan ole, vaikka urheilijat nuorempia ja kokemattomimpia ovatkin.

– Toki B-maajoukkue on nuori ryhmä ja urheilijat eivät ole yhtä kokeneita kuin A-maajoukkueessa ja tämä pidetään mielessä. Pyrin kuitenkin siihen, ettei leirien ohjelmassa ja harjoittelussa olisi suuria eroja A-maajoukkueeseen verrattuna. Jossain korkean paikan leireillä oltaisiin lyhyempiä aikoja ja tehoharjoittelua tulisi hieman vähemmän. Muutenkin leirit ovat hieman lyhyempiä, mutta kyllä niissä pyritään hyvin samalla tavalla harjoittelemaan kuin A-maajoukkueessa. Tätä voi aina miettiä, mutta kaikki näyttäisi menneen hyvin, Jarva sanoo.

B-maajoukkueeseen kuuluu tällä hetkellä yhteensä seitsemän urheilijaa, kolme naista ja neljä miestä. Tällä pienellä ryhmäkoolla on sekä hyvät että huonot puolensa.

– Aateli Racen aikoihin oli vähän sellainen tilanne, kun urheilijoilla oli erilaisia vammoja, että hyvä jos saadaan ketään riviin. Aatelin jälkeen on kuitenkin mennyt paljon paremmin ja nyt ainoastaan yhdellä urheilijalla on ollut pientä lihasvammaa. Hyvin ollaan tehty asioita, Jarva kehuu ryhmänsä parantunutta tilannetta.

– Nyt kun yksilöitä on vähemmän, niin minä olen päässyt paremmin lähestymään henkilökohtaisesti urheilijoita ja kuuntelemaan ja neuvomaan heitä. Tämä on uusi ja erilainen tilanne. Myös joukkuehenki on näin tiiviissä ryhmässä ollut tosi hyvä harjoitusten ulkopuolella, Jarva iloitsee.

Mutta ryhmäharjoittelussa olisi Jarvan mukaan myös hänen ryhmässään kuten Suomessa ylipäätään parantamisen varaa.

– Toki nyt kun on näin pieni ryhmä, niin muutaman urheilijan puuttuminen näkyy heti ryhmäharjoituksissa. Ja muutenkin ryhmä- ja yhteisharjoitukset eivät aina ole olleet niin onnistuneita, aina on ollut jotain pikku ongelmia, mikä näkyy helpommin pienemmässä ryhmässä. Tämä asia täytyy vielä laittaa mietintämyssyyn, Ilkka Jarva tuumii ja antaa pientä noottia myös urheilijoille.

– Jokainen urheilija tekee kuitenkin sitä omaa juttuaan, vaikka samoja harjoituksia tehdäänkin ja tämä ryhmäharjoittelu ei ole helpoin asia suomalaisille. Norjalaisilla ja ruotsalaisilla tämä ryhmäharjoittelu on syvällä heidän huippu-urheilukulttuuriaan ja meillä olisi heiltä tämän suhteen opittavaa, Jarva jatkaa.

Kausi kerrallaan – seuraava kausi aina mielessä.

B-maajoukkueen tavoitteita kysyttäessä Jarvalla on asiasta selvä näkemys. Tavoitteet on aina asetettu tulevalle kaudelle eikä varsinaisia pitkän tähtäimen tavoitteita ole B-maajoukkueella, urheilijoilla itsellään näitä toki on.

– Tavoitteet on selkeät, aina keskitytään seuraavaan tulevaan kauteen. B-maajoukkueen valmentajanahan minä olen siinä tilanteessa, että haluan päästä kaikista urheilijoista eroon, eli haluan auttaa heitä nousemaan uudelle seuraavalle tasolle ja A-maajoukkueeseen, Jarva kertoo tavoitteistaan valmentajana.

– Samalla yritän valmistaa ja ohjeistaa siihen, mitä kansainvälisellä huipulla hiihtäminen vaatii, niin fyysisesti kuin henkisesti ja taktisesti, Jarva jatkaa.

Näin esimerkiksi lähestyvät Lahden vuoden 2017 MM-kotikisat ei ole ryhmänä B-maajoukkueella mielessä.

– B-maajoukkueena Lahti ei ole ollut vielä esillä lainkaan. Toki urheilijat itse henkilökohtaisesti voivat kotikisoja ajatella, mutta ryhmän toiminta keskittyy aina tulevaan kauteen. Pyrimme ammattimaisuutta kohti ja siihen, miten hiihtää kovempaa tulevalla kaudella.

Katseet onkin vahvasti kohdistettu tulevan talven kilpailuihin ja heti on mielenkiintoisia kisoja luvassa.

– Tällä hetkellä haaveillaan siitä, että jotkut pääsisivät Jällivaaralle ja Rukalle hiihtämään ja myöhemmin talvella ovat sitten 23-vuotiaiden MM-kisat, jotka ovat varmasti yksi kauden kohokohdista, Jarva hakee konkreettisia tavoitteita tulevalta kaudelta.

– Nyt seuraava kuukausi on ratkaisevaa, sen kannalta miten Oloksella katsastuksissa hiihto irtoaa. Olisi tärkeää yrittää pysyä myös palautuneena ja terveenä kovan harjoittelun ohessa, Jarva sanoo.

Ja mikäli Ilkka Jarvaa on uskominen, tulevat B-maajoukkueen hiihtäjät esiintymään edukseen tulevilla hangilla.

– Uskon, että B-maajoukkueen urheilijat tulevat olemaan omalla uudella tasolla, mikäli vain pysyvät terveinä, Jarva päättää.

Maastohiihdon B-maajoukkue (U23) 2012 - 2013

Valmentaja Ilkka Jarva

Grundvall Maria, IK Kronan
Pitkänen Marjaana, Vieremän Koitto
Saapunki Susanna, Kuusamon Erä-Veikot

Hakola Ristomatti, Kankaanpään Urheilijat
Hyvärinen Perttu, Riistaveden Urheilijat
Lähdemäki Sami, Saarijärven Pullistus
Ojansivu Antti, Ylöjärven Ryhti

- Tero Viljanen

 

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri