KU Rollerski 550x90px

Finlandia-hiihto täyttää 40 vuotta

Team Hevoskuurin Kari Varis ja Jarmo Rissanen Finlandiassa. Kuva: Veltheim/NordicFocus

Team Hevoskuurin Kari Varis ja Jarmo Rissanen Finlandiassa. Kuva: Veltheim/NordicFocus

Hiihtokansa juhlii 40-vuotiasta Finlandiaa 22.–24. helmikuuta.

Finlandia-hiihto viettää helmikuussa nelikymppisiään, ja juhlat ovat kolmipäiväiset. Kaikki alkaa perjantaina 22. helmikuuta juhlateltasta, jossa hiihtokansa muistelee menneitä, palkitsee neuvoksia ja juhlii musiikin sekä hyvän ruoan äärellä. Viikonloppuna, 23.–24. helmikuuta juhlitaankin sitten työn merkeissä, sillä lauantaina sivakoidaan muun muassa 50 kilometriä perinteisellä ja sunnuntaina päämatkana on vastaava vapaalla. Tällä hetkellä Finlandiaan on ilmoittautunut 2225 hiihtäjää.

Juhlaviikonvaihteeseen on vielä lähes neljä kuukautta aikaa, mutta paljon asioita on hiihdon hyväksi jo tänäkin syksynä tehty. Ratamestari Jukka Lehtinen joukkoineen aloitti työt elokuuss a. Ensi talven reitti tulee olemaan sama kuin aikaisempinakin talvina, mutta reittilevennyksiä on jälleen tehty. Muutamia ojan ylityksiä on uudestaan rumpuputkitettu, ja kaivinkoneilla on levitetty lähes koko matka Hollolan kirkon peltoalueiden jälkeen aina Työtjärven latuasemalle saakka.

- Muutamat maanomistajat antoivat luvan poistaa kannot ja Metsähallitus antoi luvan puolustusvoimien alueen levitykseen, kun heillä siellä olivat pääte ja harvennushakkuut sopivasti itsellään menossa. Osittaiset käsiraivaukset jatkuvat vielä. Viimeiset kaivurityöt tehdään lähimmän parin viikon sisällä, jos luvat saadaan, Lehtinen kertoo.

Ensi talvena Finlandia on jälleen osa pitkien matkojen SM-sarjaa ja kuuluu ainoana suomalaisena massahiihtona Worldloppet-hiihtojen sarjaan. Finlandia-hiihdon seuraava ilmoittautumisporras umpeutuu 15. joulukuuta, joten kannattaa ilmoittautua edullisesti mukaan.

Juhlan kunniaksi jääkarhu on palannut Finlandian logoon. Suksilla pakeneva jääkarhu pohjaa Finlandia-hiihdon alkuvuosiin 1970-luvulla. Finlandia syntyi, kun Suomeen haluttiin Vaasa-hiihdon kaltainen massahiihtotapahtuma. Silloiset urheilujohtajat päättivät aloittaa Finlandia-hiihdon vuonna 1973, mutta vielä tuolloin se jouduttiin lumen puutteen vuoksi perumaan. Vuodesta 1974 lähtien Finlandia on järjestetty joka vuosi. Suomen luonnon olot olivat tuolloin varsin eksoottisessa maineessa Keski-Euroopassa: sikäläisillä oli tieto, ettei hiihto olisi turvallista jääkarhujen vuoksi. Silloiset johtajat ottivatkin jääkarhuvakuutuksen, jotta sattunut vahinko voitaisiin korvata.

Perimätieto kertoo, että vakuutussumma oli hyvinkin alhainen. Sittemmin on luovuttu kyseisestä vakuutuksesta. Tuon vanhan historian innoittamana Finlandia-hiihdon logon aiheena on jälleen suksilla oleva pakeneva karhu.

Finlandia-hiihto on perjantaista sunnuntaihin Skiexpossa Helsingin messukeskuksessa osastolla 6h121.

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri