KU Rollerski 550x90px

Cologna on kotoisin herran kukkarosta

Dario Cologna pääsee starttaamaan kotiladuillaan. Kuva: Felgenauer/NordicFocus

Dario Cologna pääsee starttaamaan kotiladuillaan. Kuva: Felgenauer/NordicFocus

Tour de Ski löysi ensi kertaa Sveitsiin.

–Luonto on kaunista. Jos haluatte rentoutua, ettekä halua tehdä mitään, Val Müstair on oikea paikka.

Sveitsiläinen hiihtotähti Dario Cologna mainostaa kotimaisemiaan rentoutumisen tyyssijaksi.
Silmä ainakin lepää. Val Müstair, saksankielisessä muodossa Münstertal, on kuin herran kukkarossa alppien siimeksessä. Aurinko valaisee huippujen lumipeitteen, mutta kilpalatu on iltapäivällä jo kokonaan varjossa.
Val Müstairin alueella Tour de Skin kehtona on Tschiervin kylä, josta on puoli kilometriä Colognan lapsuudenkotiin.

Tschierv on näppärästi Itävallan ja Italian kainalossa. Vuorten toisella puolella on muun muassa Livigno, jossa maastohiihtomaajoukkue veti vajaan parin viikon vuoristoleirin ennen joulua. Ja vielä lähempänä on italialainen Malles, jossa Krista Lähteenmäki hiihti ensimmäisissä nuorten MM-kisoissaan talvella 2008.

On seudun kylä sitten sveitsiläinen, italialainen tai itävaltalainen, maisemaa hallitsee kirkko. Muutama talo kirkon kupeeseen, siitä syntyy jo kylä.

Yksi kisa muiden joukossa

Cologna, 26, on saanut Val Müstairista eväät hiihtomaailman huipulle, vaikka harjoitteleekin paljon Davosissa ohuemman ilman takia. Kotiseutu on 700 metrin korkeudella merenpinnasta.

Cologna on voittanut kerran olympiakultaa ja hallinnut maailmancupia, mutta MM-kisamitali häneltä puuttuu. Hän yrittää korjata tilastot helmi-maaliskuussa Val di Fiemmessä, johon sitä ennen huipentuu Tour de Ski.
Vuodenvaihteen hiihtokiertueen Cologna on voittanut kolmesti. Kahden etapin jälkeen hän on kiertueella neljäntenä 21,7 sekunnin päässä johtavasta Maksim Vilegzhaninista.

–Jokainen Tourin kisa on yhtä tärkeä kokonaisuuden kannalta, mutta on hienoa, että kisat on saatu tänne Val Müstairiin, Cologna kuvaa.

Hänen mukaansa maastohiihdon innostus on alueella kovassa kasvussa. Ladulla näkeekin muitakin kuin huippunimiä, mutta yhtä paljon on toppatakkisia kävelijöitä nauttimassa maisemista ja kauniista talvipäivästä.

Kestävyysominaisuuksien testi

Tiistaina hiihdettävä sprintti tuo Tour de Ski -kiertueen ensimmäistä kertaa Sveitsiin. Aiempina vuosina alppimaa on jäänyt maailmancupissa Davosin osakilpailun varaan, ja Tourilla on kisattu aiemmin enimmäkseen Saksassa ja Italiassa.

Edellisen kerran Sveitsissä jokin muu paikka kuin Davos isännöi maailmancupia joulukuussa 2004, jolloin Bern tarjosi kisapuitteet. Davos on tälläkin kaudella maailmancupin kalenterissa, 16.–17. helmikuuta.

Vaikka Tschiervin kilpailukeskus näyttää vakiintuneisiin kisapaikkoihin verrattuna vähän kotikutoiselta, urheilijoille sprinttilatu tarjoaa kunnon testin. Kaikilla seitsemällä vuodenvaihteen rupeamalla kilpaillut Aino-Kaisa Saarinen kuvasi kahdesta 650 metrin kierroksesta koostuvaa latua kestävyysominaisuuksien testiksi, ja samaa mieltä oli kolmantena kiertuetta jatkava Anne Kyllönen.

–Ladulla ei ole palautuspätkiä, vaan koko ajan pitää tehdä töitä. On jyrkkä ylämäki, loivaa ylämäkeä ja mutkikkaita laskuja, joissa pitää tehdä koko ajan töitä, Kyllönen arvioi ensi tutustumisen jälkeen.

Hiihto menee tähtien perässä

Sveitsin Val Müstairin eli Münstertalin valinta maailmancupin kisapaikaksi on alueelta kotoisin olevan Dario Colognan ansiota. Kansainvälinen hiihtoliitto FIS on ennenkin vienyt kisoja sinne, missä lajin suosio on kasvussa:
–Szklarska Poreba isännöi ensimmäiset Puolassa järjestetyt maailmancupin kisat viime helmikuussa. Samassa paikassa Pirjo Manninen (nykyinen Muranen) voitti nuorten MM-kultaa sprintissä vuonna 2001.
–Petra Majdicin johtama slovenialaishiihtäjien nousu kohti kärkeä toi maailmancupin Sloveniaan ensi kertaa joulukuussa 2009. Kisapaikkana oli Rogla, jossa kilpailtiin myös viime kaudella.
–Virolaishiihtäjät Andrus Veerpalu ja Kristina Smigun saivat maailmancupin kotiovelleen Otepään hiihtostadionille ensi kertaa tammikuussa 1999. Otepää pitää cupista pari välivuotta, mutta palaa ohjelmaan alustavasti kaudella 2014–15.

STT–KAIJA YLINIEMI

(STT)

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri