KU Rollerski 550x90px

Ville Ranta Neljän Vuoren valtiaaksi - ennätysosallistujamäärä 386 hiihtäjää Jyväskylässä

Neljän Vuoren hiihdon lähtökiihdytys. Kuva: Tuomas Veijalainen

Neljän Vuoren hiihdon lähtökiihdytys. Kuva: Tuomas Veijalainen

Tampereen Yrityksen Ville Ranta valloitti Jyväskylässä hiihdetyn Neljän Vuoren Hiihdon selvästi.

Ratkaisu tapahtui 6 km ennen maalia ja eroa toiseksi hiihtäneeseen Vörå If:n Christian Grannakseen tuli 2,5 minuuttia. Voittajan Ville Rannan aika 50 km haastavalla reitillä oli tänään 2.32,36. Kolmanneksi kiri Eero Jäppinen.  

Hiihtäjien suuri määrä oli yllätys järjestäjille. Viime vuotisesta osallistujamäärästä kasvua oli peräti 150 hiihtäjää. Varattuja mitaleita jäi luovuttamatta ainostaan 8 kpl, ennakkoon varatut kilpailunumerot loppuivat hieman kesken. Lähes kaksisataa ensikertalaista oli mukana Neljän Vuoren Hiihdossa. Kuten nimikin enteileen, niin reitti on selkeästi poikkeava muista pitkän matkan hiihdoista. Vuorten Valloitukseen tuntuu olevan kiinnostusta ja hiihtäjille kaivattua sopivaa haastetta. Kuuden asteen pieni pakkanen oli aivan ihanteellinen hiihtosää.  

Naisista kovinta vauhtia lähes ensi metreistä lähtien piti Jämsänkosken Ilveksen Nina Mäki. Viime vuoden mykoplasmasta erinomaiseen kuntoon toipunut, jo veteraani-ikäinen, Mäki kehui monista massahiihdoista sopivasti poikkeavaa rataa. Erityisesti perinteisellä hiihdettäessä Mäen mieleen on, kun reitiltä löytyy vähän nousuakin hiihdettäväksi. Kehuja saivat myös ladut, jotka oli lumisateen jäljiltä vielä yöllä ajettu. ”Ihana vetää tuoreilla baanoilla, kun suksikin toimi”, hehkutti Mäki. Varsinkin luisto oli mahtava ja pitkissä laskuissa moni mies joutui katselemaan hänen vauhdilla etääntyviä suksen kantoja. Toisella kierroksella Mäen menoa hidastivat krampit, jotka lopun XX metrin ”Välikevennys”-nousussa saivat hänet epäilemään jopa maaliin pääsyä. Maali viiva ylittyi kun ylittyikin, aikaa 50 km hiihto neljän vuoren maastoissa vei Mäeltä 3:05:01.

rantaville26012013Ville Ranta. Kuva: Tuomas VeijalainenYleisen sarjan toiseksi, kuitenkin selvästi Mäelle jääneenä, rutisti Laura Salminen. Salmiselle 50 km hiihto kävi alkupalasta, sillä Salmisen päälaji löytyy seikkailu-urheilun puolelta. Varsinainen yllätyksen järjesti järjestävän seuran vasta 16-vuotias Vilma Meriö, kun hän kepitti kokeneemmat kilpasiskonsa ja sijoittui yleisen sarjan kolmanneksi.   Ikänaisissa voiton vei Kristiinan Urheilijoiden Marianne Niemi päivän toiseksi kovimmalla ajalla (3:11:34). Sisarukset Katri ja Sinikka Munukka juhlivat syntymäpäiviään yhtä matkaa hiihdon merkeissä aina ”Välikevennykseen” asti. Siinä Katri sai nykäistyä pienen eron, joten kakkos- ja kolmossijat veivät Huhtasuon Hiihdon omat hiihtäjättäret: Katri Munukka toinen ja Sinikka Munukka kolmas.  

Kotimainen pitkien hiihtomatkojen kausi on avattu. Suosio hiihtoon on kasvamaan päin ja sitä on edesauttanut joulukuussa satanut lumi koko maahan, sekä positiivinen julkisuus mitä mediat eri kanavissa ovat tuoneet esille. 25 km retkisarja tarjoaa sopivan haasteen vähemmän hiihtäneille ja lajin parin juuri tulleilla. Eräänlaista extreemiä on varmasti hiihtää Neljän Vuoren Hiihdon reitti vaikka kertaalleen.

>>Tulokset

-Juha Tuikkanen ja Ulla Yrjölä

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri