KU Motion Krista 550x90px

Mäkäräinen karsastaa urheilutähteyden sivujuonteita

Kaisa Mäkäräinen. Kuva: Manzoni/NordicFocus

Kaisa Mäkäräinen. Kuva: Manzoni/NordicFocus

Ampumahiihtäjä hyppää MM-laduilla tuntemattomaan

Kaisa Mäkäräinen on maailmanmestari ja Vuoden Urheilija. Huippu-urheilija, joka tunnetaan Suomessa yli lajirajojen.

Urheilutähdeksi Mäkäräinen ei silti suin surminkaan halua. Ei, vaikka saa elantonsa urheilusta ja sitä tukevilta sponsoreilta, jotka yleensä kärttävät media-aikaa.

Mitä muuta on pääteltävissä siitä, että Mäkäräinen ei ymmärrä alkuunkaan sitä huomiota, mitä hänen liittymisensä hiihdon MM-joukkueeseen on herättänyt.

– Varmaan netin takia uutiskynnys on alentunut, niin kuin itse tiedättekin. Mutta luulisi sitä Suomessa olevan tärkeämpiäkin uutisia, Mäkäräinen ruoti urheilumedian tilaa maanantaina häntä ympäröineille toimittajille.

Media-ala on Mäkäräiselle tuttua, sillä hän on avustanut kotipaikkakuntansa sanomalehteä ja on kirjoilla alan oppilaitoksessa. Nettisivujensa mukaan Mäkäräinen haluaa isona "urheilijoita pelastavaksi urheilutoimittajaksi".

Gössner puhui ympäri

Mäkäräinen oli vastentahtoisesti maanantaiaamun keskipiste joukkueen hotellilla. Pakko Mäkäräisen on silti myöntää, että ampumahiihtäjän mahtuminen maastohiihdon MM-kisajoukkueeseen on uutinen.

Ei tosin skandaali tai häpeä hiihtäjille, sillä "aahoon" parista on ennenkin loikattu hiihdon arvokisoihin, jopa mitalitasolle. Esimerkiksi norjalainen Lars Berger voitti MM-Sapporossa 2007 miesten 15 kilometriä ja on kaksinkertainen hiihdon viestivoittaja.

Val di Fiemmessä Mäkäräinen saa lajiseuraa ainakin saksalaisesta Miriam Gössneristä, joka houkutteli joensuulaisen kisoihin. Myös valmentaja Jarmo Punkkisen kannustus ratkaisi.

– Luotan Jarmoon niin paljon, ettei hän turhaan kannusta matkaan, Mäkäräinen sanoi.

Päätöksen Val di Fiemmestä Mäkäräinen joutui silti tekemään odotettua nopeammin, heti Nove Meston MM-kisojen päätyttyä. Syy oli logistinen: sukset piti saada kuljetukseen joko Italiaan tai Osloon.

Perjantaiksi viivalle Osloon

Mäkäräinen ja Gössner jatkavat Italiasta perjantai-iltapäiväksi Holmenkollenille, jossa kisataan ampumahiihdon maailmancupin sprintti. Tuskin sentään helikopterilla, josta Fiemmessä on huhuttu.

– Kyllä sinne ihan reittikoneella ehtii. Vielä en tiedä, minä päivänä täältä lähden, lähdenkö keskiviikkona vai torstaina. Se riippuu huomisesta kisasta.

Mäkäräinen on päälajinsa maailmancupissa viidentenä ja voi yltää toiseksi. Lajin MM-kisoissa hän jäi pettymyksekseen ilman mitalia, mutta muutama päivä arkea kotona sai mielen järjestykseen.

– Maailma ei tähän lopu. Kisoja on vielä jäljellä, Mäkäräinen sanoi.

Altavastaajana ladulle

Mäkäräinen on erinomainen hiihtäjä, mutta hänen kipuamisensa kärkitaisteluun 10 kilometrillä ja mahtuminen Suomen torstaiseen viestijoukkueeseen olisi jättiyllätys. Takana on tältä kaudelta vasta yksi hiihtokisa, Jämin SM-kisakymppi.

– Lähden altavastaajana ja jätän paineet näille muille mimmeille, Mäkäräinen viittasi vieressään istuneisiin Krista Lähteenmäkeen, Riitta-Liisa Roposeen ja Riikka Sarasoja-Liljaan.

Hiihtäminen ilman asetta on toista kuin kisa, jossa päähuomio kääntyy kesken hiihtämisen täysin erilaiseen suoritukseen, ampumiseen. Lisäksi Fiemmen latujen nousut ovat pitempiä kuin ampumahiihdossa.

– Suunnitelma tiistaiksi on vähän hakusessa, Mäkäräinen tiivisti.

Mäkäräinen kaipaa yhteisleirejä hiihtäjien kanssa

– Ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen kaipaa tuleviin harjoituskausiin yhteisleirejä maastohiihtäjien kanssa. Tähän kauteen valmistautuessaan hän harjoitteli Riitta-Liisa Roposen kanssa yhdessä Ramsaussa, jossa he leireilivät samaan aikaan.

– Mäkäräisen mukaan yhteisleireistä olisi hyötyä hänelle ja lajikaveri Mari Laukkaselle. Laukkanen on leireillyt yhdessä Riikka Sarasoja-Liljan ja Krista Lähteenmäen kanssa.

– Mäkäräinen arvioi harjoittelevansa fysiikkaa ja hiihtämistä suunnilleen saman tuntimäärän kuin maastohiihdon kilpasiskonsa. Päälle tulee ampumaharjoittelu, jota kertyy 15 000–20 000 laukausta.

– Mäkäräisen mukaan isoin ero hänen ja hiihtäjien kesken on se, että hänelle jää vähemmän lepoaikaa kuin hiihtäjille.

STT–KAIJA YLINIEMI

(STT)

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri