KU Triac 40 Aero 550x90px

Sarasoja-Lilja kiilasi MM-viestin ankkuriksi

Ensimmäistä kertaa MM-viestijoukkueeseen päässyt Riikka Sarasoja-Lilja nousi suoraan ankkuriksi. Kuva: Laiho/NordicFocus

Ensimmäistä kertaa MM-viestijoukkueeseen päässyt Riikka Sarasoja-Lilja nousi suoraan ankkuriksi. Kuva: Laiho/NordicFocus

Roponen ihmetteli hyvän hiihdon riittämistä vain kahdeksanneksi.

Riikka Sarasoja-Lilja pääsee torstaina ensi kertaa urallaan ankkuriksi arvokisojen 4x5 kilometrin hiihtoviestissä. Kvartetti muotoutui Val di Fiemmessä tiistaina hiihdetyn naisten kympin jälkeen, ja vapaan hiihtotavan osuudet menivät Riitta-Liisa Roposelle ja Sarasoja-Liljalle.

Roponen oli kympillä odotetusti paras suomalainen, mutta haukiputaalainen odotti mainiolla hiihdollaan enemmän.

– Vähän ottaa päästä, jos minulla kaikki onnistuu, ja olen vasta kahdeksas. Tämä on näköjään minun tasoni, mitalista 16,6 sekuntia jäänyt Roponen sanoi.

Hyvässä kunnossa on kuitenkin mukava hiihtää viestiä, ja Roponen uskoo suomalaisten taistelevan mitalista.
Norja on suvereeni viestisuosikki. Tunturimaan naiset nostivat MM-kisojen mitalisaldonsa jo seitsemään Therese Johaugin ja Marit Björgenin kaksoisvoitolla.

Yhdistelmäkilpailun kaltaista neloisvoittoa norjalaisille ei sentään hellinnyt, kun Venäjän Julia Tshekaleva nappasi pronssin ja saksalainen ampumahiihtäjä Miriam Gössner oli neljäs.

Sarasoja-Liljan reidet vertyivät

Sarasoja-Lilja sai Gössnerin selästä hyvää vetoapua ja tuli lopun vahvasti. Reisistä löytyi potkua, vaikka vielä edellisenä iltana hän joutui neuvottelemaan reisilihastensa kanssa yhteistyöstä.

– Yksi yö teki hyvää jaloille. Viimeinen neljä kilsaa tuli yllättävän hyvin, 12:nneksi päätynyt Sarasoja-Lilja kertoi.

Hän ei ole aiemmin hiihtänyt arvokisojen pitkissä viesteissä. Päävalmentaja Magnar Dalenin mukaan Sarasoja-Liljan puolesta puhuivat hyvä jaksaminen parisprintin viimeisellä osuudella ja vahvat näytöt MM-kisoja edeltäneessä maailmancupissa.

Kauden avanneessa Jällivaaran maailmancupissa Sarasoja-Lilja oli ankkuri, kun Suomi päätyi viidenneksi. Tammikuussa Ranskan La Clusaz'ssa ankkurin rooli tuli yllättäen Kerttu Niskaselle Krista Lähteenmäen sairastuttua. Suomi oli tuolloin toinen Norjan jälkeen.

Niskanen hiihtää viestissä odotetusti perinteisellä hiihtotavalla kakkososuuden. Viestin aloittaa Anne Kyllönen, johon Dalen luottaa, vaikka kajaanilainen ei ole ollut parhaalla tasollaan MM-laduilla.

Dalen sanoi tiistaina joukkueen valittuaan, että hänen mielessään perinteisen hiihtotavan viestiosuudet olivat selvät jo muutama päivä sitten. Pohdittavaa jäi vain vapaalle, jossa kympin MM-kilpailu vahvisti valmennusjohdon ajatusmaailman.

Lähteenmäki kaipasi räkää

Lähteenmäki ankkuroi Suomen pronssille Oslon MM-hiihdoissa kaksi vuotta sitten. Val di Fiemmessä hänen kropastaan alkoi hiipua puhti tiistaina, kun hän hiihti neljännen MM-starttinsa kuudessa päivässä.

– Aamulla herätessä jo tiesin, ettei ole hyvä päivä, mutta en halunnut luovuttaa. Siitä sen tietää, että jos räkä ei roiku, niin silloin ei irtoa. Nyt ei roikkunut, Lähteenmäki kertasi 15. sijan tuonutta hiihtoaan.

Lähteenmäki osasi ennakoida väsymistään jo sunnuntaina pronssia tuoneen parisprintin jälkeen. Hän olisi mieluusti jättänyt lauantain yhdistelmäkilpailun hiihtämättä ja säästellyt viestiin, mutta Dalen halusi häneltä näytön vapaan hiihtotavan sujumisesta parisprintin joukkuevalintoja ajatellen. Päävalmentajan ratkaisu saattoi maksaa Lähteenmäelle viestipaikan.

Ankkurin paikka Dalenille vaikein viestivalinta

Päävalmentaja Magnar Dalenin perustelut naisten 4x5 kilometrin viestin valinnoille:

1. osuus (perinteinen hiihtotapa) Anne Kyllönen

– Aina on tietysti mahdollista, että kunto voi laskea, mutta uskon, että Anne tekee avaajana hyvän työn. Hän oli Davosin maailmancupissa raskaassa sprintissä palkintopallilla.

2. osuus (p) Kerttu Niskanen

– Kerttu on ollut tällä kaudella perinteisellä toiseksi paras Annen jälkeen. Perinteisen valinnat olivat mielestäni selvät jo pari päivää sitten.

3. osuus (vapaa hiihtotapa) Riitta-Liisa Roponen

– Ritu oli paras suomalainen tärkeimmässä karsintakilpailussa eli tiistain MM-kympillä.

4. osuus (v) Riikka Sarasoja-Lilja

– Valinta oli Riikan ja Krista Lähteenmäen välillä. Heistä Riikka oli vahvempi parisprintin viimeisellä osuudella ja myös MM-kisoja edeltävässä maailmancupissa.

Tämän vuosikymmenen viestitähti Aino-Kaisa Saarinen ei mahtunut mukaan joukkueeseen, mutta Dalenin mukaan häntäkin harkittiin.

Dalenin mielestä mitaleista taistelevat torstaina Norja, Ruotsi, Suomi, USA ja viime aikoina osakkeitaan nostaneet Venäjä, Saksa ja Ranska.

- STT–KAIJA YLINIEMI

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Kuuntele uusin Latu Podcast

Kuuntele uusin Livigno2Levi Podcast

Kilpailukalenterit

ulvang banneri