KU Triac 40 Aero 550x90px

Roponen sai ympärilleen uudet viestikaverit

Riitta-Liisa Roponen. Kuva: Laiho/NordicFocus

Riitta-Liisa Roponen. Kuva: Laiho/NordicFocus

Seitsemänteen peräkkäiseen arvokisaviestiinsä starttaava Riitta-Liisa Roponen saa torstaina ympärilleen uudet joukkuekaverit. Haukiputaalainen on luottavainen, vaikka Anne Kyllönen, Kerttu Niskanen ja Riikka Sarasoja-Lilja kilpailevatkin Val di Fiemmessä ensi kertaa urallaan arvokisojen viestijoukkueessa.

Roponen kertoi viestijärjestyksen kuultuaan saaneensa heti mieleensä tammikuisen La Clusaz'n maailmancup-viestin, jossa Suomi oli toinen Norjan takana.

– Anne hiihti siinä aivan jäätävän rauhallisen ja kovan hiihdon, ja avausosuus on hänelle kuin nakutettu.

Kakkososuuden Niskasta Roponen kuvasi taistelijaksi, joka on Val di Fiemmessä osoittanut olevansa kovassa kunnossa.

– Ei tule Therese (Johaug) pääsemään siinä helpolla.

Roposen mielestä ankkuri Sarasoja-Liljalle ei kannata laittaa liikaa paineita, sillä kolme aiempaa viestin viejää tekee etukäteistyöt ja luo hänelle asemat. Sarasoja-Liljan kirikyky on silti Roposen mieleen.

– Riikka pystyy pesemään vaikka Maritin (Björgen) loppusuoralla, Roponen arvioi.

Roponen hiihti vuoden 2005 MM-kisoissa ankkurina, mutta on sen jälkeen vienyt viestiä kolmannella osuudella. Val di Fiemmessä hän aikoo tehdä koko ajan töitä, eikä jää kyttäämään muiden tekemisiä.

Roponen peilasi Suomen asemia Norjan kokoonpanoon, jossa odotetusti hiihtävät Heidi Weng, Johaug, Kristin Steira ja Björgen. Norja on ylivoimainen suosikki, jonka horjuttamisesta Suomi unelmoi. Niiden lisäksi mitalin syrjään pyrkivät ainakin Ruotsi, Yhdysvallat, Saksa ja Venäjä.

Avausosuus kuin yhteislähdöt

Perinteisellä hiihtävät Kyllönen ja Niskanen ovat lepuuttaneet jäseniään lauantain yhdistelmäkisasta asti. Kumpikin on taistelumielellä.

– Olen hiihtänyt tällä kaudella paljon yhteislähtöjä, joten ei se viestin avaus niitä paljon poikkea, luottavainen Kyllönen tuumasi.

Niskanen on tyytyväinen siitä, että omat näytöt painoivat ja paikka viestiin heltisi. Kakkososuus on hänelle kaikkein mieluisin, kuten nelososuus Sarasoja-Liljalle.

– Olen viihtynyt maailmancupien lyhyissä prologeissa. Ei niihin paljon tarvitse lisätä, että pääsee viestiosuuden mittoihin, Sarasoja-Lilja tuumi.

Joukkue on uusi, mutta perinteet pysyvät. Viestin aattoiltana päävalmentaja Magnar Dalen vie naisjoukkueen pizzalle. Mikäs Italiassa olisikaan sen sopivampaa?

Saarinen odottaa kutsua MM-ladulle

Lauantaina hiihdettävä 30 kilometrin yhteislähtö on Aino-Kaisa Saarisen ainoa mahdollisuus päästä kisaladulle Val di Fiemmen MM-hiihdoissa. Saarinen oli keskiviikkoaamuna apean oloisena lähdössä hiihtämään, vaikka vakuutti pysyneensä virkeänä vuoroaan odottaessaan.

Saarinen, 34, piti onnistuneena, että vietti vajaan viikon Seiser Almissa vuoristoleirillä kesken MM-kisojen. Hän palasi MM-paikkakunnalle maanantaina.

– Siellä oli rento fiilis, sanoi Saarinen, joka sai aviomiehensä Tom Gustafssonin leirille seurakseen.

Kokenut hiihtäjä uskoo olevansa kauden parhaassa kunnossaan päätösmatkaa varten, jos pääsee vain ladulle. Perinteisen hiihtotavan tekniikka tuntuu toimivan, ja tiistainen napakka harjoitus osoitti suorituskyvyn olevan kunnossa.

Urallaan 11 arvokisamitalia voittaneen Saarisen edellinen kansainvälinen perinteisen kisa on La Clusaz'sta yli kuukauden takaa. Silloin hollolalainen oli kahdeksas yli 50 sekuntia voittaja Marit Björgenille hävinneenä.

– Silloin tekniikka ei vielä oikein toiminut.

Saarisen jääminen Val di Fiemmessä sivuraiteelle sinetöityi puolitoista viikkoa sitten Davosin maailmancupissa, jossa hän kaatui sprintin aika-ajossa ja karsiutui. Kerttu Niskanen vei sprintin neljännen paikan, eikä Saariselle auennut kisoja MM-laduilla.

Naisten viesti tuonut joka arvokisoista mitalin Dalenin aikana

Suomi on hiihtänyt naisten 4x5 kilometrin viestissä arvokisamitalin joka kerta päävalmentaja Magnar Dalenin aikakaudella. Hänen pestinsä alkoi keväällä 2006.

– Suomi voitti MM-kultaa vuonna 2007 Sapporossa ja 2009 Liberecissä. Joukkueessa hiihtivät kummallakin kerralla Virpi Kuitunen, Pirjo Muranen, Riitta-Liisa Roponen ja Aino-Kaisa Saarinen. Hiihtäjien järjestykset vaihtelivat.

– Vancouverin olympialaisissa 2010 sama kvartetti hiihti pronssia Norjan ja Saksan takana.

– Oslon MM-hiihdoissa kaksi vuotta sitten kokeneista viestinviejistä olivat mukana vielä Muranen, Roponen ja Saarinen, ja joukkueen täydensi ankkuri Krista Lähteenmäki. Tuloksena oli pronssia Norjan ja Ruotsin takana.

– Vuoden 2006 olympialaisissa Torinossa Suomi oli 7:s, ja vuoden 2005 MM-kisoissa Oberstdorfissa viides. Noiden kisojen viestinelikoista Val di Fiemmen viestijoukkueeseen mahtuu enää Roponen.

STT–KAIJA YLINIEMI

(STT)

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Kuuntele uusin Latu Podcast

Kuuntele uusin Livigno2Levi Podcast

Kilpailukalenterit

ulvang banneri