KU Triac 40 Aero 550x90px

Heikkiselle jäi pureskeltavaa

Matti Heikkiselle jäi pureskeltavaa. Kuva: Laiho/NordicFocus

Matti Heikkiselle jäi pureskeltavaa. Kuva: Laiho/NordicFocus

Matti Heikkinen oli keskiviikkona oma analyyttinen itsensä, vaikka Oslon maailmanmestaruus vaihtui Val di Fiemmessä 12. sijaan. Tunnekuohun aika oli myöhemmin.

– Menestyksen ja pettymyksen hetket tulevat minulla viiveellä. Tätä täytyy vielä pureskella, Heikkinen tuumasi.

Hän ei osannut nopeasti 15 kilometrin kisan jälkeen analysoida, miksi hiihto ei alkanut pyöriä sillä vauhdilla kuin oli tarkoitus. Yksi merkki parhaan päivän karkaamisesta oli se, että Heikkisen päässä pyöri epäolennaisuuksia.

– Kun hiihdetään äärirajoilla ja kovaa, pystyy keskittymään vain kivun sietämiseen. Tänään ei ollut tasapainoista suorittamista.

– Kun kroppa ei toimi, ei ole mitään sellaista asiaa, jolla se saataisiin kisan aikana toimimaan. Tiesin jo neljän kilometrin kohdalla, etten tänään taistele mitalista, Heikkinen kertasi.

Huonot päivät pitää käsitellä

Heikkisen, 29, uralle on tunnusomaista, että hyvän ja huonon päivän ero voi olla minuutteja lopputuloksessa. Jyväskyläläinen on kuitenkin sitä mieltä, että ottaa mieluummin harvakseltaankin superpäivän kuin jatkuvalla syötöllä keskinkertaisia.

– Urheilussa on realismia, että tulee huonoja päiviä. Ne pitää vain käsitellä. Palkinto kyllä välillä tulee, kun tekee työnsä hyvin, Heikkinen uskoi.

Kerran hän on jo palkinnon saanut. Oslon MM-hiihdoissa Heikkisen kohdalle osui superpäivä, joka muovasi hänestä suomalaisen hiihtoyleisön idolin, MM-voittajan. Val di Fiemmessä odotukset Heikkistä kohtaan olivat korkealla, etenkin kun hän oli ollut viides MM-kisojen kenraaliharjoituksessa Davosin maailmancupissa.

Keskinkertainen työpäivä jätti Heikkisen kuitenkin minuutin ja 40 sekunnin päähän mestariksi hiihtäneestä Petter Northugista.

– Jos niistä lumihiutaleista (mitaleista) haluaa hiihtää, hiihdon pitää olla raakaa tekemistä. Lauantain 30 kilometrin jälkeen on ollut pientä flegmaattisuutta, Heikkinen viittasi yhdistelmäkilpailuun, jossa hän tyhjensi kehonsa energiavarastot pahemman kerran.

Salpausselkä kiehtoo

Heikkinen uskoo, ettei ole hiihtänyt vielä kauden parasta kisaansa. Runsaan viikon kuluttua siihen olisi oivallinen sauma.

– Salpausselän 15 kilometriä perinteisellä kiehtoo, Heikkinen mietti.

Hän ei ole koskaan valloittanut "Selkää" eikä voittanut maailmancupissa kotiyleisön edessä.

Ennen Salpausselkää vuorossa on vielä perjantainen MM-viesti, jossa Heikkinen on ankkuri. Sunnuntain 50 kilometrille osallistumista Heikkinen empii ja jättää maratonmatkan suurella todennäköisyydellä väliin.

Lehtonen taas parhaaseensa

Lari Lehtonen paransi yhdistelmäkisasta kuudella sijalla ja hiihti 20:nneksi. Sijoitus on Lehtosen uran paras arvokisoissa.

– Viimeiselle kierrokselle tuli pieni notkahdus, mutta hyvin tulin loppuun asti. Kaikki jäi ladulle, kärjelle noin 2.20 hävinnyt Lehtonen kertoi.

Pitkästä aikaa kilpailleelta Ville Nousiaiselta kesti jonkin aikaa päästä vauhtiin. Hän oli 26:s kahden ja puolen minuutin erolla kärkeen. Raskaaksi kisaa kuvannut Tero Similä oli 37:s jäätyään voittajalle lähes kolme minuuttia.

Lehtonen ensi kertaa mukaan arvokisaviestiin

Lari Lehtonen pääsee ensi kertaa urallaan arvokisojen viestijoukkueeseen. Lehtonen hiihtää perjantaina Val di Fiemmessä miesten 4x10 kilometrin kisassa kolmannen osuuden.

Päävalmentaja Magnar Dalen nimesi keskiviikkona viestiin odotetun joukkueen. Lehtosta lukuun ottamatta rivissä on kokeneita viestimiehiä.

Perinteisellä hiihtotavalla viestiä hiihtävät Sami Jauhojärvi ja Ville Nousiainen. Heistä Jauhojärvi on kuvannut olevansa elämänsä huonoimmassa kunnossa, mutta perinteinen sopii hänelle paremmin kuin vapaa. Myös Nousiaisen välilevypullistumista vihoittelevalle selälle perinteinen on luontevampaa kuin vapaa.

Lehtonen ja nelososuuden Matti Heikkinen hiihtävät vapaalla hiihtotavalla. Heikkinen oli ankkuri myös Oslon MM-kisoissa kaksi vuotta sitten, jolloin suomalaiset taipuivat niukasti mitaleilta neljänneksi.

Maailmancupissa tällä kaudella miesten viestit on hiihdetty 4x7,5-kilometrisiksi lyhennettyinä. Jällivaarassa marraskuussa Suomi oli kymmenes. Ranskan La Clusaz'ssa suomalaiset hylättiin, mutta joukkue ei olisi muutenkaan hiihtänyt maaliin, koska ankkuriksi laitettu Jauhojärvi oli sairaana.

Viestin varamies on Tero Similä.

Petter Northug on muutakin kuin kirimies

Norjalainen hiihtotähti Petter Northug pyyhki keskiviikkona lattiaa väitteillä, joiden mukaan hän ei pystyisi voittamaan kuin yhteislähtöjä.

– Northug hallitsi väliaikalähtönä kisattua 15 kilometrin MM-kisaa lähdöstä maaliin. Vaikka hän vaappui viime metrit väsyneillä jaloilla, hän kukisti Ruotsin Johan Olssonin 11,8 sekunnilla.

– Mestaruus oli 27-vuotiaan Northugin ensimmäinen Val di Fiemmessä, mutta kaikkiaan viides henkilökohtainen MM-kulta. Niistä arvokkaimpana Northug pitää Oslossa kotiyleisön edessä voittamaansa 50 kilometriä.

– Tämän vuoden MM-kisoissa Northug oli sprintin kakkonen ja yhdistelmäkisan neljäs. Sunnuntain parisprintissä Norja karsiutui finaalista, mikä saattoi olla Northugin onnenpotku 15 kilometriä ajatellen. Voimia säästyi 15 kilometrille, jolle osallistuminen varmistui parisprintin pettymyksen jälkeen.

STT–KAIJA YLINIEMI

(STT)

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Kuuntele uusin Latu Podcast

Kuuntele uusin Livigno2Levi Podcast

Kilpailukalenterit

ulvang banneri