KU Rollerski 550x90px

Tärkeintä ei voitto vaan arvokisaoikeudet

Val di Fiemme isännöi MM-hiihtolajeja rutiinilla. Kuva: Laiho/NordicFocus

Val di Fiemme isännöi MM-hiihtolajeja rutiinilla. Kuva: Laiho/NordicFocus

Val di Fiemme isännöi MM-hiihtolajeja rutiinilla.

Pohjoismaisten hiihtolajien MM-kilpailut eivät ole järjestäjämaa Italialle urheilullinen menestys, mutta kisapaikka Val di Fiemme ja ympäröivä Trentinon maakunta kuorivat tapahtumasta taas kaiken hyödyn.

Val di Fiemme on arvokisojen määrällä mitattuna noussut hiihtokeskusten raskaaseen sarjaan. Fiemme on isännöinyt pohjoismaisten lajien MM-kisoja 22 viime vuoden aikana kolmesti.

Vertailun vuoksi: Lahti joutui odottamaan kuudensia MM-kilpailujaan 16 vuotta, kun kisat vihdoin järjestetään radiomastokaupungissa 2017.

Lahti tietenkin maksoi veroa 2001 kisojensa dopingsotkusta. Siitä huolimatta Val di Fiemmen suosikkiasema kansainvälisessä hiihtoperheessä askarruttaa – ainakin kun viettää runsaan kymmenen kilometrin matkalla mäkikeskus Predazzoon matelevan ruuhkabussin kyydissä toista tuntia.

– Urheilijat ovat aina viihtyneet Val di Fiemmessä. Pääsyy on kuitenkin alueen sinnikäs markkinointi. MM-kisoja tälle seudulle haettaessa palaa rahaa, Suomen hiihtoliiton puheenjohtaja Matti Sundberg arvioi.

– Lisäksi italialaiset pystyvät perustelemaan kisajärjestelyjensä pienet haasteet.

Matkailulle mainosta

Trentinon alue pohjoisessa Italiassa elää paljolti matkailusta. Siksi seutukunnan väki puhaltaa MM-kisojen saamiseksi yhteiseen hiileen. Kisat ovat matkailijoiden houkuttelemiseksi näyteikkuna ja mainospaikka.

Val di Fiemmen Cavalesen kyläraitilla vastaan astelee entinen maastohiihdon olympiavoittaja Franco Nones. Eero Mäntyrannan ja muut 1968 olympiakisojen 30 kilometrillä kepittänyt Fiemmen oma poika on jatkanut uraansa luontevasti matkailuyrittäjänä.

– Minulla on alueella kaksi hotellia, joista toisessa olen majoittanut Norjan hiihtomaajoukkuetta sen täällä käydessä 23 vuoden ajan, myös kaksi urheiluliikettä omistava Nones, 71, sanoo.

Nonesin käyntikortilla on ollut katetta, kun Fiemme on kärttänyt Kansainväliseltä hiihtoliitolta FIS:ltä MM-oikeuksia. Trentinossa haaveillaan myös talviolympiakisoista, mutta niiden saaminen on kova haaste.

Ensi vuoden olympiakisat on myönnetty Venäjän Sotshiin ja 2018 Etelä-Korean Pyeongchangiin.

– FIS kyllä luottaa kokemukseemme hiihdon arvokisajärjestäjänä, mutta talviolympialaisten saaminen vaatii valtavasti työtä, Noneskin myöntää.

Nones ei yllättynyt 1968 olympiavoitostaan

Tuikituntematon Keshorn Walcott kiskaisi viime kesänä Lontoon olympiakullallaan Trinidad ja Tobagon miesten keihäänheiton maailmankartalle.

Saman suuruusluokan yllätys oli Franco Nonesin 30 kilometrin hiihtokulta Grenoblessa 1968. Italialainen oli Pohjoismaiden ja Neuvostoliiton ulkopuolelta ensimmäinen urheilija, joka ylipäätään ylsi maastohiihdon olympiamitaleille.

– Itse en yllättynyt olympiavoitosta kovinkaan paljon. Tiesin olevani kunnossa. Olin voittanut kovia kansainvälisiä kilpailuja Rovaniemeä (Ounasvaaran talvikisat) ja Kuopiota (Puijo) myöten, Nones muistelee Val di Fiemmessä.

Hän lopetti kilpauransa 1972 Sapporon olympialaduilla.

– Olisin tehnyt ratkaisun jo aiemmin, mutta kun vielä voitin Italian mestaruuden, valmentajani taivutteli jatkamaan.

Pohjoismaisten hiihtolajien takavuosien suuruudelle sopivasti Nones juttelee ruotsiksi. Kotoisan kielivalinnan selittää se, että Nonesin Inger-vaimo on Ruotsista.

Merkittävä talviurheilukeskus

Pohjoisessa Italiassa, Trentinon maakunnassa sijaitsevasta Val di Fiemmestä on vuosien varrella tullut merkittävä pohjoismaisten hiihtolajien kilpailukeskus.

– Pohjoismaisten hiihtolajien MM-kisat järjestetään Val di Fiemmessä 22 viime vuoden aikana jo kolmannen kerran. "Liekkilaakso" isännöi MM-kilpailuja aiemmin 1991 ja 2003.

– Seitsemän kertaa järjestetty maastohiihdon vuodenvaihteen minikiertue Tour de Ski huipentuu perinteisesti Val di Fiemmessä, Lago di Teseron Alpe Cermis -rinteen raastavaan loppunousuun.

– Val di Fiemmen halki polveilee 1970-luvun alusta vuosittain järjestetyn kuuluisan Marcialonga-maratonhiihdon reitti. Se tuo maakuntaan tuhatmäärin hiihtomatkailijoita.

– Trentinossa järjestetään joulukuussa 2013 opiskelijoiden talviuniversiadit.

STT–REIMA RAUTIAINEN

(STT)

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri