KU Triac 40 Aero 550x90px

Viestimitali karkasi naisten ulottumattomiin

Viestimitali karkasi naisten ulottumattomiin. Kuva: Laiho/NordicFocus

Viestimitali karkasi naisten ulottumattomiin. Kuva: Laiho/NordicFocus

Kyllösen kaatuminen ja Sarasoja-Liljan sippaaminen Suomen draaman hetket.

Huippu-urheilussa mikään ei ole varmaa. Tai jos olisi, kisoja ei kannattaisi edes järjestää.

Naisten hiihtoviesti tuntui etukäteen suomalaisittain varmimmalta matkalta yltää Val di Fiemmen MM-mitalitilastoihin. Italialaisladut osoittautuivat jälleen ankariksi, sillä ensi kertaa vuoden 2006 Torinon olympialaisten jälkeen Suomi ei päässyt palkintosijalle 4x5 kilometrillä.

Kaikkein helpointa olisi osoittaa sormella ankkuri Riikka Sarasoja-Liljaa, jonka osuudella Suomi putosi kolmannelta sijalta viidenneksi. Joukkuekilpailussa yksilön mollaaminen ei kuitenkaan ole reilua eikä edes hauskaa.

– Ritu (Riitta-Liisa Roponen) otti vastuuta minun harteiltani pois, että joukkueena tässä oltiin. Ritu oli kyllä mahtava tuossa maalissa. Iso kiitos siitä, pettymystä nieleskellyt Sarasoja-Lilja kertoi.

Ensi kertaa urallaan arvokisaviestissä hiihtänyt Sarasoja-Lilja toki myönsi, että ankkuriosuuden toisella kierroksella (2,5 kilometriä) seinä nousi vastaan.

– Kun Venäjä (ankkuri Julia Tshekaleva) tuli ohi, ei pystynyt yksinkertaisesti potkuakaan hiihtämään. Ajatus oli, että on pakko pysyä siinä peesissä, mutta en pysynyt, Sarasoja-Lilja kertoi silmät kyynelistä kosteina.

Venäjä karkasi Norjan hallitsemassa viestissä pronssille. Ruotsi oli kakkonen, ja Suomen edelle kiilasi myös Yhdysvallat.

Paniikki voi yllättää

Päävalmentaja Magnar Dalen puhui kisan jälkeen urheilijaa kohtaavasta paniikista, kun oma suoritus ei lähde menemään niin kuin on ajatellut. Vaikutus on paitsi henkinen, myös fyysinen: maitohapot valtaavat lihakset.

– Urheilija voi stressaantua siitä, että päivä ei olekaan niin hyvä kuin urheilija odottaa. Olen nähnyt tällaista paljon ennenkin, Dalen sanoi.

Sarasoja-Lilja kiisti paniikin, mutta ajatus joukkueen pettämisestä rassasi rajusti.

– Kyllähän tästä toipuminen aikansa ottaa, ja sen kuuluu ottaakin. Tyhmäähän se olisi, jos en olisi pettynyt, Sarasoja-Lilja sanoi.

Kyllösen kolari toi kirittävää

Jo avausosuudella oli viestille tyypillistä draamaa, kun Saksan Nicole Fesselin kanssa kolaroinut Anne Kyllönen kaatui ennen puolimatkaa. Kajaanilaisen sukset sotkeentuivat mainosaitaan, ja aikaa kului.

– Osuuden lopussa yritin kasata itseni ja ottaa joukkueita kiinni, seitsemäntenä vaihtoon tullut Kyllönen kertoi.

Kyllöstä otti aivoon, koska kaatumiseen asti hiihto tuntui hyvältä.

Kakkososuuden Kerttu Niskanen joutui kuromaan odotettua enemmän eroa kiinni. Hän nosti Suomen neljänneksi, aivan Ruotsin kantaan, mutta oli pettynyt.

– Turhan kovasti aloitin. Loppu tuli huonosti, eikä ole hirveän vahva fiilis, Niskanen sanoi.

Eniten Niskasta kismitti, ettei hän omasta mielestään pystynyt hiihtämään viestiä niin hyvin kuin olisi pitänyt.

Suomalaisten ainoa kokenut viestinainen Riitta-Liisa Roponen kävi kolmososuudella kaksinkamppailun Ruotsin Anna Haagin kanssa. Se päättyi vaalea-asuisen ruotsalaisen voittoon, mutta Suomi pysyi mitalin syrjässä kiinni.

– Kovaa hiihdettiin ja kaikki oli pelissä, Roponen sanoi omasta osuudestaan.

Dalen seisoi viestivalintojensa takana

Epäonnistuneen viestikilpailun jälkeen on helppo viisastella joukkueen valinnoista. Maastohiihdon päävalmentaja Magnar Dalen seisoi valintojensa takana, vaikka naisten viestijoukkue jäi ensi kertaa hänen valmennuskaudellaan ilman mitalia.

– Riikka Sarasoja-Lilja ansaitsi paikkansa ankkurina, koska oli kaksissa kisoissa (Davosin maailmancup, Fiemmen yhdistelmäkisa) parempi kuin Krista Lähteenmäki. Lisäksi Krista sanoi parisprintin jälkeen, että hänen jalkansa olivat väsyneet.

– Toki Krista olisi voinut onnistua ankkurina, mutta ehkä hänenkin jalkansa olisivat painaneet.

Dalen antoi kiitosta Lähteenmäelle siitä, miten 22-vuotias hiihtäjä otti pudottamisensa joukkueesta.

– Krista on esikuva siinä, miten käyttäydytään, vaikka ei tulla valituksi. Hän kannusti viestijoukkuetta kaiken aikaa.

Kyllönen kiilasi, Fessel tuuppasi

Suomen avausosuuden hiihtäjä Anne Kyllönen ja saksalainen Nicole Fessel saivat molemmat tuomarineuvostolta varoituksen MM-viestin avausosuuden kontaktitilanteesta. Kyllönen oli ratkaisusta tyrmistynyt, sillä hän koki olleensa ottavana osapuolena.

Kisan tekninen delegaatti Jussi Prykäri ja muu jury näkivät tilanteen toisin.

– Suomalaisurheilija tuli paikkaan, jossa ei ollut tilaa kahdelle urheilijalle. Suomalaisurheilijan sukset menivät saksalaisurheilijan suksien päälle, jolloin tuli kontakti.

– Saksalaisurheilija työnsi kädellä suomalaisurheilijaa, Prykäri kertoi.

Sääntöjen mukaan ohittavan urheilijan vastuulla on se, että ohittaminen tapahtuu niin, ettei ohitettavaa urheilijaa häiritä. Ohittajan sukset tai sauvat eivät saa häiritä ohitettavaa niin, että syntyy kontakti.

– Saksalaisurheilija syyllistyi työntämiseen, ja työnsi Kyllösen pois radalta, Prykäri kertoi.

Prykärin mukaan tilannetta tutkittiin jo ennen kuin Suomi teki asiasta protestin. Päävalmentaja Magnar Dalenin mukaan protesti tehtiin, koska Suomi halusi reilua peliä. Suomen joukkueen näkemys oli, että Fessel kaatoi Kyllösen.

Varoitus on voimassa kauden loppuun. Jos Kyllönen tai Fessel tekevät kauden loppuun mennessä kisoissa uuden varoituksen arvoisen teon, heidät hylätään kyseisestä kilpailusta.

Val di Fiemme:
Naisten viesti, 4x5 km:

1) Norja 1.00.36,5 (Heidi Weng, Therese Johaug, Kristin Störmer Steira, Marit Björgen), 2) Ruotsi jäljessä 26,2 sekuntia (Ida Ingemarsdotter, Emma Wiken, Anna Haag, Charlotte Kalla), 3) Venäjä –45,8 (Julia Ivanova, Alija Iksanova, Marija Gustshina, Julia Tshekaleva), 4) USA –1.12,4 (Sadie Bjornsen, Kikkan Randall, Elizabeth Stephen, Jessica Diggins), 5) Suomi –1.23,8 (Anne Kyllönen, Kerttu Niskanen, Riitta-Liisa Roponen, Riikka Sarasoja-Lilja), 6) Ranska –1.53,7 (Aurore Jean, Celia Aymonier, Anouk Faivre Picon, Coraline Hugue), 7) Saksa –2.07,8 (Nicole Fessel, Katrin Zeller, Denise Herrmann, Miriam Gössner), 8) Italia –2.56,1 (Lucia Scardoni, Virginia De Martin Topranin, Debora Agreiter, Marina Piller), 9) Puola –3.35,0 (Kornelia Kubinska, Justyna Kowalczyk, Paulina Maciuszek, Agnieszka Szymanczak), 10) Ukraina –3.56,5 (Tetjana Antipenko, Valentina Shevtshenko, Marina Antsibor, Katerina Grigorenko),

11) Itävalta –4.14,1 (Katerina Smutna, Teresa Stadlober, Veronika Mayerhofer, Kerstin Muschet), 12) Tshekki –5.50,1 (Eva Vrabcova-Nyvltova, Petra Novakova, Karolina Grohova, Lucie Charvatova), 13) Viro –8.34,2 (Triin Ojaste, Tatjana Mannima, Kaija Vahtra, Heidi Raju), 14) Slovenia –1 kierros (Barbara Jezersek, Katja Visnar, Vesna Fabjan, Alerika Cebasek), 15) Kazakstan –1 kierros (Jelena Kolomina, Anna Stojan, Viktorija Lantshakova, Anna Shevtshenko).

Kanada keskeytti (Daria Gaiazova, Perianne Jones, Emily Nishikawa, Brittany Webster).

STT–KAIJA YLINIEMI

(STT)

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Kuuntele uusin Latu Podcast

Kuuntele uusin Livigno2Levi Podcast

ulvang banneri