KU Triac 40 Aero 550x90px

Saarinen löysi Gjerdalenista innoittajan

Saarinen löysi Gjerdalenista innoittajan. Kuva: Felgenhauer/NordicFocus

Saarinen löysi Gjerdalenista innoittajan. Kuva: Felgenhauer/NordicFocus

Norjalainen Tord Asle Gjerdalen on hiihtokatsojille tuttu Keke-mallin aurinkolaseistaan. Val di Fiemmessä hänestä kuoriutui yllättäen Aino-Kaisa Saarisen innoittaja.

– Voin samastua siihen, että varamiehen paikalta pääsee hiihtämään, Saarinen naurahti perjantaina joukkueen hotellilla.

Gjerdalen pääsi pikakomennuksella 15 kilometrille, kun Martin Johnsrud Sundby sairastui. Kuin Saariselle malliksi varamies otti pronssin.

Saarinen eli Italiassa jännityksessä torstai-iltapäivään asti. Päävalmentaja Magnar Dalen panttasi tapojensa mukaan viimeiseen asti tietoa, mahtuuko hollolalainen mukaan 30 kilometrille.

– En oikein ymmärrä, miksei voitu suoraan sanoa, että kyllä sä hiihdät, Saarinen ihmetteli.

Uutisen kuultuaan hän soitti ensimmäiseksi ex-valmentajalleen Jarmo Riskille, jonka johdolla hän rakensi kotimaassa tuttuun tapaan perinteisen hiihtotavan tekniikkaansa.

– Jarmon kanssa olen täällä soitellut melkein päivittäin, Saarinen kuvasi Riskin tärkeyttä.

Viime vuosien toinen luottotukija Reijo Jylhä kävi Fiemmessä tarkistamassa Saarisen tekniikan tiistain napakassa harjoituksessa.

Tekniikka pysyy kuosissa

Lauantainen maratonmatka oli ennakkoon Saarisen päämatka MM-laduilla. Valmistautuminen vain on hyvin poikkeava, sillä Saarisen edellisestä perinteisen hiihtotavan kansainvälisestä kilpailusta ehtii kulua yli kuukausi.

Pitkä kilpailutauko tuo epävarmuutta, mutta Saarisen kannalta olennaisinta on tunne tekniikan toimimisesta.

– Onhan vauhti ihan eri, kun hiihtäminen on tehokasta, Saarinen valotti.

Saarisen etu kilpasiskoihin verrattuna on se, että hänen kaikki voimansa ovat tallella päätöskisaa varten. Kilpailuinto on kova, ja Saarinen uskoo välttävänsä yliyrittämisen karikon.

– Minulla on kova luottamus omaan tekemiseeni, hän vakuutti.

Lauantain kisassa on mahdollisuus vaihtaa sukset kahteen kertaan. Saarinen uskoo, että kokemus auttaa ruljanssissa. Hän on tarpeen mukaan valmis soveltamaan huoltojoukkojen kanssa etukäteen mietittyä varikkotaktiikkaa.

Keltanokat erehtyivät viestin säännöistä

RoponenSarasojalilja280213 laihoRoponen oli ainoana suomalaishiihtäjänä Sarasoja-Liljaa maalissa vastassa. Kuva: Laiho/NordicFocusAnne Kyllönen ja Kerttu Niskanen ovat saaneet kotimaassa kuraa niskaansa, koska he eivät olleet vastaanottamassa sipannutta ankkuria Riikka Sarasoja-Liljaa viestin maalialueella Val di Fiemmessä.

Niskasen mukaan he olivat ymmärtäneet säännöt niin, että vain mitalijoukkueiden muut viestinviejät saavat mennä maalialueelle. Suomi oli viestin viides.

Kyllönen ja Niskanen hiihtivät torstaina ensi kertaa arvokisojen viestissä. Kolmososuuden Riitta-Liisa Roponen on kokeneempi, ja haukiputaalainen oli lohduttamassa Sarasoja-Liljaa tämän tultua maaliin.

Sarasoja-Lilja ja Roponen lähtivät Val di Fiemmestä jo kotimatkalle, mutta Kyllönen ja Niskanen kisaavat naisten päätösmatkalla 30 kilometrillä lauantaina. Heidän lisäkseen sen hiihtävät suomalaisista Krista Lähteenmäki ja Aino-Kaisa Saarinen.

– Kolmekymppiä on yksi suosikkimatkoistani, neljänteen kisaansa Fiemmessä starttaava Niskanen sanoi.

Kyllönen ei ole aiemmin hiihtänyt arvokisoissa pitkää matkaa. Sitä värittää mahdollisuus suksien vaihtoon.

– Olen hiihtänyt Holmenkollenilla maailmancupissa, kun on voinut vaihtaa sukset. Kapulat ovat jo tiedossa, kajaanilainen sanoi.

Kisapaikkakunnalle luvataan kymmenkuntaa lämpöastetta kisan ajaksi. Se tuo oman haasteensa, ja Lähteenmäki ainakin käärii hiihtoasunsa hihat.

– Oslossakin oli kuuma, mutta sain lopussa napsittua muutaman sijan, Lähteenmäki muisteli kahden vuoden takaista MM-kisaa, jossa hän sijoittui 11:nneksi.

STT–KAIJA YLINIEMI

(STT)

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Kuuntele uusin Latu Podcast

Kuuntele uusin Livigno2Levi Podcast

ulvang banneri