KU Triac 40 Aero 550x90px

Sarasoja-Lilja palkitsi kotiyleisön finaalihiihdolla

Riikka Sarasoja-Lilja. Kuva: Felgenhauer/NordicFocus

Riikka Sarasoja-Lilja. Kuva: Felgenhauer/NordicFocus

Lahti vahvisti lauantaina asemiaan Riikka Sarasoja-Liljan suosikkipaikkana. Maailmancupin sprintin finaaliin hiihtänyt kuortanelainen sai kotiyleisöltä vankkumattoman tuen, vaikka epäonnistui viikko sitten päättyneiden MM-hiihtojen viestiankkurina.

– Ei minulle kukaan törkeyksiä huudellut. Oli mahtavaa hiihtää, Sarasoja-Lilja hymyili.

Hän jopa myönsi, että neljän vuoden kuluttua Salpausselän maisemissa hiihdettävät maailmanmestaruuskisat houkuttavat pidentämään uraa.

– Katsotaan, miten elämä heittelee, pari viikkoa sitten 31 vuotta täyttänyt Sarasoja-Lilja sanoi.

Viestiflopin vastapainoksi Sarasoja-Lilja saavutti Val di Fiemmessä uransa ensimmäisen aikuisten arvokisamitalin, kun hän hiihti parisprintin pronssille Krista Lähteenmäen kanssa. Mitalin arvo kirkastuu Sarasoja-Liljan mukaan kevätauringon lämmittäessä.

Uran paras sijoitus lähellä

Maailmancupissa Sarasoja-Lilja hamuaa vielä uransa ensimmäistä palkintosijaa. Lauantaina se oli lähellä, mutta kolaroiminen Ruotsin Charlotte Kallan kanssa himmensi hiukan finaali-iloa. Kalla tönäisi laskussa Sarasoja-Liljaa, mikä johti kummankin kaatumiseen.

Viitossija on silti Sarasoja-Liljan uran parhaimmistoa maailmancupissa. Tour de Ski -kiertueen etapeilla hän on ollut kahdesti neljäs.

– On huomattavasti kivempaa onnistua. MM-kisojen jälkeen on ollut huonoja päiviä ja tosi huonoja päiviä. Oli yllätys, että olin niin väsynyt, Sarasoja-Lilja kertasi Italiasta paluun tunnelmiaan.

Pentsinen hamuaa cup-finaaliin

Kaksi kertaa aikavertailusta jatkopaikan varmistanut Sarasoja-Lilja oli lauantain ainoa todellinen suomalaisonnistuja. Pettynein oli Mona-Liisa Malvalehto, joka kaatui aika-ajossa ja karsiutui.

Jatkoon pääsi kaikkiaan kahdeksan suomalaista, mutta Sarasoja-Liljan lisäksi vähintään kahteen pudotushiihtoon ylsi vain Anssi Pentsinen 11. sijallaan.

Pentsinen menetti välierissä vauhtinsa ennen lyhyttä loppusuoraa, mutta oli tyytyväinen päiväänsä.

– Tämä antaa taas motivaatiota pitkäksi aikaa, Pentsinen sanoi.

Hän sai lauantaina kasaan 24 maailmancupin pistettä ja tavoittelee pistelisää sunnuntaina 15 kilometriltä, joka kisataan perinteisellä.

– Yritän kerätä sen verran pisteitä, että pääsen Faluniin maailmancupin finaaliin, Pentsinen sanoi.

Tukholmasta 20. maaliskuuta alkavaan huipennukseen pääsee cupin 50 parasta. Pentsinen on lauantain jälkeen 51. sijalla 12 pisteen päässä armoitettujen joukosta.

Jylhä kokee kehittyneensä

Toiseksi parhaana suomalaismiehenä 18:nneksi hiihtänyt Martti Jylhä koki kehittyneensä kauden aikana, vaikka MM-kisapaikka menikin sivu suun.

– Pienestä on jäänyt kiinni, ettei ole tullut parempia sijoituksia, Jylhä tuumasi.

Kalle Lassila (22.) hävisi painiottelun puolivälierässä, ja huonoa päiväänsä harmitellut Matias Strandvall oli 24:s.

MM-kisojen jälkeen iskenyt parin päivän kurkkukipujakso saattoi verottaa Anne Kyllösen (23:s) voimia, mutta hän joutui myös todella kovaan puolivälierään Marit Björgenin ja Justyna Kowalczykin seuraksi.

Kerttu Niskaselle (24:s) jatkopaikka vapaan sprintissä oli mannaa, ja Aino-Kaisa Saarinen sai 28. sijastaan "orastavaa itseluottamusta".

Sprintissä kolaroinut Lassila kaipaa painioppia Hietaniemeltä

Hiihtäjä Kalle Lassila suunnitteli Perhon-reissua painin MM-pronssimiehen Rami Hietaniemen pakeille, kun maailmancupin sprintti kääntyi pystypainiksi Lahdessa. Lassila otti urheilukeskukseen tuovassa tiukassa kurvissa yhteen Tshekin Ales Razymin kanssa.

– Painimaaottelussa tuli pataan ja aika rajusti, Lassila kertasi tilannetta, jossa kummatkin kaatuivat, mutta Razym pääsi ensin jaloilleen.

Lassilaa ei jälkikäteen lämmitä, että kolari tulkittiin Razymin syyksi. Tshekki tuomittiin puolivälierän viimeiseksi, ja lisäksi hän sai juryltä kirjallisen varoituksen.

– Hieno keli ja paljon ihmisiä, ja sitten tulee tuolla lailla takkiin tuollaisessa väännössä. Sehän tässä eniten harmittaa, Lassila sanoi, mutta myönsi, että kaksinkamppailut ovat sprinttihiihdon paras ja pahin puoli.

Veteliläisellä Lassilalla on lyhyt matka painioppiin, sillä hänen kotimaisemistaan Perhoon ajaa suunnilleen puolessa tunnissa. Hietaniemi tosin on vielä toipilaana kahden kyynärpääleikkauksen jälkeen.

Ketelä haki Lahdesta potkun kohti Sotshia

Sprinttihiihtäjä Toni Ketelä haki lauantaina Salpausselältä potkun kohti Sotshin olympialaisia. Vaasalaishiihtäjä kisasi ensi kertaa elämässään maailmancupin sprinttiä vapaalla hiihtotavalla, jolla pikamatka hiihdetään myös ensi talven olympialaduilla.

– Jäin täällä kärjestä kuusi sekuntia. Se on otettavissa kiinni vuodessa, aika-ajon 54:nneksi sijoittunut Ketelä ennakoi.

Perinteisellä sprintti kulkee jo. Val di Fiemmen MM-laduilla Ketelä oli ensikertalaisena paras suomalainen ja hiihti välieriin. Kahdeksas sija antoi vahvan annoksen itseluottamusta.

Vapaalla hiihtotavalla Ketelän kokemus on huomattavasti ohuempi kuin perinteisellä. Hänen edellinen vapaan sprinttinsä osui marraskuussa Suomen cupiin Rovaniemellä, eikä kovin mairittelevin tuloksin.

- En päässyt silloin jatkoon, Ketelä muisteli.

Salpausselällä hän kisasi maajoukkueen sijasta kansallisessa ryhmässä. Odotukset eivät olleet kovin korkealla, joten tulos miellytti Ketelää. Sotshi odottaa ensi viikolla 25 vuotta täyttävää hiihtäjää.

STT–KAIJA YLINIEMI

(STT)

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Kuuntele uusin Latu Podcast

Kuuntele uusin Livigno2Levi Podcast

Kilpailukalenterit

ulvang banneri