CHXL 550x90px webbanneri

Niskanen laittoi tilastonsa taas uusiksi

Kerttu Niskanen oli paras suomalainen sunnuntaina Salpausselällä. Kuva: Felgenhauer/NordicFocus

Kerttu Niskanen oli paras suomalainen sunnuntaina Salpausselällä. Kuva: Felgenhauer/NordicFocus

Kerttu Niskanen ponkaisi MM-hiihdoissa pykälän ylöspäin urallaan, ja maailmancupissa hän laittoi sunnuntaina tilastonsa uusiksi. 24-vuotias Niskanen hiihti Salpausselällä viidenneksi.

Mielimatkalta perinteisen hiihtotavan kympiltä irronnut sijoitus on Niskasen uran paras. Tour de Ski -kiertueen etapeilla hän on ollut kahdesti seitsemäs.

Lahden kirpeässä pakkaskelissä hiihdetyt naisten kymppi ja miesten 15 kilometriä pönkittivät suomalaishiihdon koko kauden kuvaa. Naisissa onnistujia on vahvana rintamana, mutta miehissä cupin pisteille pääsee huomattavasti harvempi. Sami Jauhojärven 14:s sija oli tosin hänen paras kisansa kuukausiin.

– Nyt oli rentoa menoa, sellaista kuin hiihdon pitää ollakin, mutta vieläkään sieltä ei irtoa sitä, mitä harjoitteluun nähden pitäisi irrota, Jauhojärvi kuvasi.

Olympiakautta varten hän aikoo muuttaa harjoitteluaan niin, että suorituskyky riittää jo kesällä. Parina viime kesänä Matti Heikkinen on ollut pari minuuttia Jauhojärven edellä, kun miehet ovat nousseet rullasuksilla Vuokatinvaaran huipulle Sotkamossa. Jauhojärven mielestä ensi kesänä ei saa olla sama meininki.

Sunnuntaina 42:nneksi hiihtänyt Heikkinen oli MM-kisojen 50-kilometrisen väsyttämä mies. Niinpä hän aikoo jättää alkavan viikon maailmancupit väliin Norjassa ja panostaa cupin finaaleihin Ruotsissa.

Sunnuntain voittajan Petter Northugin jäsenissä MM-kisaväsymystä ei näkynyt, vaikka hän urakoi MM-laduilla kaikki kuusi kisaa. Northug hurjasteli yli puolen minuutin erolla voittoon.

Niskasella jäi voimia varastoon

Salpausselällä oli Niskasen vuoro toimia johtotähtenä, kun kaikkiaan kuusi suomalaisnaista hiihti maailmancupin pisteille eli 30 parhaan joukkoon. Niskasen edelle hiihtivät vain maailmancupin kokonaisvoittoaan varmistellut Justyna Kowalczyk ja kolme norjalaista: Marit Björgen, lauantaista poiketen oikealla ladulla pysynyt Heidi Weng ja Therese Johaug.

Niskanen oli sijoitukseensa tyytyväinen, vaikka harmittelikin maalissa voimia jääneen varastoon.

– Kun laskettelin viimeistä kertaa stadionille ja kyykötin alamäessä, tajusin, että minulla on vielä voimia. Tuli mieleen, enkö saanut kaikkeani annettua ladulle, mutta tein sen minkä pystyin, Niskanen kertasi.

Krista Lähteenmäki oli yllättynyt, että heikoilla tuntemuksilla irtosi kuudes sija kuuden sekunnin päässä Niskasesta. Oli lähellä, ettei hän olisi startannut ollenkaan.

– Koko viikko on ollut yhtä tuskaa. Tekniikka on ollut hukassa, eikä hermotus toimi. Vaikea sanoa, mistä johtuu, ettei kroppa ole lähtenyt palautumaan MM-kisoista, Lähteenmäki kertoi.

Suomalaisittain poikkeuksellisesti Anne Kyllönen toivoi Lahteen yhteislähtöä, mutta sai suksiinsa kelpo vauhdin myös väliaikalähtökisassa. Tammikuussa Tour de Skillä Kyllönen hiihti lyhyessä kolmen kilometrin kisassa neljänneksi, mutta muuten Salpausselän 12:s sija oli kajaanilaisen paras kilpailussa, jossa hiihtäjät joutuvat porukkahiihdon sijasta itse säätelemään vauhtiaan.

"Pikkuisen varmaan paitakin kastui siinä lenkillä"

Hiihtäjien tunnelmia Salpausselän kisoissa:

– Jos en voita, minulle on ihan sama, olenko 74:s, miesten 15 kilometrin voittaja Petter Northug kuvasi.

– Pikkuisen varmaan paitakin kastui siinä lenkillä, maalialueella palellut Kerttu Niskanen naurahti viitossijan tuoneesta hiihdostaan.

– Toisella kierroksella oli kannustusta niin paljon, ettei kehdannut jäädä lyllertämään, 12:nneksi hiihtänyt Anne Kyllönen kertoi.

– Nortti (Petter Northug) kun huitaisi ohi puolitoista kilometriä ennen maalia, niin siihen pitäisi pystyä parhaimmillaan, 14:nneksi hiihtänyt Sami Jauhojärvi vertasi omaa kuntoaan huippumenoon.

– Nyt mennään kohti Sotshia. Aika monelle vuorelle ensi kesänä noustaan, että voisi huiputtaa muutaman muunkin paikan talvella, Salpausselällä 42. sijan hiihtänyt Matti Heikkinen ennakoi kesäsuunnitelmiaan, joihin kuuluu viime vuoden tapaan pitkä vuoristoleiri.

- STT–KAIJA YLINIEMI

 

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri