swix asut banneri

Maastohiihtokausi huipentuu Tukholmassa ja Falunissa

Juhliiko Alexander Legkov myös maailmancupin kokonaiskilpailun voittoa Tour de Skin voiton lisäksi? Kuva: Felgenhauer/NordicFocus

Juhliiko Alexander Legkov myös maailmancupin kokonaiskilpailun voittoa Tour de Skin voiton lisäksi? Kuva: Felgenhauer/NordicFocus

Joku kolmikosta Petter Northug, Dario Cologna tai Aleksandr Legkov juhlii tovin kuluttua voittoa maastohiihdon maailmancupissa.

Finaali lähestyy. Näin tasaista ei maailmancupissa ole ollut aikoihin. Ensin hiihtäjät hiihtävät Tukholman keskustassa ja jatkavat sieltä viikonlopuksi Faluniin.

– Uskon, että Tukholman sprintti ratkaisee, ennustaa entinen huippumenijä ja nykyinen kommentaattori Torgny Mogren.

Kärkikolmikon erottaa 15 pistettä. Legkov nousi cupin johtoon Kollenin 50 kilometrin voitolla lauantaina. Northug on 12 pisteen päässä. Cupin viimevuotinen voittaja Cologna on kolme pistettä Northugista. Finaaliviikko alkaa keskiviikkona perinteisen tavan sprintillä Tukholmassa.

– Jos joku heistä onnistuu tosi hyvin sprintissä, se voi ratkaista pelin, Mogren sanoi.

Legkov joutuu haastajaksi

Tukholman sprintissä Legkov on haastaja. Hän ei ole sprintteri. Toisin on Northug ja Colognan laita. Kumpikin on voittanut cupissa sprinttejä. Viime viikolla Northug voitti perinteisen sprintin Drammenissa.

Legkoville on eduksi se, että Tukholmaan on kelpuutettu vain 50 hiihtäjää. Osa sprintin erikoismiehistä on poissa, joten Legkov saattaa selvittää karsinnan.

Finaali koostuu neljästä kisasta, josta kussakin voitto on 50 pisteen arvoinen. Minikiertueen kokonaisvoitto on lisäksi 200 pisteen arvoinen.

– Jos katsotaan sprinttiä, Northugin asema on paras, Mogren arvioi.

– Keskiviikkona erot voivat olla suuremmat kuin Falunissa. Jos Petter voittaa, etu on hänellä.

Björgen mukaan

Falunissa hiihdetään ensin perjantaina lyhyt 3,3 kilometrin kisa vapaalla tavalla. Lauantaina jatketaan 15 km (p) yhteislähdöllä ja kiertue päättyy sunnuntaina 15 km (v) takaa-ajona. Naisilla ohjelma on 10 km (p) ja 10 km (v).

Mogren ei halua ennustaa voittajaa.

– Kunnosta päätellen Legkov on vahvoilla. Olisi mukavaa nähdä joku uusi nimi voittajana. Legkoville Tukholman sprintti on tärkeä, Mogren pohti.

Cupin finaalikiertueella ovat suomalaisista mukana Matti Heikkinen, Anne Kyllönen, Krista Lähteenmäki, Kerttu Niskanen, Riitta-Liisa Roponen, Riikka Sarasoja-Lilja ja Aino-Kaisa Saarinen.

Holmenkollenin 30 kilometriltä Marit Björgen jäi pois sunnuntaina sairauden takia. Hän on toipunut ja on mukana finaalissa. Talven aikana Björgen on ollut poissa 17:stä maailmancupin kisasta. Joulukuussa hän poti sydämen rytmihäiriötä ja jäi pois Tour de Skiltä.

(STT-TT )

swix asut boxi

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

ulvang banneri