KU Triac 40 Aero 550x90px

Kerttu Niskanen on hiihtokevään ykkösnimi

Vieremän Koiton voittajatiimi Kerttu Niskanen ja Marjaana Pitkänen. Kuva: Heidi Lehikoinen

Vieremän Koiton voittajatiimi Kerttu Niskanen ja Marjaana Pitkänen. Kuva: Heidi Lehikoinen

Kerttu Niskanen pitää paikkansa maastohiihdon kevään suomalaisnimenä. Maailmancupissa vahvan loppukauden hiihtänyt Niskanen juhli perjantaina Kontiolahdella parisprintin SM-kultaa. Kirkkain mitali heltisi Vieremän Koitolle Niskasen ja Marjaana Pitkäsen yhteistyönä. 21-vuotiaalle Pitkäselle mestaruus oli uran ensimmäinen aikuisten sarjassa.

Niskanen, 24, jaksoi innostua vielä SM-kisoista, vaikka myönsi väsyneensä maailmancupin huipentaneessa kovassa kilpailurytmissä.

Hän urakoi kauden aikana enemmän maailmancupin kisoja kuin aiempina vuosina. Väliin jäivät vain joulukuiset Kanadan osakilpailut ja Sotshin esiolympialaiset helmikuun alussa.

– Aiempina vuosina sairastelut ovat verottaneet kisoja. Nyt olen ollut terveenä koko kauden, Niskanen arvioi.

Terveenä pysymisen salaisuus on Niskasen mukaan todennäköisesti harjoittelun oikea rytmittäminen. Kun kroppa sietää aiempaa paremmin kovaa harjoittelua, se pystyy myös vastustamaan tauteja.  

Palkintosija toi uutta uskoa

Kevättalven huipennukseksi Niskanen hiihti cupin finaalirupeamassa uransa ensimmäisen palkintosijan. Hän oli kolmas Tukholman sprintissä.

– Oli tosi hieno fiilis kivuta maalisuoraa. Siinä olivat edellä Justyna (Kowalczyk) ja Marit (Björgen), Niskanen muisteli kuninkaanlinnan ympärillä hiihdettyä kisaa, jossa hänet pystyivät voittamaan vain naishiihdon tämän hetken supernimet.

Ensi talven olympiakisat ovat taas uusi haaste. Ne hiihdetään korkealla, mutta Niskanen ei aio ylikorostaa vuoristoharjoittelua. Maajoukkueleirit rytmittävät kesää, ja lomaan voi mahtua yksi oma leiri korkealla.

– Korkealla harjoitteluakaan ei voi mielin määrin tehdä, ettei mene leireistä ylikuntoon. Tähän asti olen ainakin sopeutunut nopeasti korkealle, Niskanen arvioi.

SM-laduilla Vieremä kukisti toiseksi hiihtäneen Lempäälän Kisan 13,1 sekunnilla. Lempäälän riveissä viestiä veivät Saarisen kaksoset Maija ja Aino-Kaisa. Lauantain normiviestiin heidän seurakseen liittyy hiihtosuunnistuksen tuore maailmanmestari Mervi Pesu.

Naisten parisprintin pronssin vei Hämeenlinnan Hiihtoseuran kaksikko Maija Hakala–Laura Ahervo.  

Petotiimi iski kultasuoneen

Jämsänkosken Ilveksen ankkuri Anssi Pentsinen sai lykkiä maalisuoralla tosissaan tasatyöntöä, jotta pääsi juhlimaan Petotiimin mestaruutta yhdessä Henri Jelosen kanssa. Pentsistä uhkasivat Kouvolan Hiihtoseuran Ville Nousiainen ja Vuokatti Ski Team Kainuun Sami Jauhojärvi.

Sprintteri Pentsinen osoittautui kolmikosta vahvimmaksi, sillä Kouvola jäi 0,2 sekunnin ja mestaruutta puolustanut Vuokatti 0,4 sekunnin päähän.

– Viimeiselle osuudelle ei lähdetty ihan kuin tykin suusta, joten sain muita kiinni, Pentsinen kertasi nousuaan loppukiritaistoon.

Jämsänkoskelaisten Petotiimi on voittanut SM-tason joukkuekilpailussa nyt kullan, hopean ja pronssin. Jelonen on ollut mukana joka kerta, ja joukkue hamuaa mitaliputkelle jatkoa lauantain 4x10 kilometrillä.

Mestaruuden karkaamisesta itseään syyttänyt Jauhojärvi voitti Kontiolahdella uransa 50. SM-mitalin. Lukemassa ovat mukana myös nuorten sarjojen SM-prenikat Hopeasompa-ikää lukuun ottamatta.

Heikkinen sai kuin puukosta nivuseensa

Matti Heikkinen irvisteli perjantaina kivusta Kontiolahden ampumahiihtostadionilla. Jyväskyläläinen Heikkinen piteli jääpussia oikean nivusensa kohdalla, koska loukkaantui parisprintin SM-kilpailun viimeisellä osuudellaan.

Heikkinen ei ole aiemmin loukkaantunut vastaavasti. Vamma syntyi, kun hän kiristi vauhtia stadionilta nousevalla sillalla. Hän pysähtyi muutamaksi sekunniksi, kumartui pitelemään nivustaan ja hiihteli maltilla maaliin.

– Niin kuin joku olisi puukon lyönyt nivusiin. Ei kyllä kukaan ole koskaan puukolla lyönyt, mutta näin voisin kuvitella, Heikkinen luonnehti.

Heikkinen hiihti Vantaan Hiihtoseuran ykkösjoukkueessa Niklas Collianderin parina. Tuloksena oli 14:s sija 20 joukkueen finaalissa.

Heikkinen arveli tuoreeltaan, että nivusessa on venähdys.

– Toivotaan, että se on lievä. Pääsisi hiihtämään huomenna ja sunnuntaina, Heikkinen ennakoi lauantain viestiä ja SM-kisojen päätöspäivän 50 kilometrin hiihtoa.

STT–KAIJA YLINIEMI

(STT)

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Kuuntele uusin Latu Podcast

Kuuntele uusin Livigno2Levi Podcast

Kilpailukalenterit

ulvang banneri