KU Rollerski 550x90px

Päävalmentaja Dalen odottaa ensi kauden budjetin vahvistamista

Ensi kauden maajoukkueen koosta on vielä epäselvyyttä. Anne Kyllönen lienee kuluneen kauden näytöillään paikkansa ansainnut. Kuva: NordicFocus/Felgenhauer

Ensi kauden maajoukkueen koosta on vielä epäselvyyttä. Anne Kyllönen lienee kuluneen kauden näytöillään paikkansa ansainnut. Kuva: NordicFocus/Felgenhauer

Tulevan olympiatalven maajoukkueen rahoituksen määrä on vielä auki.

Maastohiihdon maajoukkueryhmät pitäisi saada valittua olympiatalvea varten ja harjoituskauden leirisuunnitelmat lyötyä lukkoon, mutta maastohiihdon päävalmentaja Magnar Dalen odottaa yhä varmuutta käytettävissä olevasta rahasummasta.

 – Rahoitus ratkaisee maajoukkueen koon ja sen, voimmeko järjestää kaikki suunnitellut leirit, Kontiolahdella muun muassa Olympiakomitean kanssa palavereja pitänyt Dalen kertoi.

Hiihtobudjetti on ratkennut perinteisesti vasta kevään korvalla, mutta tänä vuonna talousraamista päättämistä viivästyttää meneillään oleva epävarmuus hiihdon tulevasta organisaatiomallista.

Maastohiihtoväki pohtii, kannattaisiko lajin sulautua takaisin Hiihtoliittoon vai jatkaa itsenäistä toimintaa Suomen Maastohiihto ry:n väreissä. Mäkihyppy ja yhdistetty ajoivat jo alas oman lajijärjestönsä Finnjumping ry:n ja palasivat Hiihtoliiton suojiin.

Mielipiteitä on puolesta ja vastaan, ja ratkaisu on odotettavissa toukokuun puolivälin jälkeen. Hiihtoliiton liittovaltuusto kokoontuu 18. toukokuuta Seinäjoella. Sitä ennen, joko samana päivänä tai ainakin samana viikonloppuna, asiaa pui Maastohiihto ry:n piirikokous.

– Maastohiihto ry ei ole linjannut kantaansa. Asiasta päättää meidän korkein päättävä elimemme eli piirikokous, Maastohiihto ry:n puheenjohtaja Reijo Alakoski kertoi STT:lle puhelimitse Kajaanista, jossa hän oli kiinni leipätyössään.

Alakosken mielestä maastohiihdolla ei ole pakottavaa tarvetta sulautua Hiihtoliittoon, mutta sulautumisesta kertyisi selkeitä synergiaetuja. Sulautumisestakin kertyisi haasteita, sillä puheenjohtajan mielestä maastohiihdon nykyinen organisaatio on kunnossa.

Urheilijoiden puhemiehenä tunnettu Sami Jauhojärvi ei halua laittaa lusikkaansa järjestösoppaan.

– Olen ottanut sen kannan, että urheilijat urheilee, valmentajat valmentaa ja päättäjät päättää. En stressaa tyhjää, vaan niillä mennään, mitä tulee, Jauhojärvi jutteli Kontiolahdella tuoreena viestivoittajana.

"Voimavaroja suttaantuu"

Maastohiihto teki sydäntalvella selvityksen, mitä etuja tai haittoja Hiihtoliittoon sulautumisesta olisi. Selvityksen laatinut Maastohiihto ry:n toimitusjohtaja Mika Kulmala ei halunnut lauantaina ruotia asiaa tarkemmin, koska sai MM-hiihtojen jälkeen hiihdon luottamusjohdolta ryöpytyksen asioiden puimisesta julkisuudessa.
Kulmala on myös Hiihtoliiton toiminnanjohtaja.

Hiihtoliiton liittovaltuuston puheenjohtaja Asko Uurasjärvi sen sijaan sanoi lauantaina suoraan, että pohjoismaiset lajit eli maastohiihto, mäkihyppy ja yhdistetty olisi kaikki saatava takaisin Hiihtoliittoon. Uurasjärven mielestä lajit voisivat hyötyä yhteistyöstä muun muassa valmennuksessa, ja hallinnossa päällekkäisyyksien purkaminen toisi säästöä.

– Nyt suttaantuu voimavaroja, Uurasjärvi totesi Kontiolahdella.

Uurasjärven mielestä lajit eivät saa enää ajautua tilanteeseen, jossa ne säästävät itsensä kipeiksi.

– Nyt pitäisi panostaa kenttätyöhön ja urheilijoihin, Uurasjärvi arvioi.

STT–KAIJA YLINIEMI

(STT)

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri