KU Rollerski 550x90px

Sotšin potentiaaliset menestyjät Olympiakomitean valmennustukien ytimessä

Hienon loppukauden hiihtänyt Kerttu Niskanen kuuluu Suomen Olympiakomitean tuen piiriin. Kuva: Felgenhauer/NordicFocus

Hienon loppukauden hiihtänyt Kerttu Niskanen kuuluu Suomen Olympiakomitean tuen piiriin. Kuva: Felgenhauer/NordicFocus

Sotšin olympialaisiin valmistautuvien urheilijoiden tukeminen on pääosassa Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön talviyksilölajien valmennustukipäätöksissä.

Kaudella 2013-2014 valmennustukia jaetaan 1 620 000 euroa, mikä on 165 000 euroa enemmän kuin edellisellä kaudella. Paralympialajien tukea jaettiin 69 000 euroa.

Tukijärjestelmän ytimessä on Sotšin talviolympialaisten potentiaalisten menestyjien valmentautumisen tehostaminen. Huippu-urheiluyksikön lajiryhmävastaavat ovat suunnitelleet tukimuodot yhteistyössä lajiliittojen kanssa. Kaikki tuet ovat ehdollisia ja niiden käyttöä seurataan tiiviisti.

- Olemme päässeet tukivalmistelussa konkreettiseen yhteistyöhön ja lähemmäksi lajien toimintojen ydintä. Lajiryhmävastaavien työ mahdollistaa laaja-alaisemman asiantuntijuuden, jonka tavoitteena on resurssien tehokkaampi käyttö, toteaa Huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Kojonkoski.

Asiantuntijat Sotšiin tähtäävien lajien ja urheilijoiden tueksi

Suoran taloudellisen tuen lisäksi eri alojen asiantuntijoita hyödynnetään yhä paremmin Sotšiin valmistautumisessa. Asiantuntijatoiminnassa siirrytään osallistuvaan asiantuntijuuteen, mikä tarkoittaa läsnäoloa lajien arjessa ja vastuunottoa tuloksenteosta.

- Huippu-urheiluyksikön osaamisohjelman asiantuntijuus on jatkossa mukana muun muassa maastohiihtäjien leireillä auttamassa hiihtäjiä kuormittumiseen ja palautumiseen liittyvissä asioissa. Pikaluistelussa paneudutaan erityisesti luistelutekniikkaan, osaamisohjelman ja KIHUn johtaja Jukka Viitasalo kertoo asiantuntijatoiminnan konkreettisista toimenpiteistä.

Terveydenhuollon asiantuntijat keskittyvät lähikuukausina Sotšin olympialaisiin tähtäävien urheilijoiden tapaamisiin vastaavan lääkärin Harri Hakkaraisen johdolla.

TALVIYKSILÖLAJIEN TUKIPÄÄTÖKSET 2013 – 2014, YHTEENVETO

Talvilajien valmennustukia jaetaan Sotšin Olympialaisiin valmistavalle kaudelle 2013 – 2014 yhteensä 1.620.000 €, joka on 165.000 € enemmän verrattuna viime kauteen (2012 – 2013).

Kaikkien lajien tuen tarkempi käyttö ja suuntaaminen on suunniteltu yhdessä lajien huippu-urheilusta vastaavan ja Huippu-urheiluyksikön lajiryhmävastaavien kanssa. Olympialajien osalta painopiste on Sotšiin valmistautumisessa. Huippuyksilötuet sisältävät urheilijoiden terveydenhuoltovakuutuksen, joka on noin 1.600 €/urheilija.

Tässä päätettyjen tukien lisäksi kaikki Sotšiin valmistautuvat huippuyksilötukiurheilijat kohdataan henkilökohtaisesti Huippu-urheiluyksikön terveydenhuoltotiimin taholta. Laji- ja urheilijakohtaisesti rakennetaan myös muuta asiantuntijatoiminnan tukea (mm. psyykkinen valmennus, ravitsemus, fysiikka- ja tekniikkaharjoittelu, harjoittelun seuranta, Sotšin suksihuolto).

Alppihiihto 245.000
Ampumahiihto 119.000
Freestyle 182.000
Hiihtosuunnistus 15.000
Lumilautailu 235.000
Maastohiihto 275.000 + seuranta- ja testausjärjestelmä (KIHUn asiantuntijatoiminta)
Mäkihyppy 130.000
Pikaluistelu 190.000 + KIHUn asiantuntijatoiminta
Taitoluistelu 120.000
Yhdistetty 109.000

YHTEENSÄ 1.620.000 €

Ampumahiihdon ja maastohiihdon tuensaajat:

Ampumahiihto 119.000 €

Huippuyksilötukiurheilijat:
Mäkäräinen Kaisa
Laukkanen Mari

Lajituki (ehdollinen, tuen käytöstä sopiminen kesken)

NOV:t (nuorten olympiavalmentajat) (1 vanha, 1 uusi)

Maastohiihto 275.000 €

Huippuyksilötukiurheilijat:
Heikkinen Matti
Kyllönen Anne
Niskanen Kerttu
Lähteenmäki Krista
Sarasoja-Lilja Riikka
Roponen Riitta-Liisa
Malvalehto Mona-Liisa
Pentsinen Anssi
Lehtonen Lari
Saarinen Aino-Kaisa
Niskanen Iivo
Nousiainen Ville
Jauhojärvi Sami

Lajituki
- Olympiavalmentajatuki
- Maajoukkuetoiminta + viimeistelyleiri
- Suksihuolto
- Terveydenhuolto
NOV:t (3 vanhaa)

Lisäksi seuranta- ja testausjärjestelmän rakentaminen ja KIHUn asiantuntijatoiminnan suuntaaminen osaksi maajoukkuetoimintaa.

- Suomen Olympiakomitean tiedotus

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri