KU Triac 40 Aero 550x90px

Dario Cologna kävi nuorten suurleirillä Rovaniemellä

Dario Cologna poseeraa Rovaniemellä. Kuva: Timo Koivisto

Dario Cologna poseeraa Rovaniemellä. Kuva: Timo Koivisto

Suomen hiihdon 13–16-vuotiaat tulevaisuuden lupaukset saivat viime viikolla valmennusta ONE WAY XC-Challenge-leirillä Rovaniemellä.

Lapin Urheiluopiston leirivalmentajia olivat auttamassa muun muassa Suomen hiihdon kärkinimet; Sami Jauhojärvi, Martti Jylhä, Riikka Sarasoja-Lilja ja Aino-Kaisa Saarinen , Laura Mononen ( Ahervo) ja Janne Mononen ,sekä mies hiihtomaailman terävimmästä kärjestä, vuoden sveitsiläiseksi valittu Dario Cologna.

Leirillä paneuduttiin hiihtotekniikkaan rullasuksilla, tehtiin erilaisia juoksuharjoituksia sauvojen kanssa ja ilman sekä saatiin paljon hyvää tietoa siitä, mitä kaikkea tulee ottaa huomioon, jos mielii päästä lajissa maailman huipulle. Harjoitus, lepo, hyvä ravinto ja vielä parempi fiilis oikeassa suhteessa ovat menestyksen avain.

- Santa Sport on hyvä leiripaikka, koska täällä on parhaat valmentajat, jotka valmentavat jo työkseen Reijo Jylhä, Janne Hyyppä ja Eero Hietanen , ja Santa Sportissa on hyvät maastot vaativaankin harjoitteluun ja myös muut olosuhteet ovat toimivat. Täältä löytyy kaikki mitä tarvitsemme leirillä ja tänne on helppo tulla, sanoo leirin puuhanainen, Ulla Bennert ONE WAY Sportista.

Leirillä oli kaikista ikäluokista kymmenen parasta viime talven XC Challenge - kilpailuissa menestynyttä13–16-vuotiasta tyttöä ja poikaa, joten leiriläisten taso oli kova. Huippu-urheilijat pitivät leiriläisten mielenkiinnon korkealla leirin aikana ja antoivat heille uutta motivaatiota ja vinkkejä harjoitteluun. Leirillä nähtiin myös Darion, Mustin, Martin ja Jannen sprinttilähtönäytös.

Dario leiriryhma timokoivistoPojat Darion seurassa: Kuva: Timo Koivisto

Menestys tulee kovan työn kautta

Dario Cologna oli Rovaniemellä toista kertaa elämässään. Edellisen kerran hän kävi Lapin pääkaupungissa vuonna 2005 nuorten maailmanmestaruuskilpailuissa. Menestystä ei silloin vielä tullut, mutta sittemmin mies on kerännyt palkintokaappiinsa miltei kaiken, mitä hiihdossa voi saavuttaa. Median lisäksi myös juniorit pääsivät leirillä tenttaamaan mestaria visaisilla kysymyksillään.

- Tulin mielelläni, koska minusta on mukava auttaa junioreita tekniikan kanssa. Tämä on työtä maastohiihdon tulevaisuudelle, sanoo Cologna.

- Täällä on hyviä junioreita, mutta tässä iässä ei vielä tiedä kenestä tulee huippu-urheilija ja kenestä ei. Teknisiä tasoeroja voi toki nähdä, mutta kovalla työllä kuka tahansa tästäkin joukosta pääsee pitkälle.

- Monipuolinen liikunta on hyväksi juniorille. Itse tykkäsin olla lapsena aina liikkeessä. Huomaamatta tuli liikuttua useita tunteja joka päivä, kun pelasi kavereiden kanssa jalkapalloa, hiihteli perheen kanssa tai treeneissä. Kokeilin toki myös alppihiihtoa juniorina, mutta maastohiihto vei voiton , koska pidän liikkua luonnossa.

- Nykyään treenaan noin 850 tuntia vuodessa, mistä suurimman osan kesällä pyöräillen, rullahiihtäen ja juosten. Ajoittain käyn myös jäätiköllä ottamassa tuntumaa lumeen, mutta vasta loppusyksystä aloitamme lumileirit tosissaan.

Tulevan kisakauden Cologna aloittaa Kuusamon maailmancupista ja päätähtäin niin Colognalla kuin Suomen huipuillakin on Sotsin talviolympialaisissa.

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Kuuntele uusin Latu Podcast

Kuuntele uusin Livigno2Levi Podcast

ulvang banneri