KU Swix Pro 550x90px

Lähteenmäellä "paras kesä ikinä"

Krista Läheenmäki Aateli Racen juoksuosuudella. Kuva: Heidi Lehikoinen

Krista Läheenmäki Aateli Racen juoksuosuudella. Kuva: Heidi Lehikoinen

Krista Lähteenmäki oli yksi viime kauden suomalaismenestyjiä MM-kisojen parisprintin pronssillaan, vaikka henkilökohtaisilta matkoilta tavoitteet eivät täyttyneetkään. Lähteenmäki on jo pitkän aikaa mennyt täysillä kohti olympiatalvea. Lähteenmäki kertoi Hevoskuurille muun muassa mitä uutta hänen tehoharjoituksissaan on ja miksi.

Tärkeintä on olla kunnossa talvella, mutta ei hyvästä kesävireestäkään haittaa ole. Krista Lähteenmäen kesäharjoittelu on sujunut hyvin, eivätkä sairastelut ole sotkeneet kehittävien harjoitusten tekoa.

– Se on ollut suurin plussa. Kaikki on toiminut hyvin.

Maajoukkueleirien lisäksi Lähteenmäki oli omalla leirillään Vuokatissa toukokuussa ja Tahkolla heinä-elokuun vaihteessa. Uutena kesäohjelmassa oli reilun viikon leiri Saksan Oberstdorfissa heinäkuussa.

– Saksassa tuli tehtyä aika paljon määrää, mutta myös tehoja. Yleensä teen kesällä aika vähän tehoja. Alkuun alku on minulla harjoituksellisesti helpompaa, joten Tahkolla oli kevyempi leiri. Edessä on kova syksy, joten pitää välillä vähän huilatakin, Lähteenmäki kertoo.

Harjoituksellisesti kesä ei ole tuonut juurikaan uutta. Pitkäaikaisen valmentajansa Matti Haaviston kanssa Lähteenmäki on löytänyt itselleen sopivan systeemin harjoitella, eikä sitä ole ollut tarpeen olympiakaudeksi muuttaa.

– Luotan vanhaan systeemiini. Samalla sapluunalla mennään kuin ennenkin, ei ole mitään ihmeellistä uutta. En ole alkanut tehdä mitään uudenlaisia tehoharjoituksiakaan, vaan menemme sillä, mikä toimii. Tunnit ovat nousseet hieman ja kaikkea pyritään tasaisesti kehittämään, sanoo 22-vuotias hiihtäjä.

Jotain uutta kuitenkin on:

– Tehoharjoituksissa olen pyrkinyt lähtemään kovempaa liikkeelle, sillä yhteislähtökisoissa alkuni on usein ollut hidas. Nyt tuntuu, että kovempi alku on toiminut.

kristalahteenmaki3 HLKrista Lähteemäki Aateli Racessa. Kuva: Heidi Lehikoinen

Rullahiihtokilpailut eivät innosta

Kilpailuja kesään on mahtunut vähänlaisesti. Perinteinen Venlojen viesti suunnistuksessa kuului itsestään selvästi ohjelmaan tänäkin kesänä, lisäksi Lähteenmäki osoitti hyvää kesävirettä rullahiihdon ja juoksun yhdistäneessä Vuokatin Aateli Racessa. Se oli hänelle iloinen yllätys. Rullahiihtokilpailuja olisi ollut tarjolla hänelle enemmänkin, mutta ne eivät sopineet kalenteriin eivätkä muutenkaan Lähteenmäkeä erityisesti kiehdo. Tulevan talven kilpailukalenteri tarkentuu myöhemmin syksyllä. Lähteenmäki on viime vuosina kunnostautunut erityisen hyvänä Tour de Ski-hiihtäjänä. Talven kisakausi etenee olympialaisten ehdoilla, mutta alustavana ajatuksena on osallistua myös Tour de Skille.

– Se riippuu tosin aika lailla kunnostani, Lähteenmäki sanoo.

Ennen kisakauden alkua edessä on vielä maajoukkueleirit Sveitsin Pontresinassa, Itävallan Ramsaussa ja Italian Livignossa ja Val Senalesissa.

– Pontresinassa on kiva nähdä pitkästä aikaa muiden maajoukkuehiihtäjien vauhtia. Leirillä on ohjelmassa sopivasti tehoja ja määrää, Lähteenmäki sanoo.

Peruskysymys hiihtäjille kesällä on, tuntuuko kunto edellisvuoden vastaavaa aikaa paremmalta. Lähteenmäen on siihen helppo vastata, sillä kesäkunto ei ole vain viimevuotista parempi:

– Voisin sanoa, että on ollut paras kesä ikinä.

-Heidi Lehikoinen

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Kuuntele uusin Livigno2Levi Podcast

Kilpailukalenterit