KU Rollerski 550x90px

IT-guru Paul Bragiel toteuttaa elämänsä unelmaa kolumbialaisena maastohiihtäjänä – tavoitteena Sotshin olympialaiset

Paul Bragiel ja elokuussa saatu Kolumbian kansalaisuus. Kuva: Paul Bragielin kotialbumi

Paul Bragiel ja elokuussa saatu Kolumbian kansalaisuus. Kuva: Paul Bragielin kotialbumi

Paul Bragiel on 36-vuotias amerikkalainen IT-ammattilainen, sijoittaja ja konsultti, jonka elämän suurin unelma on ottaa osaa olympialaisiin. Toteuttaakseen unelmansa, Paul laittoi työt hetkeksi sivuun, hankki Kolumbian passin ja harjoittelee parhaillaan Suomessa Saariselällä Heikki Haapamäen ohjeiden mukaan.

Halu toteuttaa elämänsä unelma


Hevoskuuri halusi ottaa selvää, että mikä mies Paul Bragiel oikein on ja kuinka hän päätyi moiseen, ja monien mielestä, varsin hulluun ideaan.

– Enhän minä mikään urheilija ole, vaan IT-ammattilainen ja tietokonenörtti, joka ei ole harrastanut mitään urheilua kymmeneen vuoteen, Paul Bragiel naurahtaa taustastaan.

– Viime uutena vuotena autoin parasta kaveriani toteuttamaan hänen elämänsä suurimman unelman toteuttamisessa. Sen jälkeen aloin miettimään, että mikä olisi minun elämäni suurin unelma. Mieleeni tuli, että lapsena suurin unelmani oli päästä osallistumaan olympialaisiin. Viime keväänä päätin, että haluan toteuttaa tämän elämäni suurimman unelman, Saariselältä tavoitettu Paul Bragiel kertoo, kuinka hän päätyi moiseen projektiin.

Kuinka sitten päädyit juuri maastohiihtoon lajivalinnassasi?

– Aloin käymään läpi ja tutkimaan kaikkia kesä- ja talviolympialaisten lajeja ja tutkia, missä lajissa olisi mahdollista päästä olympialaisiin. Tutkin myös kaikki säännöt ja selvitin kuinka kisoihin päästään. Tulin pian siihen tulokseen, että talviolympialaisiin on helpompi päästä kuin kesäolympialaisiin. Sitten aloin miettiä mikä olisi sopiva laji, mihin ottaa osaa. Esille nousi muutamia lajeja kuten kelkkailu ja myös maastohiihto. Huomasin, että maastohiihdossa oli tuloslistojen hännillä pienten ja lämpimien maiden edustajia, joita on ollut mukana 1-2 hiihtäjää kustakin maasta. Ajattelin, että tämähän voisi olla mahdollista ja niinpä valitsin sitten maastohiihdon lajikseni, Bragiel kertoo.

– Soittelin monille näiden maiden edustajille (mm. Kenian Philip Boit), jotka ovat ottaneet osaa olympialaisiin ja kyselin heidän kokemuksiaan. Nämä olivat mielenkiintoisia ja hyviä keskusteluja ja ajattelin, että tämähän voisi onnistua ja olla mahdollista.

Kolumbian edustajaksi – ei puhu espanjaa

Valittuaan maastohiihdon lajikseen Bragiel tajusi pian, ettei hänellä olisi mitään mahdollisuutta päästä maastohiihdossa USA:n edustajana olympialaisiin. Oli siis löydettävä uusi kotimaa. Miten sitten päädyit valitsemaan juuri Kolumbian maaksesi?

– Viime vuosina olin tehnyt paljon töitä eri maiden hallitusten kanssa ja minulla oli kontakteja olemassa. Kirjoitin keväällä oikeita kirjeitä usealle maalle ja kerroin unelmastani ja mahdollisuudesta edustaa heidän maataan Sotshin talviolympialaisissa. Monet maat olivat kiinnostuneita asiasta ja erityisesti Kolumbia ja pari kuukautta myöhemmin tapasin maan presidentin ja hän oli kiinnostunut asiasta ja näytti vihreätä valoa. Niinpä vain muutamaa kuukautta myöhemmin projektin aloittamisesta sain Kolumbian passin elokuussa, Bragiel kertoo, kuinka hänestä tuli kolumbialainen.

– Enhän minä puhu edes espanjaa, Bragiel naurahtaa ja kertoo, että aloitti heti harjoittelun jo viime keväällä, kun kansalaisuusasia oli vielä kesken.

Suomalainen valmentaja ja Saariselälle harjoittelemaan

Parhaillaan Paul Bragiel valmistautuu Sotshin olympialaisiin Suomen Lapissa Saariselän ensilumen ladulla. Miten sinä oikein sinne päädyit ja miten oikein löysit suomalaisen valmentajan?

– Mietin, että minä tarvitsen mahdollisimman hyvän valmentajan ja heti tuli mieleen, että Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa maastohiihto on tosi iso juttu ja näistä maista varmasti löytyisi pätevä valmentaja. San Franciscossa asuva nettiyrittäjä ja triathlonisti Sami Inkinen on hyvä ystäväni ja kertoi, että voisi auttaa valmentajan löytämisessä, tosin hän piti kyllä ajatustani hulluna, itsekin lukuisissa IT-alan eri tehtävissä toiminut Bragiel sanoo.

– Sami Inkinen tunsi taas mm. triathlonvalmentaja Antti Haqvistin ja kehotti ottamaan yhteyttä häneen. Ja Haqvist vastaavasti suositteli Heikki Haapamäkeä, joten tässä sitä ollaan.

PaulBragiel211013Paul Bragiel harjoitusleirillä Ramsaussa. Kuva: Paul Bragielin kotialbumiSaariselälle Bragiel tuli harjoittelemaan 5. lokakuuta, mutta keväällä hän oli ehtinyt jo tutustua maastohiihtoon pari kuukautta Ylläksellä. Ja kesällä hän on käynyt harjoittelemassa hiihtoa niin Uudessa-Seelannissa kuin Itävallan Ramsaussakin.

– En tehnyt oikeastaan mitään kymmeneen vuoteen ennen tätä projektia, mutta nyt olen ehtinyt hiihtää jo noin 1000 kilometriä. Täällä Saariselällä olen hiihtänyt noin 20-30 kilometriä ja ensilumen ladulla on kertynyt kilometrejä noin 250, keskimäärin noin kaksi tuntia päivässä harjoitteleva Bragiel sanoo.

– Harjoittelu on sujunut hyvin ja kuuden kuukauden aikana on tullut suurta kehitystä ja tuntuma hiihtoon on parantunut koko ajan. Hiihto on tuntunut aika mukavalta, mutta kyllähän minun on koko ajan keskityttävä tekniikkaan, eli ei se vielä niin luonnollista ole, enkä todellakaan ole syntynyt sukset jalassa, niin kuin te suomalaiset, Bragiel naurahtaa.

– Ylämäet ovat selvästi vahvuuteni, mutta alamäkien kanssa en ole vielä sinuiksi, Bragiel jatkaa.

Nollasta aloittanut Bragiel harjoitteli alkuun pelkästään peruskestävyyttä teholenkkien ollessa vielä pannassa ensimmäiset kuukaudet. Pari viimeistä kuukautta myös tehoharjoitukset ovat kuuluneet Bragielin ohjelmaan. Bragiel on keskittynyt täysin perinteiseen tyyliin, sillä hän haluaa juuri päästä perinteisen 15 kilometrin väliaikalähtökilpailuun Sotshissa, vapaata hän hiihtää omien sanojensa mukaan vain välipalana ja vaihtelun vuoksi.

– Siinä suhteessa on mennyt tosin hyvin, että en ole ollut yhtään loukkaantuneena eikä ole ollut vammojen kanssa ongelmia näiden kuuden kuukauden aikana. Mutta tarkkana täytyy olla, ettei rasita itseään liikaa ja myös tällä iällä palautuminenkin kestää kauemmin, Bragiel tietää.

Haapamäki kehuu Bragielin asennetta

Paul Bragielin valmennuksesta vastaava Heikki Haapamäki on lähtenyt mukaan projektiin omien sanojensa mukaan rakkaudesta lajiin. Haapamäki kehuu Bragielin työmoraalia ja kehitystä.

– Paul on tehnyt hyvää työtä ja kehitys on ollut nopeaa. Täytyy nostaa hattua hänen asenteelleen. Amerikkalaiseen tapaan periksi ei anneta helposti ja touhussa näkyy koko ajan optimistisuus ja muutenkin Paul on mukava persoona, kuvaa Haapamäki.

Bragielin paino on kovan harjoittelun ansiosta tippunut lähtötilanteen 86,4 kilosta tämän hetkiseen 70,3 kiloon.

– Paul on treenannut noin 700 tunnin vuositahdilla vailla aiempaa harjoituspohjaa. Toki tehot ovat olleet hyvin maltilliset, mutta kyllä monella kilpaurheilijalla olisi tässä suhteessa peiliin katsomisen paikka, sanoo Haapamäki.

Aiempien pohjien puute näkyy vaihdin lisäksi myös harjoituskestävyydessä.

– Keho väsyy helposti, koska nuoruuden harjoittelu puuttuu. Parhaiten tämä näkyy päiväunille mentäessä. Jos aamulla on tehty hyvä harjoitus, niin nukahtaminen tapahtuu kuin nuijanukutuksena, naurahtaa Haapamäki.

Haapamäelle olympiaprojekti on ainutkertainen kokemus. Se toteutuuko unelma vai ei, jää vielä nähtäväksi.

Olympiapaikkaa metsästämään

Olympiapaikka edellyttää viidessä alkutalven FIS-kilpailussa alle 300:n pisteitä. Käytännössä tämä tarkoittaa noin 9 minuutin tappiota kärkeen 10 kilometrillä tai 12,5 minuutin tappiota 15 kilometrillä.

Bragielin kausi alkaa Oloksella marraskuun puolivälissä ja yhteensä hän tavoittelee noin 15 kilpailussa tarvittavia FIS-pisteitä.

– Viisi ensimmäistä kilpailua hiihdän Suomessa ja loput kymmenen Keski-Euroopassa. Käytännössä minulla tulee olemaan kilpailuja joka viikonloppu, Bragiel kertoo kilpailusuunnitelmistaan.

Kuinka realistisena pidät olympiapaikan saavuttamista?

– Jonain päivänä tuntuu siltä, että ei tästä mitään tule, mutta vastaavasti jonain päivinä tuntuu siltä, että tämä on mahdollista. Minun on oltava realisti ja en usko, että minulla on 95 % mahdollisuudet päästä kisoihin, mutta uskon kuitenkin, että hyvät mahdollisuudet minulla on. Minun on vain uskottava siihen, eikä se mahdotonta ole.

– On oltava realistinen. Viime talvena luulin, että tavoite on mahdoton. Tällä hetkellä sanoisin, että 2-3 vuotta lisää harjoittelua, niin tavoite toteutuisi. Kuntotekijöiden lisäksi haasteena on tekniikka. Tällä hetkellä tekniikka toimii jo aika hyvin helpoilla selvillä latuosuuksilla, mutta mutkissa ja laskuissa sekä oioissa on vielä paljon kehitettävää, kertoo valmentaja Haapamäki suojattinsa mahdollisuuksista päästä Sotshiin.

– Heikistä on ollut valtava apu tässä projektissa ja unelmani toteuttamisessa, Bragiel kiittelee vastaavasti valmentajaansa.

Joka tapauksessa Paul Bragiel on onnellinen, että on lähtenyt toteuttamaan unelmaansa, tuli sitten olympiapaikka tai ei.

– Haluan olla hyvässä kunnossa ja eipähän sitten 95-vuotiaana tarvitse surkutella, että miksi en toteuttanut unelmaani.

Ja maastohiihdostakin on tullut pysyvä urheilumuoto aiemmin elämässään pelkästään tietokoneen edessä viihtyvälle Bragielille.

– Tulen ilman muuta jatkamaan hiihtoa Sotshin jälkeenkin. Tämä on upea laji ja olen saanut hienoja kokemuksia ja ystäviä hiihdon parista. Ja 2015 MM-kisoihinhan pääse kaikki osallistumaan, eli ne kyllä kiinnostavat, Paul Bragiel päättää ja alkaa valmistautua seuraavaan harjoitukseen.

Paul Bragielin esittelyvideo:

>> Paul Bragiel Facebookissa

- Tero Viljanen

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri