KU Rollerski 550x90px

Krista Lähteenmäki uskoo koko naisten maajoukkueen ottaneen jälleen askelen eteenpäin

Krista Lähteenmäki ja ensimmäinen TEHO Sport-junnu palkittu Aino Pitkänen. Kuva: Heidi Lehikoinen

Krista Lähteenmäki ja ensimmäinen TEHO Sport-junnu palkittu Aino Pitkänen. Kuva: Heidi Lehikoinen

Krista Lähteenmäki kertoo nauraen "sitkuttaneensa" maajoukkueen tehoharjoituksissa ryhmän perässä, mutta takana on harjoituksellisesti uran paras kesä ja lähes nappiin mennyt syksy. Lähteenmäki kertoi mediapäivässään Kuortaneella muun muassa sen, mitä hän on kovan naismaajoukkueen muilta hiihtäjiltä saanut ja miten hän joukkueen sisäisen kilpailutilanteen kokee.

Suomen naisten maajoukkueen taso on hurja, sillä porukasta löytyy useampikin maailmancupissa kymmenen joukkoon onnistuessaan pystyvä urheilija. Siksi Lähteenmäkikään ei halua jakaa olympiapaikkoja ennakkoon, vaan muistuttaa olympiatavoitteista puhuttaessa, että ensin on päästävä kisoihin. Joukkueen sisäisessä kilpailutilanteessa hän näkee paljon hyvää.

– Se näkyy ainoastaan harjoituksissa, ei missään muussa tekemissä. On tärkeää, että se näkyy harjoituksissa. Meillä on kovempia harjoituksia, kovempi porukka. Vähän vastaava kuin norjalaisilla, että kun heillä on todella kova porukka, kaikki ovat pystyneet kehittymään. Viime vuonna näytimme, että olemme ottaneet askeleen eteenpäin myös joukkueena. Uskon, että olemme taas ottaneet askeleen eteenpäin, kun olemme pystyneet yhdessä tekemään kovia harjoituksia, Lähteenmäki sanoo.

Mutta mitä hän on kovilta joukkuetovereiltaan saanut hyötyä?

– Ainakin niillä on kova kunto, häntäjoukoissa olen saanut tulla ja sitkuttaa tehoharjoituksissa perässä. Oma vahvuuteni on vahvuus, olen pystynyt muita avittamaan tasatyöntöharjoituksissa ja harjoituksissa, joissa tarvitaan voimaa. Paljon olen saanut nopeita liikkeitä muilta, esimerkiksi Riikan (Sarasoja-Lilja) kanssa on paljon hiihdetty yhdessä, niin sieltä olen ehkä saanut vähän sitä nopeutta itselleni, Lähteenmäki miettii.

Lähteenmäen harjoituskausi on ollut onnistunut. Ainoa mutka matkaan tuli jälleen Ramsaun-leirillä, jolloin hän sairastui. Hän palasi kotiin kesken leirin, toipui nopeasti ja treenasi, tuli kipeämmäksi ja aloitti antibioottikuurin. Se tepsi, ja harjoittelu jatkui normaalisti Val Senalesin-leiriä myöten.

– Viikko-kaksi meni huonommin, Lähteenmäki arvioi pientä harmia.

Kesäharjoittelussaan hän on pyrkinyt parantamaan alkujaan yhteislähtökisoissa. Lähteenmäen loppu on ollut aina vahva, mutta nyt hän on hakenut tehoharjoituksista apua rivakampaan alkuvauhtiin. Naisten yhteislähtökilpailuissa kun vauhti on ollut alusta lähtien usein todella kovaa.

– Yleensä olen aloittanut tehoharjoitukset pk:lta ja nostan siitä anakynnykselle, nyt olen aloittanut heti kovemman teho-osuuden, että pystyisin sitten yhteislähdöissä vastaamaan paremmin siihen vauhtiin,. Sitä tehtiin aika paljon enemmän alkukesästä, Lähteenmäki kertoo.

Lähteenmäellä on jo olympiakokemusta Vancouverista. Hän pitää sitä hyödyllisenä.

– Vaikka kävin Liberecin kisat sitä ennen, ne olivat paljon isommat. Ihmettelin siellä ihan kaikkea. Sotshissa ei tarvitse ihmetellä ja kuluttaa siihen energiaa, vaan pystyn tekemään itse pääasiaa ja keskittymään kisasuoritukseen. Vancouverissa halusin käydä avajaiset, sinne matkustettiin 2,5 tuntia. Varmasti en tänä vuonna tule sitä tekemään, että pystyn keskittymään täysin urheiluun, Lähteenmäki miettii.

KristaLahteenmaki051113 hlKrista Lähteenmäki loikkaharjoituksessa Kuortaneen urheiluopistolla. Kuva: Heidi LehikoinenOlympialaiset ovat tietysti talven päätavoite ja kohokohta, jossa on tarkoitus olla talven parhaassa iskussa. Urheilullisesti on tavoitteena kehittyä edelleen.

– Tarkoitus olisi taas yksi askel mennä eteenpäin. Viime vuonna tuli ehkä tasainen vaihe, mutta nyt toivon, että vauhtia löytyisi taas pikkuisen lisää, että pystyisin ottamaan kärkeä kiinni. Kärki on raudanluja, mutta toivottavasti pikkuisen lähempänä sitä olisin ja pystyisin heitä joissain kisoissa jopa haastamaan, Lähteenmäki sanoo.

Myös valmentaja Matti Haavisto toivoo suojattinsa lähtevän kauteen paremmassa tilanteessa kuin edelliseen, vaikka tilanne ei silloinkaan huono ollut.

– Olen vilpittömästi samaa mieltä, että on ollut paras kesä ikinä. Odotan parempaa talvea kuin viime kausi oli. Selkeä päätähtäin on Sotshissa, Krista on ollut mitalikannassa eikä tässä vaiheessa voi ainakaan vähempää odottaa, mutta paljon on muitakin yrittäjiä, valmentaja Matti Haavisto sanoo.

TEHO Sport-junnu palkittiin

Lähteenmäki palkitsi mediapäivässään myös ensimmäisen TEHO Sport-junnun, Aino Pitkäsen. Hänellä itsellään urheilu-uraa ovat Hopeasommasta lähtien tukeneet perhe ja jo tuolloin valmentajaksi tullut Matti Haavisto.

Lähteenmäkeä on auttanut myös se, että hän on jo nuoresta lähtien päässyt valmennusryhmissä harjoittelemaan itseään parempien kanssa.

– Minusta on tärkeää, että nuoria tuetaan. Siksi olen halunnut tukea tämän palkinnon kautta yhtä nuorta. Valinta oli todella vaikea, olisin halunnut ottaa kaikki, Lähteenmäki nauraa.

Nyt ensimmäistä kertaa jaettavasta palkinnosta on tarkoitus tehdä perinne.

– Saimme Hopeasompa-ikäisiltä juniorihiihtäjiltä useita hyviä hakemuksia ympäri Suomea. Painotimme monipuolisuutta, asennetta ja intoa. Hakemusten perusteella valitsimme varmasti hyvän tyypin, ja toivon, että hän saa urheiluunsa paljon intoa leiristä kanssani, Lähteenmäki sanoo.

Punkalaitumella asuva 13-vuotias Pitkänen on aina harrastanut monipuolisesti urheilua. Viime vuosien aikana hänen rakkaimmaksi lajikseen on tullut hiihto.

– Viime talvi osoitti minulle sen, miten paljon enemmän harjoittelua, sitoutumista ja panostamista tarvitaan, jotta harjoittelun kautta tulisi myös menestystä. Ilmoituksen nähdessäni tiesin, että juuri tuollaiselle leirille haluaisin. Olen myös aina halunnut harjoitella huippu-urheilijan kanssa. Odotan monipuolista ja harjoituksentäyteistä viikonloppua ja sitä, että saan harjoitella yhden suosikkihiihtäjäni kanssa. Lisäksi toivon saavani laajempaa tietoa ja osaamista harjoitteluuni ja sen suunnitteluun, sekä sitä kautta motivaatiota tulevaisuuden tavoitteiden saavuttamiseen, Pitkänen sanoi.

Lähteenmäki avaa kilpailukautensa Oloksella. Tour de Skin osalta hän päättää suunnitelmansa alkukauden aikana tilanteensa mukaan.

- Heidi Lehikoinen

 

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri