KU Motion Krista 550x90px

SM-hiihdoilla ei näyttöarvoa olympialaisiin

Magnar Dalen selvitti valintokuvioita olympialaisiin. Kuva: Hevoskuuri.fi

Magnar Dalen selvitti valintokuvioita olympialaisiin. Kuva: Hevoskuuri.fi

Talven ensimmäiset SM-hiihdot hiihdetään Vantaalla 17.-19. tammikuuta, mutta olympianäytöt pitää olla siihen mennessä annettu.

Magnar Dalen vahvistaa, että esitysolympiakomitealle pitää tehdä esitys olympiaurheilijoista 13. tammikuuta maanantaina. Käytännössä siis viimeiset olympianäytöt on mahdollista antaa Tshekin Nove Mestossa hiihdettävässä vapaan sprintissä 11. tammikuuta.

Onko se hyvä vai huono asia, että SM-hiihdoissa ei voi enää antaa näyttöjä?

- Toki sillä on jotain merkitystä SM-hiihtojen kannalta, mutta urheilullisesti maailmancupin kilpailut ovat totaalisen erilaisia. Sprintissä jokainen erä on hiihdettävä maailmancupissa täysiä ja esimerkiksi naisten yhteislähtökilpailuissa mennään alusta asti kovaa, vastaa Dalen.

Olympiakomitea edellyttää, että kisoihin valittavilla urheilijoilla on mahdollisuudet sijoittua 16. parhaan joukkoon.

- Tämä tarkoittaa, että myös alkukauden maailmancupin kilpailuissa on tultava sijoituksia 16 parhaan joukkoon. Toisaalta viestiin tarvitaan neljä hiihtäjää, joten tämäkin otetaan huomioon valinnoissa vaikka henkilökohtaisia sijoituksia ei olisikaan 16 parhaan joukkoon, sanoo Dalen.

Rukan maailmancup hiihdetään kahden viikon päästä. Sinne joukkue valitaan Rovaniemen Suomen Cupin jälkeen. Maakiintiö määräytyy varsin erikoisella kaavalla.

- Viime kauden perusteella Suomella on miesten normaalimatkoille neljä ja naisiin viisi starttipaikka. Lisäksi sprinttikiintiön kautta Kuusamon minitourille on mahdollista valita kaksi hiihtäjää ja kansalliseen ryhmään paikkoja on 5+5, selventää Dalen.

Näin ollen Rukalla nähdään 12 naishiihtäjää ja 11 mieshiihtäjää.

- Rukan viikonloppu on erittäin tärkeä. se määrää, ketkä pääsevät kiertämään muita maailmancupin osakilpailuja, korostaa Dalen.

Olympiakomitea nimesi aiemmin kisoihin jo joitakin potentiaalisia menestyjiä. Miksei esimerkiksi maailmanmestari Matti Heikkistä vielä valittu?

- Kahden vuoden takainen maailmanmestaruus ei riitä. Matilta on hyviä näyttöjä myös viime talvelta, mutta tällöin olisi syntynyt vaikea tilanne, sillä myös naisia olisi pitänyt valita olympialaisiin, mutta sitä ei haluttu tehdä, sanoo Dalen.

-Petri Ikävalko


langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri