KU Rollerski 550x90px

Jylhä tunnusti: Narukäsillä ei pääse tuon parempaan

Martti Jylhä. Kuva: Felgenhauer/NordicFocus

Martti Jylhä. Kuva: Felgenhauer/NordicFocus

Martti Jylhä hiihtää Sotshin olympialaisissa helmikuussa maastohiihdon sprinttimatkan. Krasnaja Poljanan maisemiin, latuprofiileihin ja vapaaseen hiihtotapaan Jylhän ominaisuudet sopivat mainiosti, mutta perinteisellä hiihtotavalla hänellä riittää vielä kehityskohteita. Etenkin tasatyöntöä pitää vielä petrata.

- Minun narukäsilläni ei tuon parempaan pääse. Kyllä se oli aika lailla maksimisuoritus, Jylhä naurahti Asiagossa pudottuaan jatkosta sprintin puolivälierissä.

Suomalaishiihtäjille sattui aika-ajossa taktinen kömmähdys, kun miehet lähtivät matkaan pitovoidelluilla suksilla. Monet muut työnsivät 1,65 kilometriä tasatyöntöä luistelusuksilla ja tekivät paremman valinnan.

- Testasin eilen luistelusuksiakin, mutta luotin siihen, että pidollakin pääsee jatkoon. Aika hilkulla se oli, Jylhä sanoi.

Jylhä uskoo, että suomalaisten on treenattava jatkossa juuri sitä, että perinteisen hiihtotavan kisa vedetään luistelusuksilla ilman pitoja.

- Sanoin Mustille (Sami Jauhojärvi), etten hiihdä sunnuntaina pariviestiä hänen kanssaan, jos ei mennä vapaan suksilla, Jylhä tuumasi.

Venäjän Nikita Krjukov teki miesten sprintissä historiaa. Olympia- ja MM-voittaja ylsi ensi kertaa maailmancupin ykkössijaan. Tuoreempi nimi palkintopallilla oli kolmanneksi hiihtänyt sveitsiläinen Gianluca Cologna. Hän piti perheen mainetta yllä, kun isoveli Dario Cologna on yhä toipilaana marraskuisen nilkkavamman jäljiltä.

Tasatyöntö valtaa perinteisen hiihtotavan sprinttikilpailut

Luistelusukset ja tasatyöntö olivat lauantaina menestyspari maastohiihdon maailmancupin perinteisen hiihtotavan sprintissä Italiassa. Miesten sprinteissä suuntaus on näkynyt jo muutaman vuoden, mutta Asiagossa naisetkin kokeilivat samaa.

Slovenian Katja Visnar voitti aika-ajon parin sekunnin erolla lykittyään pelkkää tasatyöntöä. Ruotsin Britta Johansson Norgren käytti samaa taktiikkaa koko kisan ja oli neljäs.

Suomen päävalmentaja Magnar Dalen ei pidä suuntauksesta, ja toivoo, että Kansainvälinen hiihtoliitto FIS panostaisi sprinttiratojen vaativuuteen.

Dalenin mielestä hiihtäjien tasatyöntö on kehittynyt niin kovasti, että loivat ylämäet sujuvat tasatyönnölläkin. Jotta perinteisen hiihtotavan osaaminen pääsisi oikeuksiinsa, mäkien pitää olla jyrkempiä.

Sunnuntaina Suomen miehet hiihtävät pariviestin luistelusuksilla. Joukkueet ovat Martti Jylhä-Sami Jauhojärvi ja Ari Luusua-Toni Ketelä. Naisten pariviestissä Suomen viestiä vievät Aino-Kaisa Saarinen ja Anne Kyllönen.

(STT)

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri