KU Rollerski 550x90px

Tour de Ski on riski ja mahdollisuus

Justyna Kowalczyk on voittanut Tour de Skin neljästi peräkkäin. Kuva: Felgenhauer/NordicFocus

Justyna Kowalczyk on voittanut Tour de Skin neljästi peräkkäin. Kuva: Felgenhauer/NordicFocus

Tour de Ski -kiertuetta kuvataan parhaaksi asiaksi, joka maastohiihdolle on tapahtunut viime vuosina. Hiihtäjät pääsevät yhtä lailla parrasvaloihin vuodenvaihteen kiertueellaan kuin mäkihyppääjät Keski-Euroopan mäkiviikolla.

Palkintorahatkin ovat Tourilla eri tasoa kuin tavallisissa maailmancupin kisoissa. Naisten cupia johtava Marit Björgen on tähän mennessä tienannut runsaat 62 000 euroa, mutta voi enemmän kuin tuplata tienestinsä, jos yltää ensimmäisenä norjalaisena kiertueen kokonaisvoittoon.

Raha ja julkisuus sikseen, sillä urheilullisesti Tour de Ski on riski ja mahdollisuus. Se on myös monelle viimeinen sauma vakuuttaa olympiavalitsijat kyvyistään.

Huippu-urheilijan elimistö tarvitsee kilpailuja, joissa kropasta pystyy puristamaan enemmän irti kuin harjoituksissa. Vaarana on kuitenkin ylirasitustila, jolla voi pilata loppukautensa.

Tämänvuotisessa kiertuemallissa hiihtäjillä on edessä seitsemän kilpailua yhdeksässä päivässä, kolmessa maassa. Rasitus on tuntuva, ja helmikuussa siintävät jo Sotshin olympialaiset.

Turneen kaksijakoisuus näkyy joukkuevalinnoissakin. Ruotsin suurimmat tähdet Charlotte Kalla, Marcus Hellner ja Johan Olsson jättävät kiertueen väliin ja harjoittelevat rauhassa olympialaisia varten, mutta Norja lähettää kiertueelle ykköstykkinsä Björgenin, Therese Johaugin, Martin Johnsrud Sundbyn ja Petter Northugin johdolla.

– Tavoitteena on vetää kiertueella niin, että akut menevät sen aikana lähes tyhjiksi. Petterillä on Tourista hyviä kokemuksia myös arvokisavuosilta, Northugin valmentaja Eirik Myhr kertoi hiljattain VG-lehdelle.

Kiertue varaa jättää kesken

Akkujen tyhjeneminen rutikuiviksi asti on se riski, jonka ottamista moni hiihtäjä pelkää.

Kun Tour de Ski loppuu Val di Fiemmen uuvuttavaan loppunousuun Alpe Cermisin laskettelurinteessä 5. tammikuuta, Sotshin olympialaisten ensimmäiseen hiihtomatkaan on aikaa kuukausi ja kolme päivää. Ehtiikö siinä ajassa palautua ja samalla ladata itsensä uudelleen huippuiskuun olympialaisia varten? Sotshi on Tour de Skin arvostuksesta huolimatta useimpien hiihtäjien kauden päätavoite.

Palautumisen varmistamiseksi Tourilla saattaa tulla tänä vuonna normaalia enemmän keskeytyksiä. Suomalaisista esimerkiksi Matti Heikkinen hiihti viime kaudella Tourilla vain kaksi kilpailua, mutta nyt urakka venynee viiteen etappiin.

Heikkistä kiehtoo miesten kiertueen kruununjalokivi, 35 kilometrin luisteluhiihto Cortinasta Toblachiin. Matkan ensimmäinen puolikas on nousuvoittoinen, loppu tullaan loivaan alamäkeen.

– Tarvitsen Tourin kisoja enemmän kuin normaalisti, koska tammikuussa ei ole kovin paljon kisoja, Heikkinen sanoi alkukaudesta Rukalla.

Maailmancup jättää muut kuin sprinttihiihtäjät lähes tyhjän päälle tammikuussa, jos ei hiihdä Tourilla. Ohjelmassa on vain yksi normaalimatka, joka sekin osuu päällekkäin Vantaan SM-hiihtojen kanssa.

Kowalczyk voittanut Tour de Skin neljästi peräkkäin

Maastohiihdon Tour de Ski -kiertueen voittajat ja suomalaiset:

Naiset (kiertueen hiihtomatkojen yhteismitta 60–63 km):
2006/07: 1) Virpi Kuitunen, ...4) Aino-Kaisa Saarinen, 13) Riitta-Liisa Roponen, 22) Pirjo Manninen.
2007/08: 1) Charlotte Kalla Ruotsi, 2) Kuitunen, ...10) Roponen, 15) Pirjo Muranen, 17) Saarinen.
2008/09: 1) Kuitunen, 2) Saarinen, ...11) Roponen, 12) Muranen.
2010: 1) Justyna Kowalczyk Puola, ...4) Saarinen, 6) Roponen, 15) Riikka Sarasoja. Muranen keskeytti seitsemän etapin jälkeen, Kuitunen kolmen etapin jälkeen.
2010/2011: 1) Kowalczyk, ...8) Krista Lähteenmäki, 11) Roponen, 13) Saarinen, 18) Sarasoja. Anne Kyllönen ja Kerttu Niskanen keskeyttivät seitsemän etapin jälkeen.
2011/2012: 1) Kowalczyk, ...4) Lähteenmäki, 9) Saarinen, 11) Roponen, 16) Niskanen, 20) Laura Ahervo, 21) Kyllönen. Riikka Sarasoja-Lilja keskeytti seitsemän etapin jälkeen kuumeen takia.
2012/2013: 1) Kowalczyk, ...4) Lähteenmäki, 8) Roponen, 9) Kyllönen, 17) Niskanen, 30) Ahervo. Saarinen keskeytti kuudennen etapin jälkeen, Sarasoja-Lilja keskeytti kuudennella etapilla selkävaivan takia.

Miehet (kiertueen hiihtomatkojen yhteismitta 102–110 km):
2006/07: 1) Tobias Angerer Saksa, ...7) Sami Jauhojärvi, 23) Ville Nousiainen.
2007/08: 1) Lukas Bauer Tshekki, ...19) Nousiainen, 34) Jauhojärvi.
2008/09: 1) Dario Cologna Sveitsi, ...10) Jauhojärvi, 27) Matti Heikkinen.
2010: 1) Bauer, ...12) Heikkinen, 23) Nousiainen. Jauhojärvi keskeytti seitsemän etapin jälkeen, Kalle Lassila ja Matias Strandvall neljän etapin jälkeen.
2010/2011: 1) Cologna. Jauhojärvi keskeytti neljän etapin jälkeen, Heikkinen ja Nousiainen seitsemän etapin jälkeen.
2011/2012: 1) Cologna, ...24) Heikkinen, 28) Nousiainen, 33) Jauhojärvi, 44) Lari Lehtonen, 47) Ari Luusua.
2012/2013: 1) Aleksandr Legkov Venäjä, ...42) Lehtonen. Heikkinen keskeytti toisen etapin jälkeen, Iivo Niskanen ensimmäisen etapin jälkeen sairastuttuaan.

STT–KAIJA YLINIEMI

(STT)

 

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri