KU Rollerski 550x90px

Suomalaistrio taistelee vähintään kolmossijasta

Kerttu Niskanen ja Anne Kyllönen. Kuva: Felgenhauer/NordicFocus

Kerttu Niskanen ja Anne Kyllönen. Kuva: Felgenhauer/NordicFocus

Maastohiihdon Tour de Ski -kiertuetta piti elää kahdeksanteen rupeamaan asti, ennen kuin maailman paras hiihtomaa Norja pääsee juhlimaan kiertueen voittoa. Ennen viikonlopun kahta etappia Norjalla on kaksoisjohto naisten ja miesten kiertueella, mutta suomalaiset eivät ole luovuttaneet.

– Peli on vielä auki, kiertueella kolmanneksi noussut Anne Kyllönen muistutti, vaikka on jo minuutin ja 22 sekunnin päässä kiertuetta johtavasta Astrid Uhrenholdt Jacobsenista.

Kyllönen hiihti perjantaina 15 kilometrillä kiertueen parhaan kisansa. Hän sai kokonaiskisassa peräänsä Kerttu Niskasen ja hurjan nousun tehneen Krista Lähteenmäen.

Jacobsenilla on 43 sekunnin johto Therese Johaugiin, joka ei yllättäen pystynyt perjantaina ottamaan kärkeä kiinni kuin muutaman sekunnin. Kyllönen on Johaugista lähes 40 sekunnin päässä.

– Ihmisiä hekin ovat, mutta tosi kovia. Jos he pysyvät terveinä, heitä on vaikea voittaa, Kyllönen myönsi norjalaiskaksikon etumatkan.

Sairastumisten lisäksi kuviot voivat muuttua, jos joku hiihtäjistä uupuu täysin rasituksen kasvaessa. Lisäksi seuraavalle kisapaikalle Val di Fiemmeen on luvassa huoltojoukkojen painajainen etenkin lauantaiksi, jolloin on määrä sataa lunta, räntää tai vettä.

Kova keskinäinen kilpailu

Kyllönen on tykittänyt kiertueen kaikissa kilpailuissa kahdeksan parhaan joukkoon. Perjantaina hän hiihti taktisesti viisaasti, kun veti ensin Aino-Kaisa Saarisen kanssa vuorovetoa ja huilasi hetken Niskasen takana ennen kuin karkasi kolmospaikalle. Kyllösen hiihdossa oli aggressiivisuutta, koska edellinen kisa meni pilalle kaatumisen takia.

Vaikka kolme suomalaista on 25 sekunnin sisällä yhdessä nipussa, keskinäinen kisahenki pysyy hyvänä. Jokainen joutuu taistelemaan etenkin oman jaksamisensa kanssa kiertueen kääntyessä lopuilleen.

– Helpolla ei päästä metriäkään, Kyllönen kuvasi.

Kakkospaikalta kaksi sijaa pudonneella Niskasella oli Toblachissa ongelmia oikean suksen siteen kanssa. Side naksui, ja Niskanen pelkäsi, pysyykö suksi jalassa. Aina alamäessä kyyköttäessään hän korjaili sidettä.

– Pientä jännitystä se laittoi mukaan, Niskanen sanoi. Hän kuvasi kisaansa "ei katastrofiksi, mutta ei parhaaksikaan".

Lähteenmäki taisteli kakkoseksi

Krista Lähteenmäki venyi perjantain etapin toiseksi kovimpaan osuusaikaan, vaikka jumppasi aamulla vielä jumissa olevaa selkäänsä vetreäksi.

– Olotilaan nähden tämä oli todella hyvä hiihto. Tsemppasi lisää, kun näki, että sai urheilijoita kiinni, 12. sijalta lähtenyt Lähteenmäki kertoi.

Hän on ollut kahdesti kiertueen lopputuloksissa neljäs, ja hyvä sija on nytkin haarukassa.

– Mielenkiintoinen tilanne, Lähteenmäki kuvasi ja odotti eniten lauantain perinteisen hiihtotavan vitosta. Sen jälkeen on edessä enää selviytymistaistelu Alpe Cermisin rinteen loppunousussa.

Alkukiertueella itseluottamusta uhkunut Saarinen uupui perjantaina viimeisellä vitosella. Hän on kokonaiskilpailussa yhdeksäntenä.

Roponen muistuttaa itseään päätavoitteesta

Riitta-Liisa Roponen joutuu tämän vuoden Tour de Ski -kiertueella päivästä toiseen muistuttamaan itselleen, mikä on hänen kauden päätavoitteensa. Roposen kauden tärkein kisa, 30 kilometriä vapaalla hiihtotavalla, päättää helmikuussa Sotshin olympialaisten naisten hiihtomatkat.

– Koko ajan joudun sanomaan itselleni, että keskity vaan siihen helmikuun kisaan, Roponen kuvaa kiertueen mentaliteettiään.

Onnistumisen elämykset ovat olleet haukiputaalaiselle vähissä tällä kiertueella. Niin kävi perjantainakin, vaikka vapaan hiihtotavan ja 15 kilometrin matkan luulisi sopivan hänelle.

Jostain syystä Toblachin rata ei vain sovi hänelle, eikä hän pystynyt parantamaan asemiaan kiertueella. Roponen on 16. sijalla.

– Ei tämä taida olla Toblachin kirous, vaan omaa heikkoutta, sanoi Roponen ja arvioi porukan alkuvauhdin liian kovaksi itselleen.

Kiertueella Roponen saa elimistönsä kuitenkin tiukemmille kuin harjoituksissa, ja kilpailut edistävät kuntoa.

– Pitää ajatella niin, että kyllähän se palkitsee, Roponen tuumi.

Jos Roponen hiihtää sunnuntaina maaliin asti Val di Fiemmen Alpe Cermis -rinteessä, hänestä tulee ainoa nainen, joka on kilpaillut kaikki kahdeksan Tour de Ski -kiertuetta alusta loppuun. Vuosi sitten kaikkien kiertueiden konkareita oli naisissa kolme, mutta Puolan Justyna Kowalczyk ja Ukrainan Valentina Shevtshenko eivät ole tänä vuonna mukana.

STT–KAIJA YLINIEMI

(STT)

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri