KU Swix Pro 550x90px

Sotshin ladut kysyvät enemmän kuntoa kuin taitoa

Sotshin olympialaisissa hiihtäjiä odottavat rankat ladut. Kuvassa taustalla Laura hiihtostadion. Kuva: Merkushev/NordicFocus

Sotshin olympialaisissa hiihtäjiä odottavat rankat ladut. Kuvassa taustalla Laura hiihtostadion. Kuva: Merkushev/NordicFocus

Nopeat sään vaihtelut vaikeuttavat hiihdon huoltojoukkojen työtä.

Mitä tehdä, kun muu latu on varjossa, mutta ladun viimeinen ja jyrkin nousu auringossa? Hiihtojoukkueiden huoltojoukot joutuvat etsimään parhaita mahdollisia kompromisseja, kun ne miettivät suksien valintaa, pohjakuvioita ja voitelua Sotshin olympialaisissa.

Suomen maajoukkueen huoltopäällikön Stefan Storvallin mukaan auringon vaikutus on Sotshissa huomattavasti suurempi kuin Keski-Euroopassa, koska Sotshi sijaitsee niin etelässä.

– Aurinko lämmittää nopeasti keskellä päivää. Kisaladuista luistelupuoli on auringossa ja perinteisen puoli enemmän varjossa. Perinteiselläkin viimeinen ja jyrkin osa on auringossa, Storvall kuvaa huollon haasteita.

Olympiakomitean tarjoamille sääpalveluille on myös kysyntää, sillä sään vaihtelut ovat nopeita. Pakkaskelillä lumi on kuivaa, mutta jos mittari kääntyy plussan puolelle, keli vaihtuu nopeasti todella märäksi.

– Mustamerikin on lähellä, ja se tuo kosteutta, jos on etelätuuli, Storvall sanoo.

Suksihuolto saa Sotshiin viime vuonna hankitun huoltorekan, mutta se toimii lähinnä suksien pohjien hiontapaikkana ja tavaravarastona. Suomalaiset joutuvat parkkeeraamaan rekkansa hissin ala-asemalle, josta kalusto viedään hisseillä ylös kisajärjestäjien voitelupaikoille.

Miesten sprintissä kunnon nousut

Sotshin ladut sisältävät paljon pitkiä ja loivia, hiihtäjien termein hiihdettäviä nousuja. Maajoukkuevalmentaja Jussi Piiraisen mukaan ladut eivät ole teknisesti erityisen vaativat, vaan niistä selviytyminen on enemmän kuntokysymys.

– Maastoltaan ladut sopivat suomalaisille paremmin kuin viime talven MM-ladut Val di Fiemmessä. Siellä nousut olivat lyhyitä ja jyrkkiä, Piirainen vertaa.

Eri kisamatkojen laduilla on eroja. Piiraisen mukaan esimerkiksi naisten sprinttirata on kohtalaisen helppo mutta miesten sprinttirata on erittäin raskas ja vaativa.

– Siinä on pitkiä ylämäkipätkiä, joita on harvoin sprinttiladuilla.

Korkeus korostaa vaativuutta

Sotshissa latujen fyysistä vaativuutta korostaa korkeus. Krasnaja Poljanan Laura-hiihtokeskuksessa kilpaillaan noin puolessatoista kilometrissä.

– Me olemme valmistautuneet kisoihin kapuamalla paljon nousuja kesän aikana. Myös se auttaa, että suomalaiset ovat leirityksellä sopeutuneet korkeuteen. Happi kiertää lihaksiin viimeisessäkin nousussa, Piirainen vakuuttaa.

Nousujen kiipeämisen lisäksi Sotshissa tarvitaan laskutaitoa. Alamäissä pitää uskaltaa laskea ja osata käsitellä suksiaan.

– Alamäissä tulee pieniä eroja, Piirainen ennakoi laskutaidon merkitystä.

Osa Suomen olympiajoukkueen hiihtäjistä kävi viime vuonna maailmancupissa Sotshissa, mutta suurimmalle osalle ladut ovat ennestään oudot. Piiraisen mukaan ne ehtii oppia viikon aikana. Valtaosa joukkueesta matkustaa kisapaikalle ensi viikon maanantaina, ja ensimmäiset hiihtomatkat ovat ohjelmassa seuraavana viikonloppuna.

– Selkeät maastokohdat oppii parilla hiihtolenkillä, Piirainen uskoo.

Leiritys on totuttanut hiihtäjät Sotshin vuoristo-oloihin

– Sotshin olympialaisissa hiihdetään 1 450–1 500 metrin korkeudessa. Noin korkealla urheilijan hapenottokyvyltä vaaditaan enemmän kuin merenpinnan tasolla.
– Sotshin korkeuteen valmistautuakseen suomalaishiihtäjät ovat pitäneet pääosan viime vuosien ulkomaan leireistään korkealla.
– Viimeistelyleirillään suomalaiset ovat Italian Livignossa 1 800 metrin korkeudessa. Sieltä haetaan veriarvohyötyjä, jotta veressä olisi mahdollisimman paljon punasoluja kuljettamassa happea lihaksille.
– Ahkeran korkean paikan leirityksensä aikana suomalaiset ovat totuttaneet elimistöään kisanomaisiin harjoituksiin vuoristo-oloissa.
– Maajoukkuevalmentaja Jussi Piiraisen mukaan korkealla kilpailtaessa alkuvauhti ei voi olla niin kova kuin merenpinnan tasolla, koska maitohapon poistuminen lihaksista on korkealla merenpinnan tasoa hitaampaa.
– Sotshissa joukkue asuu samassa korkeudessa kuin hiihtää. Näin veren punasolupitoisuus pysyy korkeana koko kisojen ajan.

STT–KAIJA YLINIEMI

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Kuuntele uusin Livigno2Levi Podcast

Kilpailukalenterit