KU Swix Pro 550x90px

Ylivoima ennakoi Björgenin mitalijuhlia

Ylivoima ennakoi Björgenin mitalijuhlia. Kuva: Laiho/NordicFocus

Ylivoima ennakoi Björgenin mitalijuhlia. Kuva: Laiho/NordicFocus

Colognan paluu värittää miesten hiihtoja olympialaduilla.

Sotshin olympialaisten maastohiihdoista tuntuu tulevan norjalaisen Marit Björgenin näytös. Viime viikonlopun kenraaliharjoitus Toblachin maailmancupissa onnistui yli odotusten, sillä Björgen voitti olympialaisten kisaohjelmaan kuuluvat perinteisen hiihtotavan kympin ja vapaan hiihtotavan sprintin.

Edellisten olympialaisten hiihtokuningatar Björgen on korostanut, että hänelle riittää Sotshista yksi kultamitali. Mutta jos Björgen päättää urakoida kaikki matkat, hän voi hyvinkin ylittää viime olympialaisten saaliinsa: kolme kultaa, yksi hopea ja yksi pronssi.

Norjalaistähdenkin onnistumisen tielle voi tulla vaihteleva keli. Norjan huoltotiimi on suuri ja varakas, mutta sekin joutuu tekemään nopeita päätöksiä, jos Laura-hiihtokeskuksen korkeuksissa alkaa sataa räntää tai vettä juuri kisan kynnyksellä.

Kokemus tuo rentoutta

Björgen on hiihtourallaan täydellisyyden tavoittelija. Kuvaavaa on, että kun Björgenille kerrottiin kulmakarvalävistyksen voivan hidastaa vauhtia, hän lopetti sen käyttämisen. Henkinen voima on silti hänen isoin valttinsa.

– Olen jo 33-vuotias, joten osaan suhtautua kaikkeen tähän, mitä hiihdon ympärillä on. Tärkeintä on rentoutua ja keskittyä siihen, mitä on tekemässä, Björgen sanoi jokin aika sitten uutistoimisto Reutersin haastattelussa.

Hän tekee yhteistyötä henkisen valmennuksen asiantuntijan Britt Tajet-Foxellin kanssa, joka opastaa myös kuninkaallisen baletin tanssijoita Lontoossa. Tajet-Foxell on Björgenin tukena olympialaisissakin.

Björgenin kovimmat haastajat ovat tutut. Therese Johaug, 25, oli iskussa jo viime talven MM-laduilla ja janoaa Sotshista uransa ensimmäistä henkilökohtaista olympiavoittoa. Tasoaan nostaneen ruotsalaisen Charlotte Kallan ykkösmatka saattaa olla lauantain yhdistelmäkilpailu, ellei Ruotsin joukkueessa kiertävä vatsatauti iske häneenkin.

Vahvan puolalaisen Justyna Kowalczykin täytyy toivoa, että hänen huoltoporukkansa on hereillä 13. helmikuuta, jolloin kisataan perinteisen kymppi. Huonoilla suksilla ei Sotshissa pärjää.

Cologna palasi rytinällä

Nilkkaansa kuntouttaneen Dario Colognan paluu maailmancupiin jäi aivan Sotshin kynnykselle. Hyvää kannatti odottaa, sillä Cologna rutisti Toblachissa toiseksi perinteisellä, joka oli kuntoutusvaiheessa hänelle hankala hiihtotapa. Davosissa asuvalla Colognalla ei ainakaan ole vaikeuksia hallita sitä, että olympialaisissa kilpaillaan noin puolessatoista kilometrissä.

Colognan paluu värittää miesten kisoja, joissa suosikkeja on enemmän kuin naisten hiihdossa.

Maailmancupia johtava Norjan Martin Johnsrud Sundby on kehittynyt monipuoliseksi, mutta panostaa eniten perinteisen 15 kilometrille. Sundby on harjoitellut matkaa simulaattorissa, joka mukailee olympialatujen nousuja, laskuja ja mutkia.

Norjalaisten ykköstykki voi olla Petter Northug, joka on jättänyt syksyn sairastelujen murheet taakseen ja hiipinyt huippukuntoon. Maajoukkueen ulkopuolella treenaava Northug elää kotimaassaan luupin alla, mutta tuntuu hallitsevan tilanteen.

Venäläisillä on kotikisoissaan hirmupaineet menestyä, sillä suomalaisen urheiluyleisön tavoin venäläiset ovat menestyskansaa. Oli varmaan hyvä ratkaisu, että useat venäläishiihtäjät käyttivät Tour de Ski -kiertueen ajan harjoitteluun olympialaisten eduksi. Tourilla mukana ollut Aleksandr Legkov lienee silti venäläisten kovin valtti.

STT–KAIJA YLINIEMI

(STT)

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Kuuntele uusin Livigno2Levi Podcast

Kilpailukalenterit