KU Swix Pro 550x90px

Mitalivire sai Saarisen liikuttumaan

Aino-Kaisa Saarinen (kesk.) pysyi koko kilpailun kärkiporukan mukana ja hiihti upeasti viidenneksi Sotshin olympialaisten yhdistelmähiihdossa. Kuva: NordicFocus

Aino-Kaisa Saarinen (kesk.) pysyi koko kilpailun kärkiporukan mukana ja hiihti upeasti viidenneksi Sotshin olympialaisten yhdistelmähiihdossa. Kuva: NordicFocus

Onnistunut hiihto toi Sotshin avausmatkalta viitossijan, päämatka vasta tulossa.

Aino-Kaisa Saarinen nieleskeli lauantaina Krasnaja Poljanan hiihtostadionilla liikutustaan, ilosta. Olympialaisten maastohiihdon avausmatkalla hollolalaisella oli kaikki enemmän kuin hyvin.

Yhdistelmäkilpailun viides sija osoitti Saariselle, että hän on näissäkin olympialaisissa mitalikunnossa. Huojennus tuosta tiedosta oli Saariselle valtava, sillä takana on hankalia aikoja. Esimerkiksi viime kaudella Saarinen pääsi MM-kisoissa hiihtämään vain yhden matkan, mutta nyt näyttää huomattavasti valoisammalta.

– Mulla on ollut kaksi vuotta niin vaikeaa, ja sellaista taistelua, Saarinen huokaisi.

– Minun oli pakko myöntää itselleni, että on asioita, joissa en ole hyvä, ja asioita, joissa olen hyvä. Jokaista niistä piti parantaa, ja nyt näyttää siltä, että olen onnistunut.

Kaikki matkat hoituvat

Saarisen paras sauma henkilökohtaiseen mitaliin on ensi torstaina hiihdettävällä perinteisen kympillä. Samalla hän vahvisti asemiaan päästä pariviestin kaksikkoon. Viestijoukkueessa voi perinteisen osuuden sijasta tulla eteen vapaan hiihtotavan lenkki, sen verran vahvasti Saarinen vapaata lauantaina veti.

– Hoidan kyllä kaiken, mitä minulle laitetaan. Kyllä minä tiukoista paikoista tykkään, se on varma, Saarinen sanoi.

Saarinen tietää toki, että kun päämatkaan on viikko aikaa, kaikkea voi sattua.

– Paljon voi mennä mönkään, mutta paljon voi tulla onnistumistakin. Tästä on helpompi jatkaa, Saarinen kertasi.

Saarinen luotti avauslajiinkin

Saarinen taisteli avausmatkalla mitalista vielä maalialueelle asti, mutta käännyttäessä maalisuoralle norjalaiset Therese Johaug ja Heidi Weng ottivat yliotteen. Yhdistelmäkilpailussa neljännen peräkkäisen arvovoiton hiihtänyt Marit Björgen ja Charlotte Kalla olivat siinä vaiheessa jo karanneet.

Pronssi karkasi Saariselta vain 2,1 sekunnin päähän ja voitto 15 sekunnin päähän. Moinen hiihto oli kova temppu, koska yhdistelmäkisaa ei ennakkoon pidetty Saarisen suurimpana valttina.

– Pakko myöntää, että minä odotin, että olen tässä kärkikahinoissa. Tunnen sen täällä jossain, Saarinen osoitti itseään.

Mitalitta jääminen ei häntä harmittanut, sillä Saarinen antoi ladulla kaikkensa ja pääsi nauttimaan erinomaisista suksista.

– Tuon parempaan en olisi pystynyt. En muista, milloin olen ollut näin väsynyt maalissa, Saarinen kertasi.

Kuohu purkautui puheripulina

Saarinen, 35, on Suomen hiihtojoukkueen kokenein ja menestynein lenkki. Kahden hankalan kauden jälkeen paluu huipulle oli tunteikas. Saarinen oli suomalaistoimittajien eteen tullessaan niin valtavassa tunnekuohussa, että se purkautui melkoisena puheripulina.

Saarinen kertasi kisan kaikki käänteet juurta jaksain. Kiitoksen saivat hyvän työn tehneet suksihuoltajat, suksien testauksessa auttanut tallipäällikkö sekä valinta hiihtää perinteisen osuus aivan uudella suksiparilla – ja ennen kaikkea oma vire.

Saarinen oli hiihdon ajan niin keskittynyt, että pieni törmäily Justyna Kowalczykin kanssa suksien vaihdossa tuntui mitättömältä.

– Oliko se Justyna, vai? No, ilmankos, Saarinen heitti.

Pyllähtämisestä huolimatta hän vaihtoi välineet nopeasti. Sujuvaa vaihtoa edesauttoi, että ennen starttia hän asetti sukset millintarkasti haluamaansa paikkaan vaihtomatolle.

- STT–KAIJA YLINIEMI

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Kuuntele uusin Livigno2Levi Podcast

Kilpailukalenterit