KU Rollerski 550x90px

Viestinaiset painoivat kaasua peliluolassa ja ladulla

Kyllönen, Saarinen, Niskanen ja Lähteenmäki. Kuva: NordicFocus

Kyllönen, Saarinen, Niskanen ja Lähteenmäki. Kuva: NordicFocus

Karaoke ja kaasun painaminen olympiakylän peliluolassa nostivat Suomen naishiihtäjien joukkuehengen mitalitasolle Sotshin olympialaisissa. Viestikvartetti viritti kisatunnelmia niin innokkaasti, että he myöhästyivät perjantaina joukkueen kisapalaverista.

– Tämä on aika villi joukkue. Kaikki nuo temput, mitä eilen tehtiin, hymyili joukkueen konkari Aino-Kaisa Saarinen. Hän oli viestin aattona nelikosta ainoa, joka tarttui mikkiin, muiden rooliksi jäi tanssia Pet Shop Boysin ja Queenin tahtiin.

Sotshissa hurjassa vireessä oleva Saarinen otti nuorempiensa joukossa myös opastajan roolia.

– Kokeneena viestihiihtäjänä halusin viimeiseen asti omalla olemuksellani kertoa sitä, ettei tässä ole mitään hätää. Turha sählääminen ja turhat ladunvaihdot pois. Kun tekee vain rauhallisen oman suorituksen, se riittää, Saarinen korosti.

Runsas tunti kisan jälkeen Saarinen oli aivan uuvuksissa. Oman osuuden hiihtäminen hurjaa tahtia oli helpompi urakka kuin tsemppaaminen ja kisan jännittäminen.

Hopealla kultainen reunus

Joukkuehenki ja taistelutahto saivat palkintonsa hopeamitalista, jossa hiihtäjien mielestä oli kultainen reunus. Hopean tarjosi kisa, joka oli dramaattisinta urheiluviihdettä pitkään aikaan.

– Ei ole mitään pettymystä. Tämä on meille kuin voitto. Minua ei harmita yhtään, eikä tyttöjäkään varmaan. Ihan uskomatonta, että olympiamitali tuli, sanoi kolmososuudella kärkeen noussut Kerttu Niskanen.

Anne Kyllöselle avausosuuden loppu oli vaikea, mutta hänen onnekseen eroa kärkeen ei tullut 15:tä sekuntia enempää.

– Huomenna tulee varmasti kyyneleet, kun saamme mitalin kaulaan. Olen tosi tyytyväinen tyttöjen puolesta, että he venyivät uskomattomiin suorituksiin, Kyllönen sanoi.

Saarinen hiihti kakkosena tykkiosuuden ja nosti suomalaiset kärkitaisteluun, Niskanen tuli ykkösenä vaihtoon, ja Lähteenmäen kontolle jäi mitalitaistelu Saksaa ja Ruotsia vastaan.

Naisten viestimitalia pidettiin ennakkoon yhtenä varmimmista suomalaismitaleista Sotshin kisoissa. Vielä varmemmaksi veikattiin Norjan kultaa, mutta joukkue hyytyi viidenneksi. Norjassa alettiinkin heti vaatia huoltopäällikön eroa.

Lähteenmäki luotti ylävartaloonsa

Runsaan 53 minuutin taistelu huipentui loppusuoralle kolmen naisen välien selvittelyyn, jossa vastakkain olivat Lähteenmäki, Ruotsin Charlotte Kalla ja Saksan Denise Herrmann. Kalla pyyhälsi suoran alkupäässä kilpakumppaneistaan ohi, mikä kirvoitti Ruotsin kuninkaan Kaarle Kustaan kutsumaan viestijoukkuetta maalialueella "maailman parhaiksi mimmeiksi".

Toiseksi parhaista Lähteenmäki sai lopussa rutistettua sprinttitykkinä tunnetun Herrmannin ohi.

– Loppusuoran alussa sukset levisivät, kun olin niin maitohapoilla. Lopussa luotin siihen, että saan ylämäkeen tehtyä käsillä töitä. Ylävartaloni on sen verran vahva, että se riitti, Lähteenmäki sanoi.

Hän muistutti, ettei tuloksia voi muuttaa, joten hopeamitaliin kannattaa olla tyytyväinen.

Saarinen ennakoi Norjan viestiromahduksen

Norjalaiset järkyttyivät naisten viestijoukkueen romahduksesta Sotshin olympialaisissa, mutta Aino-Kaisa Saarinen ennakoi norjalaisten mahalaskun. Siihen ei tarvittu psykologista silmää vuoriston olympiakylässä, vaan kylmät faktat puhuivat Saarisen mielestä norjalaisten epävireen puolesta.

– Sen verran näen ja ymmärrän tästä hommasta, että suosikki ei ollut enää niin iso suosikki kuin ennakkoon arveltiin, Saarinen sanoi.

Vahvin merkki Saariselle oli se, että norjalaisten supertähti Marit Björgen oli torstain kympillä vasta viides.

– Se ei ole normaalia, Saarinen muistutti.

Normaalia ei todellakaan ole sekään, että yksikään norjalaisista ei ollut osuudellaan kolmen parhaan joukossa. Ei siis ihme, että nimekäs joukkue ylitti maalilinjan vasta viidentenä.

Ihan koko selitystä ei löydy epäonnistuneesta huollosta, vaikka Norjan huoltopäällikkö Knut Nystad piti viestipäivän kertomaa todellisena kriisinä. Uutistoimisto NTB kertoi Nystadin puolustautuneen sillä, ettei huoltoporukka tahallaan epäonnistu.

Näin naisten hiihtoviesti eteni olympialaduilla

Naisten 4x5 kilometrin viestin eteneminen Sotshin olympialaisissa 2014:

1. osuus: Anne Kyllönen aloittaa vahvasti, mutta menettää asemiaan ladun toisella 2,5 kilometrin lenkillä. Kyllönen tulee perinteisen hiihtotavan osuudelta vaihtoon yhdeksäntenä, 15,7 sekuntia kärjestä. Ykkösenä vaihtaa Venäjän Julia Ivanova, seuraavina Tshekin Eva Vrabcova-Nyvltova ja Ruotsin Ida Ingemarsdotter. Suosikki Norjan Heidi Weng on vaikeuksissa ja vaihtaa neljäntenä.

Kyllönen: Ei se ihan onnistunut niin hyvin kuin olisi voinut onnistua. En pystynyt vastaamaan muiden iskuun.

2. osuus: Aino-Kaisa Saarinen hiihtää perinteisellä osuuden toiseksi nopeimman ajan, mutta nopeimmasta eli Puolan Justyna Kowalczykistä ei ole huolta. Ruotsin Emma Wiken yllättää ja tulee vaihtoon 0,4 sekuntia Saarisen edellä. Saksan Stefanie Böhler jatkaa kympin kisan tasoaan ja on kolmantena. Norja vaihtaa vasta viidentenä Therese Johaugin kärsittyä huonoista suksista.

Saarinen: Olin tehnyt kolme eri taktiikkaa, ja jouduin ottamaan viimeisen mallin käyttöön. Ajattelin, että hiihdän rauhassa porukan kiinni, ja toisella kierroksella lähdetään.

3. osuus: Kerttu Niskanen pistää tauluun osuuden kovimman ajan vapaalla hiihtotavalla. Saksan Claudia Nystad pysyy hyvin Niskasen tahdissa ja vaihtaa 5,8 sekunnin päässä Niskasesta. Anna Haag on odottamattoman vahva ja tuo Ruotsin vaihtoon kolmantena 25,7 sekunnin päässä Suomesta. Norja pysyy viidentenä yli puolen minuutin päässä kärjestä:

Niskanen: Aika reippaasti aloitinkin, ja luotin siihen, että oma vauhti pitää loppuun asti.

4. osuus: Krista Lähteenmäki ja Saksan Nicole Herrmann hiihtävät pitkään tasatahtiin, mutta takaa hyökyy Ruotsin ankkuri Charlotte Kalla. Herrmann yrittää irtiottoa viimeisessä nousussa, mutta kolmikko tulee tiiviissä ryhmässä loppusuoralle tuovaan kaarteeseen. Lähteenmäki kaartaa saamiensa ohjeiden mukaan radan varjoisalle puolelle ja horjahtaa. Kalla puikkaa sisäkautta ohi ja kirii voittoon. Lähteenmäki saa virtaa lievästi nousevasta loppusuorasta ja ohittaa lopussa Herrmannin. Ranska tulee maaliin neljäntenä ennen Norjaa.

Lähteenmäki: Siinä vaiheessa, kun Kerttu oli ottanut pientä eroa, tuli jännitys. Sanoin itselleni, että samat urheilijat ovat vastassa kuin cupissa. Ei mitään hätää.

Podium150214mf010Mitalistit riemuissaan. Kuva: NordicFocusKolme neljästä avasi mitalitilinsä olympialaisissa

– Suomen naisten 4x5 kilometrin viestihopea teki kolmesta hiihtäjästä ensi kertaa olympiamitalistin.

– Suomen kvartetista vain Aino-Kaisa Saarinen on aiemmin päässyt juhlimaan olympiamitalia, mutta lauantain kakkossija toi hänelle ensimmäisen olympialaisten hopeamitalin.

– Saarisella on ennestään kolme olympiapronssia: pariviestistä Torinosta vuodelta 2006, viestistä ja 30 kilometriltä Vancouverista 2010.

– Kerttu Niskanen ja Anne Kyllönen kilpailevat ensi kertaa urallaan olympialaisissa.

– Krista Lähteenmäki oli neljä vuotta sitten Vancouverissa mukana 19-vuotiaana hankkimassa kokemusta. Hän oli silloin parhaimmillaan 25:s 30 kilometrin yhteislähdössä.

– Naisten viestin palkintojenjako on sunnuntaina kello 18.15 Suomen aikaa.

Suomen hiihtomitalit 2000-luvulla

Suomen maastohiihtomitalit arvokisoissa 2000-luvulla:

MM-2001, Lahti:
Kultaa: Virpi Kuitunen takaa-ajo 5 km (p)+5 km (v), Pirjo Manninen sprintti (v).
Hopeaa: Kati Sundqvist sprintti (v).
Pronssia: Kaisa Varis 15 km (p).

Olympialaiset 2002, Salt Lake City:
Ei maastohiihdon mitaleja.

MM-2003, Val di Fiemme:
Ei maastohiihdon mitaleja.

MM-2005, Oberstdorf:
Hopeaa: naisten parisprintti (v) (Riitta-Liisa Lassila, Pirjo Manninen), Virpi Kuitunen 30 km (p, yhteislähtö).

Olympialaiset 2006, Torino:
Pronssia: naisten parisprintti (p) (Aino-Kaisa Saarinen, Virpi Kuitunen).

MM-2007, Sapporo:
Kultaa: naisten parisprintti (v) (Riitta-Liisa Roponen, Virpi Kuitunen), naisten 4x5 km (Virpi Kuitunen, Aino-Kaisa Saarinen, Riitta-Liisa Roponen, Pirjo Manninen), Virpi Kuitunen 30 km (p, yhteislähtö).
Pronssia: Virpi Kuitunen sprintti (p).

MM-2009, Liberec:
Kultaa: Aino-Kaisa Saarinen 10 km (p), naisten parisprintti (p) (Aino-Kaisa Saarinen ja Virpi Kuitunen), naisten 4x5 km (Pirjo Muranen, Virpi Kuitunen, Riitta-Liisa Roponen, Aino-Kaisa Saarinen).
Pronssia: Matti Heikkinen 15 km (p), Aino-Kaisa Saarinen yhdistelmäkilpailu 7,5 km (p)+7,5 km (v), Pirjo Muranen sprintti (v), miesten parisprintti (p) (Ville Nousiainen ja Sami Jauhojärvi), miesten 4x10 km (Matti Heikkinen, Sami Jauhojärvi, Teemu Kattilakoski, Ville Nousiainen).

Olympialaiset 2010, Vancouver:
Pronssia: Aino-Kaisa Saarinen 30 km (p, yhteislähtö), naisten 4x5 km (Pirjo Muranen, Virpi Kuitunen, Riitta-Liisa Roponen, Aino-Kaisa Saarinen).

MM-2011, Oslo:
Kultaa: Matti Heikkinen 15 km (p).
Hopeaa: naisten parisprintti (p) (Aino-Kaisa Saarinen, Krista Lähteenmäki).
Pronssia: Aino-Kaisa Saarinen 10 km (p), naisten 4x5 km (Pirjo Muranen, Aino-Kaisa Saarinen, Riitta-Liisa Roponen, Krista Lähteenmäki).

MM-2013, Val di Fiemme:
Pronssia: naisten parisprintti (v) (Riikka Sarasoja-Lilja, Krista Lähteenmäki).

Olympialaiset 2014, Sotshi:
Hopeaa: naisten 4x5 km (Anne Kyllönen, Aino-Kaisa Saarinen, Kerttu Niskanen, Krista Lähteenmäki).

STT–KAIJA YLINIEMI

(STT)

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri