KU Rollerski 550x90px

Iivo Niskasen tason nousu muutti Suomen miesten viestikuviot

Iivo Niskanen. Kuva: NordicFocus

Iivo Niskanen. Kuva: NordicFocus

Suomen mieshiihtäjät laskivat Tour de Ski -kiertueella tarkkaan, että avausosuudelta on tultava vaihtoon enintään 12 sekunnin päässä kärjestä, jotta Suomella olisi mahdollisuuksia viestissä.

Analyysi oli ehkä ynnätty kieli poskessa, mutta tuskin miehet osasivat silloin ennakoida hiihtojärjestystäkään. Iivo Niskasen tason nousu ja viime aikojen loistohiihdot muuttivat ennakkokuviot. Niskanen hiihtää kakkospätkän, ja avaajana on Sami Jauhojärvi. Vapaalla hiihtotavalla viestiä vievät Lari Lehtonen ja Matti Heikkinen.

Jauhojärven kisat ovat menneet odotuksiin nähden poskelleen, mutta 15 kilometrillä hän oli kolmanneksi nopein viimeisellä 2,5 kilometrillä.

– Jos sitä pystyisi latomaan viestissä alusta asti, se riittäisi johonkin, Jauhojärvi ennakoi.

Niskanen uskoo palautuneensa nelossijan tuoneesta perjantain startista.

– Ei muuta kuin huomenna kaasua, Niskanen suunnitteli. Sunnuntai tuo Niskaselle uran ensimmäisen arvokisaviestin, ja maailmancupissakin hän on hiihtänyt vain kahdesti kakkosjoukkueessa.

Lehtonen palaa kilpaladuille runsaan viikon tauon jälkeen. Hän teki perjantaina kovan ja onnistuneen harjoituksen, kunhan rauhoittui Niskasen nelossijan tuottamista kylmistä väreistä.

Heikkisen keskittyminen on viestissä, koska henkilökohtaiset kisat eivät tuota tulosta.

– Viestissä pitää pystyä venymään, Heikkinen tiivisti.

Vaikea alamäki tuo väriä

Päävalmentaja Magnar Dalen sanoi, että joukkueen valinta oli hankalampi kuin naisten viestissä.

– Valinta Lehtosen ja Ville Nousiaisen välillä oli vaikea, fifty-fifty, kertoi Dalen, joka uskoo miesten taistelutahtoon.

Suomi ei ole mitalisuosikki, vaan palkintosijoista kamppailevat lähinnä tasaisen vahva Ruotsi, Petter Northugin ankkurikseen laittanut Norja ja kovimmilla tähdillään hiihtävä Venäjä.

Dalenin mukaan viestin rata voi tarjota dramatiikkaa, koska kolme kertaa osuutta kohti kierrettävällä 3,3 kilometrin ladulla on vaikea lasku, joka oli mukana myös sprinttikisassa.

Kärkikolmikon lisäksi vahva joukkue on Dalenin mielestä Ranska, mutta monilta muilta ei löydy neljää hyvää hiihtäjää.

Varovaista "rispektiä" Iivo Niskaselle

Kovemmatkin hiihtokaverit ovat jo varovasti nyökänneet Iivo Niskaselle tai jopa onnitelleet häntä Krasnaja Poljanan kestävyyslajien olympiakylässä. Perjantaina neljänneksi 15 kilometrillä hiihtänyt Niskanen ponnahti kerralla kilpakumppaniensakin tietoisuuteen.

– Josko heillä ei ole ennen ollut aihettakaan, Niskanen sanoi päivä urotekonsa jälkeen.

Kahden sekunnin kymmenyksen ero pronssiin harmitti hiukan vieläkin, mutta Niskanen sanoi löytävänsä positiivisuudesta voimavaroja tulevaisuuteen.

– Ihan normaali olo. Ei tässä ole seinille kiivetty. Jatketaan työntekoa, samalla lailla kuin ennenkin.

– Täytyy vaan uskoa, että näitä päiviä tulee vielä lisää.

Niskanen, 22, kertoi saaneensa paljon onnitteluja ja kannustusta Suomesta.

– Olen aistinut, että siellä ollaan hyvillä mielin. Jonkun sortin kunnioitusta suomalaista mieshiihtoa kohtaan on tulossa, tilanne vaikuttaa hyvältä.

Niskasen olympiaurakka jatkuu sunnuntaina 4x10 kilometrin viestin kakkososuudella.

Heikkisen analyysi kestää pitkälle kevääseen

Matti Heikkisen hiihtämisessä on aina jännitysmomentti: toimiiko jyväskyläläisen kroppa vai ei. Toistaiseksi se ei ole Sotshin olympialaisissa toiminut, vaikka Heikkisen piti ennakkoon olla suomalaisten vahvimpia toivoja.

Heikkinen ei pysty kesken kisakauden vielä analysoimaan, mikä on mennyt vikaan. Sairastelu ennen kisojen alkua varmasti vaikutti, mutta ei selitä kokonaan Heikkisen odotuksia heikompaa hiihtämistä. Yhdistelmäkisassa Heikkinen oli 40:s ja päämatkallaan 15 kilometrillä 20:s.

– Ajatuksia on paljon pyörinyt, ja keväällä niitä pyöritellään lisää.

– Nyt mennään viestiin, mutta menee pitkälle kevääseen ennen kuin nämä saa kaikki jäsennettyä, Heikkinen sanoi lauantaina.

Hän hiihtää Sotshissa vielä ainakin sunnuntain viestin. Sen jälkeen hän keskittyy SM-laduille. Heikkinen aikoo urakoida Vaajakoskella kaikki matkat.

– Rankaisen itseäni oikein olan takaa. Vaikka ei meinaisi 50 kilometriltä päästä maaliin, niin tulen vaikka nelinkontin, Heikkinen heitti ja kuvasi hyväksi merkiksi, jos kriisinkin keskellä pystyy katsomaan eteenpäin.

STT–KAIJA YLINIEMI

(STT)


langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri