KU Rollerski 550x90px

Pariviesti on Sami Jauhojärven viimeinen mahdollisuus olympiamitaliin

Sami Jauhojärvi. Kuva: NordicFocus

Sami Jauhojärvi. Kuva: NordicFocus

Kerttu Niskanen luottaa matkalla itseensä ja pariinsa.

Sami Jauhojärvellä on keskiviikkona viimeinen mahdollisuus voittaa olympiamitali. Jauhojärvi hiihtää uransa viimeisissä olympialaisissa pariviestin yhdessä maastohiihdon tulevaisuuden toivon, Iivo Niskasen kanssa.

– Mitali on vähimmäistavoite, Jauhojärvi sanoi maanantaina.

Kaksikon ikäero on kymmenen vuotta. He lähtevät kisaan ”nuori pää edellä”, eli 22-vuotias Niskanen hiihtää ensimmäisenä ja tuo viestin 32-vuotiaalle Jauhojärvelle.

Kumpikin on niin sanottu normaalimatkojen hiihtäjä, joka ei ole varsinaisesti erikoistunut sprinttiin. Pariviesti ei kuitenkaan ole mikään pikamatka, etenkään Sotshin kisoissa. Kisasta tulee raskas, sillä miesten 1,8 kilometrin reitillä on kaksi pitkäkestoista nousua, jotka ottavat miehestä mittaa.

– Lyhyellä palautuksella hiihdetään kolme kierrosta per mies. Kyllä se meitä suosii, Niskanen ennakoi.

Jauhojärven mukaan kisakorkeus noin 1,5 kilometrissä kurittaa myös kovaa hiihtäjää.

– Yksi 30 metriä liian kovaa ennen vaihtoa, ja kisa on siinä, Jauhojärvi sanoi.

Suomalaisten kestävyys riittää

Naisten pariviestissä mitaliodotukset ovat yhtä korkealla kuin aiemmissakin arvokisoissa. Kerttu Niskanen ja Aino-Kaisa Saarinen ovat hiihtäneet yhdessä jo yhden viestimitalin, ja toinen palkintosija on toiveissa.

– Hiihdetään kisat ensin ja katsotaan järjestys sitten, Niskanen toppuutteli mitaliodotuksia.

Saarinen muistutti, että näissäkin olympialaisissa mitalit ovat hiuskarvan varassa. Keskiviikkona ei ole enää apua siitä, että suomalaiset ovat voittaneet eri kokoonpanoilla kaksi maailmancupin pariviestiä vuoden sisään. Kummassakin voitossa mukana ollut Anne Kyllönen ei olympialaissa mahtunut joukkueeseen.

Saarinen oli voittamassa pariviestiä Kyllösen kanssa tammikuussa Asiagossa, mutta Kerttu Niskaselle pariviesti on melko uusi tuttavuus.

– Ei niitä ole hirveästi takana. Viimeksi olen hiihtänyt SM-kisoissa ja maailmancupissa Oslon MM-talvena Liberecissä.

Lajikokemuksen puutteesta huolimatta Kerttu Niskanen luottaa itseensä ja pariinsa.

– Vaikka matka on lyhyt, se hiihdetään kolme kertaa, ja näen sen kestävyyssuorituksena. Se on mielenkiintoinen ja mukava kisa. Ja tuollaisen perinteisen taitajan kanssa sitä on kiva päästä hiihtämään, Kerttu Niskanen sanoi.

STT–KAIJA YLINIEMI

(STT)


langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri