KU Rollerski 550x90px

Saarinen ja Niskanen saivat onnettaren puolelleen

Aino-Kaisa Saarinen on Suomen aloittaja naisten pariviestijoukkueessa. Kuva: NordicFocus

Aino-Kaisa Saarinen on Suomen aloittaja naisten pariviestijoukkueessa. Kuva: NordicFocus

Aino-Kaisa Saarisella ja Kerttu Niskasella oli Sotshin olympialaisten arvonnassa onni kohdallaan. He pääsevät keskiviikkona ensimmäiseen alkuerään maastohiihdon pariviestissä, mikä helpottaa mitalijahtia. Ensimmäinen erä on jälkimmäistä helpompi, mutta myös palautumisajalla on merkitystä.

– Ensimmäisen erän jälkeen palautumisaikaa finaaliin on pari tuntia, toisen erän jälkeen jo vähemmän, Suomen päävalmentaja Magnar Dalen muistutti.

Kummastakin erästä etenee finaaliin kaksi parasta. Lisäksi kuusi joukkuetta valtaa finaalipaikan aikavertailun perusteella.

Suomalaisten kanssa jatkopaikasta taistelevat muun muassa Saksan tasokas kaksikko Stephanie Böhler ja Denise Herrmann, kovat slovenialaiset Alenka Cebasek ja Katja Visnar sekä isäntämaan Anastasia Dotshenko ja Julia Ivanova.

Suomalaisten hiihtojärjestyksen ratkaisi Dalenin mukaan se, että loistokisat hiihtäneellä Saarisella on mahdollisuus karata vuorohiihtonousuissa muilta, jolloin Niskasella olisi ankkurina kevyempi urakka.

Naisten eristä hiihdetään ensin epäloogisesti B-erä. Sitä seuraavassa A-erässä kisaavat muun muassa Marit Björgenin ankkuroima Norja, Ruotsi ja Yhdysvallat. Ruotsin ykkösnimi Charlotte Kalla keskittyy lauantain 30 kilometrille, ja pariviestin hiihtävät Ida Ingemarsdotter ja Stina Nilsson.

Ruotsi ja Venäjä vastuksina

Suomen naiset ovat voittaneet pariviestin arvokisahistoriassa kuusi mitalia seitsemissä kisoissa. Miesten mitalisaldo näyttää vasta yhtä, sillä Ville Nousiainen ja Sami Jauhojärvi hiihtivät pronssia MM-Liberecissä 2009.
Sotshissa Iivo Niskanen ja Jauhojärvi ovat mitalin perässä, mutta eivät pääse alkuerässäkään helpolla. Samassa erässä hiihtävät muun muassa Ruotsi, Venäjä ja Kazakstan odotetuilla ja kovilla joukkueilla. Ruotsilla hiihtää pari Emil Jönsson–Teodor Peterson, Venäjällä Maksim Vilegzhanin–Nikita Krjukov ja Kazakstanilla Nikolai Tshebotko–Aleksei Poltoranin.

Suomalaiset joutuivat toiseen erään, mikä lisää haastetta mahdolliseen finaaliin palautumiselle.

Ensimmäisessä miesten erässä finaalipaikkaa tavoittelevat ennakkosuosikeista muun muassa Norja, Saksa ja Kanada.

Kymmenen kaksikkoa pääsee pariviestin finaaliin

– Pariviestin joukkue koostuu kahdesta hiihtäjästä. Kumpikin hiihtäjä kiertää reitin vuorotellen kolme kertaa: ensin avaaja, sitten toinen hiihtäjä, sitten avaaja uudelleen jne.
– Naisten rata on 1,3 kilometrin mittainen, miesten reitti 1,8 kilometriä.
– Kilpailussa hiihdetään ensin alkuerät, joista seulotaan kymmenen joukkuetta finaaliin.
– Alkuerissä on kaksi erää sukupuolta kohden. Kummankin erän kaksi parasta joukkuetta sekä kuusi parasta joukkuetta aikavertailusta etenevät finaaliin.
– Pariviesti hiihdetään Sotshin olympialaisissa perinteisellä hiihtotavalla.
– Naiset aloittavat alkuerät keskiviikkona kello 11.15 Suomen aikaa. Miesten alkuerät hiihdetään heti naisten erien jälkeen.
– Finaalit alkavat naisten kisalla kello 13.45 Suomen aikaa. Miesten finaali hiihdetään naisten finaalin jälkeen.

- STT–KAIJA YLINIEMI

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri