KU Rollerski 550x90px

Dalen aloitti shokkihoidolla, mutta vetäytyi managerin rooliin

Magnar Dalen. Kuva: Hevoskuuri.fi

Magnar Dalen. Kuva: Hevoskuuri.fi

Hiihdon päävalmentajan kahdeksan vuoden pesti on päättymässä keväällä.

Maastohiihdon päävalmentaja Magnar Dalen antoi suomalaishiihtäjille ensi töikseen shokkihoitoa kahdeksan vuotta sitten. Dalen vei hiihtäjät yhteisleirille ruotsalaisten kanssa. Kesäiset mäkivedot Mathias Fredrikssonin kanssa todistivat lahjomattomasti, että suomalaisilla on vielä tekemätöntä työtä jäljellä.

Dalen korostaa valmennusajattelussaan urheilijan moottoria. Jos kehon moottori, eli sydän ja keuhkot, ei pysty pumppaamaan riittävästi happea lihasten käyttöön, hiihtäjä on valmiiksi takamatkalla kovempaa harjoitteleviin kilpakumppaneihinsa verrattuna.

Moottori ei kehity ilman riittäviä harjoitustuntimääriä. Ne kannattaa Dalenin mielestä rysäyttää kerralla korkealle, vaikka hintana olisi yhden kauden menetys ylikunnon takia.

Kiinnostus laantui

Räväkän alun jälkeen Dalenin into valmentamiseen hiipui. Urheilijat turhautuivat ja nousivat keväällä 2011 kapinaan vaatimaan Dalenin erottamista.

Jussi Piiraisen palkkaaminen maajoukkueen valmentajaksi tasoitti laineita, ja Sotshiin johtavalla olympiakaudella valmennus on toiminut osin Olympiakomiteankin terävöittämänä. Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus Kihu on seurannut palautumista, suksihuollossa on ollut olympiaprojekti, ja henkilökohtaiset valmentajat ovat saaneet tukea leireille osallistumiseen.

Dalen on entinen Norjan maajoukkueen huoltopäällikkö, ja kokemuksesta kummunnut osaaminen suksihuollossa on auttanut suomalaisia menestymään. Ajoittain oma suksibisnes on karannut maajoukkueen edelle, mikä on kismittänyt joitakin.

Vuosien saatossa Dalenista, 50, on muovautunut päävalmentajaa enemmän manageri, jonka tehtävänä on luoda valmennukselle hyvät olot: varata leiripaikat, varmistaa hiihto-olojen lisäksi kuntosalit, buukata lennot kisamatkoille, tarkistaa ruokailut ynnä muuta. Näissä asioissa Dalen on hyvä, ja harva tajuaa, kuinka paljon ne vaativat työtä.

Silti Dalenin aloittaessa moni toivoi, että päävalmentaja panostaisi maajoukkueen lisäksi nuoriin. Sitä Dalen ei ole tehnyt, mutta ei hänellä ole ollut siihen varojakaan. Keväiset budjettiväännöt hiihdon resursseista eivät ole olleet hänelle helppoja.

Kenestä Suomen hiihdon seuraava luotsi?

Julkisuudessa on pyöritelty useita ehdokkaita maastohiihdon uudeksi päävalmentajaksi. Haku alkaa Sotshin olympialaisten jälkeen.

Mahdollisia ehdokkaita aakkosjärjestyksessä ja STT:n arvioita heistä:

– Mati Alaver. Viron päävalmentaja osaa suomea. Hänen silmilleen voi tulla dopingsoppaa, kun Torinon 2006 olympialaisten testinäytteiden uusintatestien tulokset julkistetaan.

– Magnar Dalen. Dalen ei suostu kommentoimaan jatkohalujaan. Kahdeksan vuotta samassa tehtävässä on pitkä aika. 12 vuotta vielä pidempi.

– Eero Hietanen. Oli Dalenin työpari norjalaisen ensimmäisinä vuosina. Uskottavuutta valmentajana.

– Ismo Hämäläinen. Naisten maajoukkueen entinen valmentaja oli halukas päävalmentajaksi, kun Dalenin asemaa viimeksi pohdittiin.

– Reijo Jylhä. Entinen päävalmentaja nosti Suomen hiihdon Lahden 2001 MM-kisojen dopingsuosta jaloilleen, mutta lopetti pestissä 2006. Valmentaa Sami Jauhojärveä ja Aino-Kaisa Saarista. On sanonut, ettei ole kiinnostunut päävalmentajuudesta.

– Harri Kirvesniemi. Saanut yliopistollisen valmentajakoulutuksen ja tuntee välinekehityksen. Kirvesniemen ristinä on hiihdon dopingmenneisyys, joka nostaisi ainakin Norjassa metelin.

– Olli Ohtonen. Entinen maajoukkuehiihtäjä, joka on vasta valmentajauransa alussa. Meriitteinä Iivo Niskasen ja Martti Jylhän kehitys.

– Jussi Piirainen. Pienten lasten isälle jatkuva matkustaminen on hankala yhtälö. Maajoukkuevalmentaja Piiraisen pitäisi päävalmentajana astua taustalta parrasvaloihin.

– Toni Roponen. Entinen ampumahiihdon päävalmentaja osaisi asiansa, mutta Matti Heikkisen ja Riitta-Liisa Roposen valmentaminen ei toimi maajoukkuepestin kanssa. On sanonut, ettei ole kiinnostunut.

– Ulkomainen ehdokas hiihdon tai jonkin muun kestävyyslajin parista. Pitääkö Suomen päävalmentajan osata suomea yhä kansainvälistyvämmässä maailmassa? Suomen hiihdolla on Sotshin mitalien ansiosta hyvä noste.

Suomen hiihto hakee johtajaa ja valmennusosaajaa

Johtajuus ja valmennuksellinen osaaminen Suomen hiihdon kehittämiseksi ovat vaatimuslistalla, kun maastohiihdolle etsitään uutta päävalmentajaa. Päävalmentajan pesti tulee julkiseen haluun Sotshin olympialaisten jälkeen. Suomen Maastohiihto ry:n hallitus arvioi päättävänsä hiihdon päävalmentajasta ja lajin muista maajoukkuevalmentajista maalis-huhtikuun aikana.

– Mitään kiirettä ei ole, sillä tässä valitaan valmentajaa seuraavalle olympiadille, ei vain seuraavaksi vuodeksi, kertoo valintoja valmistelevaan työryhmään kuuluva Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Mika Kulmala.

Tulevan valmentajan tehtäväkuva ratkeaa valintaprosessin aikana.

– Päävalmentajaa auttavissa tukitoimissa, esimerkiksi matkajärjestelyissä, haemme synergiaetuja mäkihypyn ja yhdistetyn kanssa, Kulmala sanoo.

Kulmalan mukaan yhteydenottoja valmentajapesteistä ei ole juuri tullut.

Ryhmävalmennus mahdollista

Suomessa maajoukkuehiihtäjien valmennus perustuu henkilökohtaisten valmentajien työhön, jota maajoukkueen leiritys täydentää. Muissa Pohjoismaissa maajoukkueurheilijat harjoittelevat pääsääntöisesti maajoukkueen päävalmentajan opein.

Kulmala ei pidä pois suljettuna sitä, että Suomenkin tuleva päävalmentaja ottaisi valmennusvastuun kaikista ryhmänsä urheilijoista.

– Pitää kuitenkin miettiä, mitä sitten tehdään, jos urheilija putoaa ryhmästä esimerkiksi kahden vuoden jälkeen. Jäisikö urheilija ilman valmennusta, Kulmala kysyy.

Pohjoismaisesta ryhmäharjoittelun mallista näyttävimmän poikkeuksen tekee norjalainen Petter Northug, joka harjoittelee itsekseen tukijoidensa kustannuksella.

Jos henkilökohtaisten valmentajien systeemi jatkuu, päävalmentajaa valittaessa keskeinen kysymys on, voiko päävalmentajalla olla omia valmennettavia maajoukkueryhmässä. Onko päävalmentaja tuolloin puolueeton esimerkiksi arvokisojen matkavalintoja päättäessään?

- STT–KAIJA YLINIEMI

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri