KU Swix Pro 550x90px

Kovan työnteon vuodet edessä

Niskanen kiri 30 kilometrillä neljänneksi. Kuva: NordicFocus

Niskanen kiri 30 kilometrillä neljänneksi. Kuva: NordicFocus

Hiihtäjä Kerttu Niskanen ei enää tyydy viestimitaleihin.

Kunnianhimoinen nuori urheilija ei tyydy jatkossa kahteen viestihopeaan olympialaisista, vaikka se ulkopuolisesta kuulostaa kisojen ensikertalaiselle loistotulokselta. Kerttu Niskaselle jäi Sotshin hiihtolatujen ääreltä jotain hampaankoloon, kun henkilökohtaisen olympiamitalin hiihtäminen voi onnistua vasta seuraavissa kisoissa.

– Neljä vuotta on aikaa tehdä kovasti töitä, ja onhan tässä arvokisoja välissäkin, 26-vuotias Niskanen summasi lauantaina päättynyttä olympiaurakkaansa.

Niskasen päätöskisa oli tuloksekas, vaikka yleensä nelossijassa on karvas maku. Naisten 30 kilometrin yhteislähdössä Niskanen vaihtoi suksensa 20 kilometrin kohdalla, menetti asemiaan, mutta aloitti armottoman takaa-ajon. Loppusuoralla hän laittoi pinoon vielä muutaman naisen.

Päävalmentaja Magnar Dalenin mukaan Niskanen oli pääjoukkoa 16 sekuntia perässä suksien vaihdon jälkeen. Kaikkein kovinta vauhtia hän piti 25 kilometristä 28 kilometriin, jolla hän oli koko joukon nopein. Siis nopeampi kuin esimerkiksi kuudennen olympiakultansa hiihtänyt Marit Björgen.

Ääni käheäksi veljen puolesta

Niskanen hiihti olympialaisissa viisi matkaa, ja tsemppiä riitti vielä pitkällekin matkalle, vaikka kahden mitalin aiheuttama humu vei voimia.

– Välillä on vähän väsyttänyt, mutta ihan pirteä olo oli vielä tänäkin aamuna, Niskanen kertoi.

Sunnuntain hän jännittää veljensä Iivon 50 kilometrin kisaa joko juottohommissa tai äänensä käheäksi huutavana. Maanantaina odottavat mitalijuhlat kotona, ja vientiä riittää pitkälle kevääseen.

– Yritetään ladata vielä näihin kevään viimeisiin maailmancupin kisoihin, Niskanen kertoi. Cup-hiihdot jatkuvat jo ensi viikonloppuna Lahdessa.

Krista Lähteenmäki taisteli kympin hiihdon jälkeen norjalaisten irtiottoa vastaan, mutta ei pysynyt kyydissä. Sijalle 18. hiihtänyttä Lähteenmäkeä kiusasivat lopussa jalkakrampit, jotka säteilivät sormiinkin. Olympialaisten parhaaksi hiihdokseen hän kuvasi viestiä.

– Se näyttää ehkä karulta, että (Charlotte) Kalla hiihtää 25 sekuntia kiinni, mutta Marit (Björgen) jäi. Tiedän, että vauhti on sieltä tulossa, ennen kisoja sairastellut Lähteenmäki sanoi.

Aino-Kaisa Saarinen ei saanut vapaan hiihtotavan tekniikkaansa toimimaan. Tuloksena oli 21. sija, tosin nousujohteisella hiihdolla, mutta Sotshista Saarinen palaa pää pystyssä.

– Olen niin iloinen, että olen saanut itseluottamukseni takaisin. Ei tarvitse arpoa, osaanko hiihtää vai enkö osaa. Kyllä minä osaan, Saarinen linjasi.

Hyvä, ettei haarojen välistä yritetty ohi

Hiihtäjä Kerttu Niskasen toisesta sauvasta rikkoutui sompa 30 kilometrin olympiakilpailun tiimellyksessä. Muutenkin naisten kisassa oli Niskasen mukaan säpinää riittämiin.

– Naisten kisa kun on, niin kaikki yrittävät joka kohdasta. Hyvä, kun ei haarojen välistä yritetty ohi. Ei siellä oikein sulassa sovussa mennä. Huomattiin taas, että naisten yhteislähtö oli menossa, Niskanen valotti.

Roposen olympiaura päättyi kyyneliin

Keväällä 36 vuotta täyttävä Riitta-Liisa Roponen nosti Vancouverin olympialaisten viestipronssin arvokisauransa parhaaksi hetkeksi, vaikka on hiihtänyt urallaan kolme joukkuekisojen MM-kultamitalia.

– Mietin yksi päivä, että olihan se aikamoinen joukkue. Pirjo, Virpi, Aikku ja minä. Me hallitsimme neljä vuotta. Mutta no, se on mennyttä, Roponen muisteli.

Hänen lisäkseen Vancouverin viestijoukkueesta uraansa jatkaa yhä Aino-Kaisa Saarinen. Virpi Kuitunen (nykyinen Sarasvuo) lopetti neljä kevättä sitten, ja Pirjo Muranen keväällä 2011. Sama nelikko voitti viestin MM-kultaa 2007 ja 2009.

Roposen uran jatko ratkeaa keväällä, mutta ura ei kanna enää 2018 olympialaisiin asti.

Haukiputaalaisen viimeiset olympialaiset päättyivät pettymyksen kyyneliin. Jos huippukunto osuu kauden tärkeimpään kilpailuun, ja sijoitus on 26:s, ei siitä voi paljon iloakaan repiä.

– Sain paljon tsemppiviestejä tutuilta ja puolitutuilta. En pystynyt vastaamaan niihin mukana elämisiin ollenkaan, Roponen murehti 30 kilometrin kisan jälkeen.

Björgen laskee mitalit vasta uran päätyttyä

Norjalaishiihtäjä Marit Björgen nousi lauantaina talviolympialaisten menestyksekkäimmäksi naisurheilijaksi. Sotshin kisojen kolmas kultamitali sinkautti Björgenin olympiasaldon kymmeneen mitaliin.

– Lasken mitalit vasta uran päätyttyä. Aion hiihtää ensi talvena Falunin MM-kisoissa, ja katson sitten, riittääkö motivaatiota vielä vuoden 2018 olympialaisiin asti, Björgen sanoi.

– Haluan myös perheen, 33-vuotias norjalaistähti sanoi.

Björgenillä on viiden renkaan kisoista kuusi kultaa, kolme hopeaa ja yksi pronssi.

– Toivottavasti seuraavakin hiihtokuningatar on norjalainen, Björgen sanoi.

Norjan ylivoimaa oli ainakin lauantainen 30 kilometrin yhteislähtö. Björgen, Therese Johaug ja Kristin Störmer Steira karkasivat 10 kilometrin hiihdon jälkeen eivätkä sen jälkeen katselleet taakseen.

Kolmoisvoitto oli norjalaisten naisten ensimmäinen olympialaisten historiassa. Kaikkiaan Norja on ottanut olympialaisissa lajin kaikki mitalit tusinan kertaa.

Björgen nousi olympialaisten menestyksekkäimmäksi naiseksi

Norjalaishiihtäjä Marit Björgen voitti lauantaina Sotshin kisojen kolmannen kultamitalinsa.

– Hän on voittanut urallaan kuusi kultaa, kolme hopeaa ja yhden pronssin olympialaisista.

– Kymmeneen olympiamitaliin ovat yltäneet myös italialaishiihtäjä Stefania Belmondo (2+3+5) ja neuvostoliittolaishiihtäjä Raisa Smetanina (4+5+1), mutta heillä on vähemmän kultamitaleja kuin Björgenillä.

– Kuudella olympialaisten kultamitalillaan Björgen on tasoissa neuvostoliittolaisen pikaluistelijan Lidia Skoblikovan ja Venäjää ja Itsenäisten valtioiden yhteisöä IVYä edustaneen hiihtäjän Ljubov Jegorovan kanssa.

STT–KAIJA YLINIEMI

(STT)

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Kuuntele uusin Livigno2Levi Podcast

Kilpailukalenterit

ulvang banneri