KU Rollerski 550x90px

Välbe jättää kohtalonsa Venäjän hiihtoliiton käsiin

Jelena Välbe ei tiedä jatkostaan Venäjän hiihtoliitossa Sotshin kotikisojen jälkeen. Kuva: Heidi Lehikoinen

Jelena Välbe ei tiedä jatkostaan Venäjän hiihtoliitossa Sotshin kotikisojen jälkeen. Kuva: Heidi Lehikoinen

Venäjän hiihtoliiton puheenjohtaja ja maajoukkueen päävalmentaja Jelena Välbe on halukas jatkamaan tehtävässään, mutta asettaa asemansa Venäjän hiihtoliiton punnittavaksi. Päätöspäivän 50 kilometrin hiihdon kolmoisvoitosta huolimatta Venäjän maastohiihto ei Sotshin olympialaisissa yltänyt tavoitteisiinsa.

Välbe oli ilmoittanut tavoitteeksi olympialaisista neljä kultamitalia. Vaikka Venäjä oli kaikkien lajien mitalitilastossa ykkönen, maastohiihtäjät saivat kotikisoista yhden kullan, kolme hopeaa ja yhden pronssin. Viidenkympin kolmoisvoiton lisäksi mieshiihtäjät saivat hopeamitalit sekä miesten 4 x 10 kilometrin että sprinttiviesteistä.

Venäjän joukkue oli verkkolehti Sport-Ekspressin mukaan pitänyt lauantaina ilman urheilijoita palaverin, jossa Välbe oli kertonut omia näkemyksiään todeten, että hän on halukas jatkamaan mutta jos häntä ei pidetä enää sopivana tehtäväänsä, hän lähtee. Välben mukaan hänen asemansa on nyt maan hiihtoliiton käsissä.

Venäjän hiihdon tämän hetken kirkkain tähti Aleksandr Legkov harjoittelee sveitsiläis-saksalaisessa valmennuksessa maajoukkueen ulkopuolella samoin kuin Ilja Tšernusov, joka hiihti viidelläkympillä pronssille.

Myös kisoista kolme hopeamitalia saaneen Maksim Vylegžaninin sanotaan soveltavan maajoukkuevalmentajien oppeja parhaaksi katsomallaan tavalla.

- Maksim on älykäs urheilija, joka ajattelee asioita itse ja on harjoittelussaan todellinen raataja. Muistan, miten hän jätti tekemättä valmentajien neuvomat harjoitukset, jos piti niitä typerinä. Sen sijaan hän kävi pitkiä keskusteluja valmentajien kanssa koittaen perustella omia kantojaan, kertoo Skio.su -verkkosivulla Venäjän hiihtomaajoukkueeseen vuosina 2008-2009 kuulunut Dmitri Ljashenko.

Ljashenko huomautti myös, että Venäjän normaalimatkojen valmennuksesta ei anna kovin mairittelevaa kuvaa se, että viime vuosien menestyneimmät normaalimatkojen hiihtäjät ovat juuri Legkov, Tšernusov ja Vylegžanin.

Cologna maaliin Vylegžaninin suksella

Legkovin venäläismedioille sunnuntaina antamissa haastatteluissa ei viitattu Iivo Niskasen kanssa ladulla käytyyn nujakointiin. Niskanen kertoi Legkovin käyneen melkoisen kuumana ja nyrkistäkin tuli, kun Niskanen koitti jarrutella pääjoukon vauhtia Matti Heikkisen yrittäessä irtiottoa 30 kilometrin kohdalla.

Maksim Vylegžaninin haastattelusta Sbornaja Rossii -sivustolla sen sijaan kävi ilmi, että kaksi kilometriä ennen maalia kaatunut ja suksensa katkaissut sveitsiläinen Dario Cologna oli hiihtänyt maaliin Vylegžaninin varasuksella. Vylegžaninilta kysyttiin, näkikö hän, miten ja miksi Cologna kaatui.

- Maaliintulon jälkeen Cologna näytti minulle toista sukseaan, johon oli kirjoitettu "Maks" eli se olikin minun sukseni. Vasta siitä tiesin, että jotain oli tapahtunut.

Lähde: Team-Russia2014.ru, skio.ru, Sport-Ekspress.ru

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri