KU Rollerski 550x90px

Sami Jauhojärvi koki tunteiden vuoristorataa kultahiihdon jälkeen

Sami Jauhojärvi ja Sotshin olympialaisten kultamitali. Kuva: Hevoskuuri.fi

Sami Jauhojärvi ja Sotshin olympialaisten kultamitali. Kuva: Hevoskuuri.fi

Hevoskuuri lähti Helsinki-Vantaan lentoasemalle vastaanottamaan Suomen olympiamitalisteja ja varsinkin Suomen loistavia hiihdon olympiamitalisteja. Ensimmäisenä Hevoskuuri tapasi Sami Jauhojärven, joka oli saapunut Suomeen jo perjantaina, mutta saapui vielä Suomen mitalijuhlissa piipahtamaan.

Sami Jauhojärvi on saanut hetken hengähtää kovimmasta olympiahuumasta saavuttuaan kotiinsa jo perjantaina. Olympiareissu oli pitkä, kestoltaan peräti viisi viikkoa. Ainoastaan Sapporon MM-kisojen 2007 reissu on ollut pidempi. Se reissu kesti kuusi viikkoa.

– Olen saanut olla rauhassa perheen kanssa muutaman päivän, mikä on ollut paras tähän paikkaan. Lauantaina kokeiltiin vajaat kaksivuotiaan Oiva-pojan kanssa vähän suksia jalkaan ja sunnuntaina käytiin luistelemassa, Jauhojärvi kertoo parista kotona vietetystä päivästä.

Jauhojärvi ja Iivo Niskanen palauttivat Suomen mieshiihdon olympialaisten kultakantaan 16 vuoden tauon jälkeen. Pariviesti oli myös hyvin todennäköisesti Sami Jauhojärven uran viimeinen olympiastartti ja viimeinen mahdollisuus saavuttaa puuttuva olympiamitali. Mutta tätä ei Jauhojärvi kuulemma enää kisapäivänä miettinyt, eikä välierän ja finaalin välissä.

– Ei sitä kisan aikana mieti sillä lailla, että tämä on viimeinen tilaisuus saavuttaa olympiamitali. Etukäteen sen voi niin miettiä, mutta kilpailutilanteessa se on se kilpailutilanne ja palautumiset ja kaikki mitä siinä miettii. Elää siinä hetkessä, eikä mieti sitä mitä sen hetken jälkeen seuraa.

Jauhojärvi oli valmistautunut hyvin ankkuriosuuden loppuratkaisuihin ja siihen minkä ladun ottaa loppusuoralle tultaessa.

– Sanoin välierien jälkeen valmennusjohdolle, että katsokaa tarkasti naisten kilpailussa, että mitkä kaistat luistaa ja mitä latuja naiset käyttää ja kävin vielä itsekin varmistamassa asian. Sprinttivalmentaja Niclas Grön kertasi vielä tilanteen ennen viimeistä osuutta, mutta sanoin hänelle että "jag har mitt eget taktik" (minulla on oma taktiikkani). Mitään ei jätetä sattuman varaan, Jauhojärvi kertasi vielä kylmäperäistä taktista loppuratkaisuaan.

– Kyllä siinä hetki meni maaliin tulon jälkeen, ennen kuin alkoi tunteet päästä valloilleen. Maaliintulo hetki itse oli aika hämmentävä, että se voitto tuli, mutta vähän sen jälkeen kun alkoi tilanne realisoitumaan, niin tuli tunteiden vuoristorata ,että välillä oli ihan fiiliksissä ja välillä ihan itki. Se paine ja jännitys kun laukesi, niin laittoi itkettämään, Jauhojärvi kertoo tunteellisista hetkistä voiton ratkettua.

Sami Jauhojärvelle oli myös tärkeää päästä juttelemaan Saksan ankkurin Tim Tscharnken kanssa lopun tapahtumista.

– Torstaina pääsin hänen kanssaan juttelemaan asiasta, yritin jo keskiviikkona mennä tapaamaan häntä, mutta silloin ei ollut ketään paikalla. Kyllä Tim oli vielä aika pettynyt, mutta Hannes (Dotzler) oli jo paremmin päässyt sinuiksi asian kanssa. Maaliintulohetkellä oli vain vähän hajua, että mitä oli tapahtunut. Kyllähän siinä heidän puolesta harmittaa se, että kolme joukkuetta oli niin selvästi parempia kuin muut ja myös Saksalle oli mitali tulossa, jonka he nyt menettivät, Jauhojärvi osoittaa rehtiä urheiluhenkeä kilpakumppaninsa epäonnen puolesta.

Suomalaismiehet eivät hiihdossa ole liian usein olympiakultaa juhlineet, viimeksi Mika Myllylä Naganossa 1998 ja sitä ennen miesten viestijoukkue Innsbruckissa 1976. Näin Jauhojärvi kokee tilanteen ja kultamitalinsa merkityksen.

– Saisi tulla useamminkin kultamitaleita. Merkitystä en tiedä, mutta toivottavasti pienen nosteen toisi nuorisotoiminnan puolelle. Suomalainen urheilutoimintahan nojaa, voi sanoa täysin, seuratoimintaan ja ennen kaikkea sinne talkoopuolelle. Toivottavasti se luo innostusta myös tälle talkooväelle, että ne jaksaa tehdä sitä usein kiittämätöntä työtä, Vuokatti Ski Teamin hiihtäjä toivoo.

IivoNiskanenSamiJauhojarvi240214IivoNiskanen (vas.) ja SamiJauhojärvi katsovat toisiaan ja tuumivat, että mitäköhän sitä on tullut tehtyä. Kuva: Hevoskuuri.fiMäntyrannan opein

Muutamat tärkeät henkilöt Sami Jauhojärvi haluaa nostaa oman uransa tärkeimmiksi taustatekijöiksi.

– Kyllähän se ensinnä kotoa lähtee, että on ohjautunut lajin pariin. Sitten on Reijo (Jylhä), perhe joka mahdollistaa tämän satsauksen, huoltopuoli, sieltä on niin iso joukko kavereita, fyssaripuolelta Latvalan Jarmo, jonka voi sanoa pelastaneen minun uran 2004, jolloin alkoi selän kuntoutusprojekti, Jauhojärvi haluaa kiittää tärkeitä henkilöitä taustalla.

Eikä Jauhojärvi unohda hiljattain edesmennyttä olympiavoittajaa Eero Mäntyrantaa, jonka harjoitteluun Jauhojärven oma harjoittelu pitkälti perustuu.

– Sitä on pikkuisen viilattu tähän päivään, kun välineet ovat muuttuneet. Mutta pääajatus on, että hiljaset lenkit riittävän hiljaa ja kovat lenkit tarpeeksi kovaa. Pitkällä lenkillä ei haittaa, vaikka välillä pysähtyy kymmeneksi minuutiksi syömään mustikoita, se ei se harjoitusvaikutus siihen lopu. Siinä kiteytettynä Eeron menetelmät, Jauhojärvi sanoo.

– Ennen kisoja mietin, että kun yksi on joukosta poissa, niin tulisi olympiavoitto ja jatketta tuonne meänperälle. Siellähän Teurajärven Pertti on olympiavoittaja 76-viestistä ja asuu Kolarissa. Pertti laittoikin minulle onnitteluviestin, Jauhojärvi nousee nyt lappilaisten olympiavoittajien arvokkaaseen joukkoon.

Sami Jauhojärvi kiittää myös Suomen olympiakomiteaa entistä ammattimaisemmasta ottessta. Jauhojärvellä oli Sotshissa parempi työrauha kuin kaksissa edellisissä kisoissa Torinossa 2006 ja Vancouverissa 2010.

– Kisoissa huomasi, että oli ammattimainen tekemisen meininki verrattuna kaksiin edellisiin kisoihin, Jauhojärvi sanoo.

– Yleensä on enemmän häiriöksi lähteä olympialaisiin, koska sinne tulee niin paljon sellaisia henkilöitä, jotka eivät kierrä kanssamme jatkuvasti ja tunne tapojamme ja käytäntöjämme. Nyt tuolla porukalla oli homma selvästi paremmin hallussa.

Falunin jälkeen välitilinpäätös

Uran jatkoa Jauhojärvi on miettinyt siten, että hiihtoura jatkuu täysillä ainakin ensi talven Falunin MM-kisoihin saakka, jonka jälkeen tehdään välitilinpäätös. Lahden kotikisoihin on aikaa vielä kolme vuotta ja niitä Jauhojärvi ei ole vielä hirveästi ehtinyt ajatella.

– Faluniin panostetaan ihan täysillä niin kuin tähänkin kauteen ja sen jälkeen katsotaan, että oliko se siinä vai vieläkö jatketaan.

Lahden kotikisojakaan 2017 32-vuotias Jauhojärvi ei täysin sulje pois.

– Lahden kisat ovat mahdollista, mutta aika pitkässä kuusessa ne vielä on, että katsotaan nyt. Mutta toisaalta minun aikuisten arvokisaura alkoi Lahden kisoista 2001, mutta katsotaan nyt.

Yksi vaihtoehto on myös siirtyminen pitkän matkan hiihtäjäksi kiertämään Swix Ski Classics hiihtosarjaa.

– Minulla on kolmen vuoden sopimus Snowproof Racing Teamin kanssa ja se kattaa vielä vuoden 2016. Ja kyllä tämä vaihtoehto kiinnostaa kovasti.

Vasaloppetiin ensi viikonloppuna

Tulevana viikonloppuna Jauhojärveä ei nähdä Salpausselän kisoissa kotiyleisön edessä, vaan hän lähtee Ruotsiin hiihtämään 90 kilometrin mittaisen Vasaloppetin. Päätöksen Vasaloppetiin lähtemisestä Jauhojärvi oli tehnyt marraskuussa Oloksen leirillä tavattuaan Snowproof Racing Teamin tallipäällikön ja saatuaan luvan liitolta, ettei tarvitse Salpausselällä hiihtää.

– Sunnuntaina kun kävin kolme tuntia junttaamassa tasatyöntöä, niin sen tietää, ettei se kisa helppo tule olemaan. Vois sanoa, että vähän niin kuin jännittää. Se on uusi haaste.

– Valmistautuminen sinne menee viikon valmistautumisella ja eilisen tasatyöntötreenin lisäksi junttaan vielä pari pidempää tasurilenkkiä tässä viikolla. Melko vähällä valmistautumisella joutuu lähtemään. Taktiikkana on, että ennen 70 kilometriä ei mitään ylimääräistä. Kyllä se on pitkä matka ja minullakin on 50 kilometriä pisin matka, mitä olen kilpaa hiihtänyt.

- Tero Viljanen

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri