KU Triac 40 Aero 550x90px

Andrus Veerpalu voitti Viron mestaruuden – nousemassa maajoukkuevalmentajaksi?

Viikonloppuna Virossa kovaa hiihtänyttä Andrus Veerpalua haastateltiin Otepäässä reilut kolme vuotta sitten maailmancupin osakilpailun jälkeen. Huippu-urheilijaksi kaksinkertainen olympiavoittaja ei aio palata. Kuva: NordicFocus

Viikonloppuna Virossa kovaa hiihtänyttä Andrus Veerpalua haastateltiin Otepäässä reilut kolme vuotta sitten maailmancupin osakilpailun jälkeen. Huippu-urheilijaksi kaksinkertainen olympiavoittaja ei aio palata. Kuva: NordicFocus

Valmentajaruletti pyörii myös Suomenlahden toisella puolella.

Hiihtäjälegenda, kaksinkertainen olympiavoittaja Andrus Veerpalu osallistui pitkästä aikaa kotimaansa mestaruuskilpailuihin voittamalla lauantaina Viron mestaruuden 15 kilometrin väliaikakilpailussa Jõulumäellä. Vähälumisissa olosuhteissa ja vesisateessa käydyssä kilpailussa 43-vuotias Veerpalu oli muita nopeampi 17 sekunnin marginaalilla. Kisan toiseksi hiihti Karel Tammjärv, joka oli mukana Sotshin olympialaisissa. Kisan kolmas oli Peeter Kümmel. Kulta oli Veerpalun 25:s hiihtomestaruus Virossa.

-Minulla oli hyvä lähtöpaikka ja olin levännyt. Tammi-helmikuussa olen ulkoillut paljon ja sen takia vire on hyvä. Lisäksi olen hankkinut nuoruudessani sellaiset harjoituspohjat, että sydän on vahva ja se kestää edelleen, Veerpalu kommentoi voittoaan ETV:lle.

Perjantaina Veerpalu hiihti sprinttiviestissä seitsemänneksi. Kazakstanilaishiihtäjä Aleksei Poltoraninin suksien testaajana toimiva Veerpalu on harjoitellut jonkin verran, ainakin suksien vaihtoa.

-Parhaimpina päivinä ohjelmassa on ollut suksien testaamista yli 50 kilometriä, mutta yhdelläkään parilla en ole hiihtänyt puolta kilometriä pidempään kerrallaan, Veerpalu paljasti ETV –kanavalle.

Postimees-lehdelle antamassa haastattelussa Veerpalu kertoi hiihtäneensä talven kuukausina jopa kuusi tuntia päivässä testaten suksia.

Veerpalu virolaisten peräsimeen?

Lauantain kilpailun jälkeen Viron hiihtomaajoukkueen päävalmentaja Mati Alaver päästi ilmoille ajatuksen Andrus Veerpalusta Viron hiihtomaajoukkueen distanssimatkojen valmentajana.

-Olisi tyhmää jättää hyödyntämättä niinkin pätevä ja kokenut mies. Katsokaa mitä saksalaiset tekevät – heidän miesten päävalmentaja on Andreas Schlütter, entinen mestarihiihtäjä, kuin myös Rene Sommerfeldt, joka on tulossa nuorten valmentajaksi, Alaver kertoi Postimees-lehdelle.

Viron lehdistön tietojen mukaan Andrus Veerpalu haluaa olla apuna poikansa Andreaksen hiihtouralla, mikäli tämä nousee maailman huipulle. Maajoukkueen valmentajana Veerpalu voisi samalla jakaa tietämystään myös muille hiihtäjille. Viron hiihtoliiton pääsihteeri Jaak Mae lupasi tehdä Veerpalulle työtarjouksen, mutta vasta sitten kun budjetti ja sponsoreiden kiinnostus asiaa kohtaan on selvinnyt.

Veerpalun palveluksista on edelleen kiinnostunut myös Poltoranin. Sotshissa 15 kilometrin perinteisellä yhdeksänneksi sijoittunut kazakstanilainen on lehtitietojen mukaan harkinnut muuttoa Viron Otepäähän. Tämä mahdollistaisi Veerpalun toimimisen sekä virolaishiihtäjien, että Poltoraninin apuna.

Mitä sitten tekee nykyinen Viron maajoukkuevalmentaja Mati Alaver? Iltasanomissa perjantaina haastateltu Alaver ei kiistänyt kiinnostustansa Suomen päävalmentajan paikkaa kohtaan. Samassa yhteydessä hän myös ylisti suomalaisen hiihdon tulevaisuudennäkymiä. Postimees-lehdelle hän ei kuitenkaan enempää paljastanut lauantaina.

-Kyllä minä itselleni töitä löydän, Alaver totesi varmasti.

Alaverin mukaan hänelle on tarjottu töitä useammastakin paikasta, mutta tarkemmin hän ei halunnut asiaa kommentoida.

Hallitsevana Viron mestarina herää myös kysymys, voisiko Andrus Veerpalu vielä kerran palata maailman huipulle? Mati Alaverin mukaan Sotshissa hiihtäessään Veerpalu olisi tullut 4 x 10 kilometrin viestissä vaihtoon avausosuudelta kärkiryhmässä. Veerpalu itse ei kuitenkaan innnostu comebackista.

-Tässä on myös muita puuhia menossa, välillä voin tietysti tulla kiusaa tekemään, Veerpalu viittasi nuorempien voittamiseen.

-Juho-Veikko Hytönen

Lähde: Postimees, Delfi, ERR

Tyylinäyte 43-vuotiaan Veerpalun vuorohiihdosta ja tasatyönnöstä nähtävissä ERR:n sivuilla olevasta videoklipistä (ensimmäiset 40 sekuntia)

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Kuuntele uusin Latu Podcast

Kuuntele uusin Livigno2Levi Podcast

ulvang banneri