KU Swix Pro 550x90px

Syy Norjan olympiafiaskoon selviämässä?

Knut Nystad Christer Majbäkin vieraana. Kuva: Skigo

Knut Nystad Christer Majbäkin vieraana. Kuva: Skigo

Norjan hiihtomaajoukkueen odotettua vaisumpaa menestystä Sotshin olympialaisissa on selitetty tähän asti pääasiassa epäonnistuneella kuvioinnilla. Norjan sukset sakkasivat ajoittain sekä pidon, että luiston osalta ja nyt Norjassa on noussut tapetille se tosiasia, että Norjan hiihtomaajoukkueella ei ollut käytössä kaikki samat testituotteet kuin esimerkiksi Suomella tai Ruotsilla.

- Toivoisin, että meillä olisi kaikki tuotteet käytössä. Samat kuin Ruotsilla. Olemme kuulleet, että tietyt valmistajat suosisivat tiettyjä maita, kommentoi Nystad olympialaisten aikaan Norjan TV2:lle.

Asia nousi uudestaan pintaan, kun Langrenn.com uutisoi voitelupäällikkö Knut Nystadin ja luistovastaava Ronny Frydenlundin vierailusta Skigon uudella tehtaalla Kiirunassa.

Skigon tuotteilla otettiin Sotshissa useita mitaleita. Se miksi Norjalla ei ollut kaikkia tuotteita käytössä, on ollut osittain epäselvää.

- He eivät osanneet niitä kysyä ja toisaalta Skigossa ei ole oltu yhteistyöhön tyytyväisiä ennen kaikkea siksi, että Norjan testaus ei ole tarpeeksi systemaattista eivätkä tulokset tarpeeksi luotettavia. Ainoastaan Suomen joukkue on tehnyt testauksen, kuten se kuuluu oikeaoppisesti tehdä, kertoo asioista hyvin perillä oleva taho Kestävyysurheilu.fille.

Skigon osaomistaja ja johtaja sekä entinen huippuhiihtäjä Christer Majbäk kommentoi asiaa Norjan TV2:lle seuraavin sanakääntein:

- Meillä on ollut jo jonkin aikaa erittäin hyvää yhteistyötä Ruotsin ja Suomen maajoukkueiden kanssa. Teemme tiivistä yhteistyötä koko kauden ajan ja jos he tulevat kysymään jonkun tuotteen hienosäädöstä, yritämme tietenkin auttaa. Tällöin voi muodostua tilanne, että Norjalla ei ole kaikkien tuotteiden kaikkia versioita.

Majbäk vakuuttaa kuitenkin, että myös Norjalla on kaikki tuotteet käytössä jos he vain haluavat.

- Voin puhua vain Skigon puolesta. Me emme salaa mitään. He saavat kaikki tuotteemme jos vain kysyvät, sanoo Majbäk ja vakuuttaa, että he kohtelevat kaikkia maita samanarvoisesti, oli kyseessä sitten Venäjä tai Norja.

Norjassa toivotaan, että Skigosta on apua Falunin MM-hiihtojen lähestyessä.

- Toivotaan heiltä löytyy erityisosaamista ruotsalaisen lumen suhteen ja että me voimme hyötyä siitä. He testaavat niin paljon Ruotsissa, sanoo Nystad.

Entä tilanne mikä on ollut ja on tilanne Suomen osalta? Skigon Majbäk kehuu yhteistyötä Suomen kanssa. Asian vahvistaa myös entinen huoltopäällikkö Stefan Storvall, joka kertoo samalla, että ei ole jatkamassa tehtävässä enää ensi talvena.

- Meillä on ollut erittäin hyvää yhteistyötä Skigon kanssa, kuten myös suomalaisten voidemerkkien kanssa, kertoo Storvall.

Entä yhteistyö norjalaismerkki Swixin kanssa?

- Heidän kanssaan meillä ei ole ollut niin tiivistä yhteistyötä. Emme ole myöskään itse olleet niin aktiivisi, sanoo Storvall.

Suomen huolto on saanut kiitosta viimeisien vuosien aikana. Storvall ei kuitenkaan itse ole jatkamassa tehtävissä enää ensi talvena.

- Saaton olla jokin verran mukana konsulttina, mutta olen vaihtanut työpaikkaa eikä uusi työ mahdollista täysipainoista mukanaoloa eikä huoltopäällikön tehtävää ole vieläkään saatu ympärivuotiseksi. Aloitin tänään kalliolämpöön ja siihen liittyviin porauksiin liittyvissä työtehtävissä, kertoo Storvall.

Entä mikä on sinun näkemyksesi, siitä miksi Norja epäonnistui olympialaisten alkuvaiheessa kaluston suhteen?

- Suurin syy oli kuvioinnissa, mutta kyllä voitelussakin saattoi olla jotain. Erityisesti päivinä, jolloin pito oli ratkaisevassa roolissa, uskoo Storvall.

-Petri Ikävalko

Lähteet: Norjan TV2, langrenn.com, Expressen


langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Kuuntele uusin Livigno2Levi Podcast

Kilpailukalenterit