swix asut banneri

Tahko MTB yhden piilolasin varassa?

Kilpapyöräilijä Paavo Hiltunen päätti päästä eroon piilolaseistaan laserleikkauksella.

Kilpapyöräilijä Paavo Hiltunen on yksi niistä urheilijoista, jotka joutuivat kamppailemaan huonon näkökykynsä kanssa harjoitellessaan ja kilpaillessaan. Jatkuva lasien ja piilolasien kanssa temppuilu alkoi tuskastuttaa siihen malliin, että mies päätti päästä eroon silmälaseistaan. Tavoitimme Paavon Pirkan hiihdon jälkeen ja kyselimme hieman kuulumisia.

Moikka Paavo, ja onnittelut Pirkan hiihdosta! Kertoisitko alkuun hieman itsestäsi?

Ikää on 30 vuotta ja asuinpaikkana Tampere. Kotoisin Koillis-Savosta. Ammattina on ympäristötekniikan DI. Urheilupuoli menee kilpakuntoilijan roolissa päivätöiden ohella. Pyöräilyä olen harrastanut kilpailumielessä noin vuodesta 2005. Viime vuosina olen laajentanut harrastuskenttää avarakatseisesti muihinkin kestävyyslajeihin.

Olet yksi niistä, jolle huono näkökyky aiheuttanut hieman päänvaivaa. Miten päädyit ratkaisuun korjauttaa näkökyky uuteen uskoon?

Käytin laseja 8-vuotiaasta saakka, viimeisimmät vahvuudet olivat -3,75/-4,50 eli ilman näönkorjausta en tullut toimeen. Piilareita käytin 16-vuotiaasta saakka, käytännössä aina urheillessa. Lähtölaskenta kohti laserleikkausta alkoi vuoden 2010 Tahko MTB:stä, kun jouduin ajamaan 110km yhden piilolinssin varassa, siis hyvinkin vajaalla syvyysnäöllä. Koin piilareiden käytön erityisen riskialttiiksi maastopyöräilyn lisäksi suunnistaessa ja avovesiuinnissa.

Millainen kokemus leikkaus oli?

Minulle annettiin ennen esitutkimusta tietopaketti, johon perehtymisen jälkeen minulle oli muodostunut toimenpiteestä hyvä kuva. Esitutkimuksessa selvisi, että hyvät edellytykset onnistuneelle toimenpiteelle olivat olemassa. Näinpä tulin leikkaukseen luottavaisin mielin. Itse toimenpide vastasi täysin muodostamaani mielikuvaa ja leikkaus oli nopeasti ohi. Reilun tunnin huilailun ja silmien tarkastuksen jälkeen kävelin bussipysäkille ja matkasin kotiin. Kokemus oli kokonaisuutena miellyttävä ja leikkaussalin toiminta oli vakuuttavan varmaa ja ammattitaitoista.

Miten leikkauksesta toipuminen sujui? Jouduitko pitämään paljon taukoa harjoittelusta?

Harjoittelutauon pituudeksi muodostui vajaa viikko, kun samalla sairastin flunssan. Ei tehnyt yhtään mieli aloittaa harjoittelua liian aikaisin. Jo leikkausta seuraavana aamuna näön tarkkuus oli erittäin hyvä. Toipuminen etenee näköjään hienosti annettuja kotihoito-ohjeita noudattaen.

Suosittelisitko leikkausta muille aktiiviliikkujille ja urheilijoille?

Suosittelen lämpimästi. Siinä säästää itsensä piilolinssien kanssa pelaamisen vaivalta ja niistä potentiaalisesti aiheutuvilta hankaluuksilta. Silmälasien kanssa reippaampi liikunta ei mielestäni vaan oikein onnistu, ainakaan ulkotiloissa.

Mitkä ovat tulevan vuoden tavoitteet?

Tavoitteena on jatkaa monipuolisen kestävyyskunnon kehittämistä ja vahvistaa heikkouksia. Pyöräilyn osalta tavoitteeksi voisi nimetä Tahko MTB:n ja lisäksi Porvoon ajojen vauhti täytyy käydä tarkistamassa. Finntriathlonissa lähden yrittämään ajan parannusta ja jonkun maratonin mittaisen juoksun voisi loppusyksystä käydä. Näiden lisäksi Jämi147 Triplasta täytyy koittaa tehdä mahdollisimman hyvä kokonaistulos.

Kiitos haastattelusta ja tsemppiä tulevan kauden koitoksiin!

swix asut boxi

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

ulvang banneri