swix rullahiihto550 90

Alakoski: Selvitystyö pohjoismaisten hiihtolajien yhteenliittymisestä

Maastohiihto ry:n puheenjohtaja Reijo Alokoski. Kuva: Hevoskuuri.fi

Maastohiihto ry:n puheenjohtaja Reijo Alokoski. Kuva: Hevoskuuri.fi

Hevoskuuri.fi haastatteli Maastohiihto ry:n puheenjohtaja Reijo Alakoskea SM-hiihtojen yhteydessä Jämillä. ja sai joihinkin kysymyksiin myös asiaankuuluvan vastauksen.

Reijo Alakoski, mieshiihdon kokonaistilanne on tällä hetkellä huolestuttava. Menestys on jäänyt vaatimattomaksi, eikä näytä siltä, että tilanteeseen olisi tulossa kovin nopeaa muutosta ainakaan laajalla rintamallla. Mitä tilanteelle aiotaan tehdä ja kuka kantaa vastuun?

- Päävalmentaja kantaa vastuun huippujen menestyksestä. On kuitenkin selvää, että valmennusjärjestelmälle on tehtävä jotain ja meillä on asian suhteen isoja haasteita edessä. Ennen Sotshia asialla ei kuitenkaan ole tehtävissä mitään, vaan nyt puhutaan Lahden MM-kisoista ja sen jälkeisestä ajasta.

Hiihtoliiton puheenjohtaja otti julkiseesti kantaa Magnar Dalenin mahdollisen jatkon puolesta. Onko tämä myös Maastohiihto ry:n ja teidän henkilökohtainen kantanne?

- Maastohiihdon hallitus ei ole asiaan ottanut kantaa, eikä asia ole ajankohtainen juuri nyt.

Magnar Dalenin sopimus päättyy Sotshin kisojen jälkeen. Milloin on ajankohtaista palata kysymykseen?

- Kaikkien etu on, että asiaan palataan vielä tämän vuoden puolella. Haluan sanoa, että tällä kertaa kuunnellaan varmasti kenttää, valmentajia ja ennen kaikkea urheilijoita.

Suomen menestys on parina viime vuotena jäänyt varsin vaatimattomaksi myös nuorten MM-hiihdoissa. Mitaleja ei ole juuri tullut. Mitä asialle aiotaan tehdä?

- Meidän on pakko lähteä panostamaan 16-18-vuotiaden ikäluokkiin. Panostus on aloitettava entistä nuorempana, jotta Lahdessa ja sen jälkeen saadaan menestystä. Suomalaiset nousevat huipulle myöhemmällä iällä kuin monessa muussa maassa.

Miten pidetään huoli, että nuorilla on osaavia valmentajia ja valmennuksessa jokin yhteinen linja? Nyt näyttää, että sitä ei ole.

- Se on, totta. Yhtenäistä linjaa valmennuksessa ei ole, eikä siitä ole kannettu huolta.

Kuuluisiko tämä päävalmentajan tehtäviin?

- En tiedä yhtään lajia, jossa tämä olisi päävalmentajan tehtävä.

Jos tämä ei ole päävalmentaja tehtävä, niin pitäisikö maastohiihdolla lajina olla valmennuspäällikkö?

- Suurin ongelma tällä hetkellä on, että lajilla ei ole lajipäällikköä. Ja tähän on saatava muutos.

Puhut nyt siis lajipäälliköstä, etkä valmennuspäälliköstä. Mikä on olisi lajipäällikön toimenkuva?

- Hänen tehtävä olisi vastata koko organisaation toiminnasta.

Maastohiihdon imago ei välttämättä ole esimerkiksi yritysjohtajien mielissä kovin hyvä nykyaikainen. Mitä tälle asialle aiotaan tehdä?

- Viimeiset vuodet ovat olleet tulipalojen sammuttamista. Henkilö- ja talousresurssit ovat olleet pienet, mutta taloudellinen tilanne on kohentunut huomattavasti. Kassaholvit eivät tietenkään ole täynnä, mutta usko, että tilanne parannetaan entisestään tulevaisuudessa.

Mitkä ovat maastohiihdon arvot, jotka ohjaavat toimintaa ja joista viestitään ulkopuolelle?

- Tavoitteemme on olla maailman johtava maastohiihtomaa vuonna 2017.

Onko maastohiihdon hallituksessa riittävästi osaamista ja onko tehtäväjako hallituksen sisällä selvä?

- Hallitus on tehnyt hartiavoimin töitä ja joutunut monessa kohtaa äärimmilleen. Toimistolla on käytännössä vain kaksi ihmistä töissä. Meidän työmme on vapaaehtoista järjestötyötä. Kysymys on haastava.

Onko Hiihtoliiton ja Maastohiihto ry:n välinen suhde selvä?

- Kerron tässä yhteydessä, että Maastohiihto ry:n hallitus päätti perjantaina käynnistää selvitystyön lajin palaamisesta Hiihtoliittoon. Ajatuksena on, että kaikki pohjoismaiset lajit olisivat saman liiton alaisuudessa. Selvitystyön tekee Hiihtoliiton toimitusjohtaja. Maastohiihto ry:n omistavat hiihtopiirit ja asiaa käsitellään varmasti keväällä hiihtopiirikokouksessa.

-Petri Ikävalko

 

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit