KU Swix Pro 550x90px

Alexey Poltoranin – tuleva olympiavoittaja?

Poltoranin poseeraa Oloksella. Kuva: Hevoskuuri.fi

Poltoranin poseeraa Oloksella. Kuva: Hevoskuuri.fi

Alexey Poltoranin nousi viime talvena hiihtomaailman ehdottomaan eliittiin neljällä maailmancupin osakilpailuvoitolla ja kahdella MM-pronssillaan. Hevoskuuri.fi sai kutsun Poltoraninin kämpälle Oloksella ja yritti selvittää millä metodeilla Kazakstanin mies on noussut huipulle.

Kaukaa Kazakstanin itäosista Ridderin kaupungista kotoisin ole Poltoranin aloitti hiihtämisen seitsemän vanhana. Ridder on Altai-vuoriston ympäröimä. Talvella lunta on alueella Poltoraninin mukaan paljon ja hiihtokautta on mahdollista jatkaa heinäkuulle Altai-vuoriston jäätiköillä 1900 metrissä.

- Opin hiihtämään koulussa ja pikkuhiljaa innostus kasvoin. Todellisen harjoittelun aloitin, kun pääsin 14-vuotiaana ensimmäistä kertaa nuorten MM-kilpailuihin Itävallan Schonachiin ja sijoituin sijalle 15., kertoo Poltoranin.

Poltoranin ehti kiertää kaikkiaan kuudet nuorten MM-kilpailut.

Harjoittelusta

Poltoraninin, kuten muidenkin kazakstanilaisten perinteisen tekniikka hivelee silmiä. Kiitos tästä kuuluu osaaville ohjaajille ja valmentajille.

- Olemme saaneet nuoresta asti hyvää tekniikkavalmennusta. Latuja meillä on sekä perinteiselle että vapaalle, joten siitä ei ole kysymys, sanoo Poltoranin.

Poltoraninia on valmentanut koko uran ajan Alexey Nakonečnij. Kielimuurin takia harjoittelun syvällisempiin yksityiskohtiin haastattelun aikana ei päästy, mutta jotain saatiin irti.

- Harjoituskaudella juoksua tulee noin 150 kilometriä kuukaudessa. Rullahiihtoa ja pyöräilyä kertyy yhteensä noin 800 kilometriä kuukaudessa.

Poltaranin sanoo, että harjoituskaudella harjoittelua kertyy kaikkiaan noin 95 tuntia kuukaudessa, kilpailukaudella vähemmän. Vuosimäärät liikkuvat noin 750-800 tunnin välimaastossa. Poltoranin on hankkinut kannuksen perinteiseltä, mutta mies haluaa pärjätä myös luisteluhiihdossa ja se on näkynyt harjoittelussa.

- Olen tehnyt paljon töitä luisteluhiihtoni ja uskon, että kehitystä on tapahtunut.

Poltoranin leireili heinäkuussa Vuokatissa, elokuussa Bulgariassa, lokakuussa Ridderissä ja marraskuussa Suomen Lapissa.

poltoranin030313al074Poltoranin tuulettaa 50 kilometrin MM-pronssiaan. Kuva: Aapo Laiho

Poltotraniin päämatka Sotshissa on 15 kilometrin perinteisen kilpailu, mutta kalenteriin on ympyröity myös sprintti ja joukkuesprintti.

- Myös 50 kilometrin kilpailu kiinnostaa, mutta katsotaan kauden ja olympialaisten aikana, miltä sen suhteen näyttää, sanoo Poltoranin.

Mies aikoo hiihtää myös Tour de Skin kokonaisuudessaan.

Talli ja Veerpalu

Poltoranin on muodostanut Kazakstanin hiihtoliitosta erillisen tallin, jonka toiminta vaikuttaa erittäin ammattimaiselta eikä resursseista näytä olevan pulaa.

- Tallissani on kaksi valmentajaa, neljä huoltomiestä ja vain kaksi hiihtäjää., kertoo Poltoranin.

Yksi huoltomiehistä on muuan Andrus Veerpalu, jonka rooli painottuu suksitestaamiseen. Veerpalun sopimus alkoi marraskuussa ja hän kiertää Poltoraninin mukana koko kauden.

- Andrus on erittäin hyvä tyyppi ja olen tyytyväinen hänen työhönsä. On todella hyvä, että saimme hänet mukaan, kommentoi Poltoranin.

Poltoranin myöntää, että Veerpalun kanssa on keskusteltu myös harjoittelusta, mutta sen syvällisemmästä valmennussuhteesta ei ole kysymys.

Poltoraninin pääyhteistyökumppani on Samruk, joka on julkinen rahasto. Toinen iso yhteistyökumppani on autoalan yritys Azia Auto. Välinepuolella Poltoraninin kumppanit ovat Fischer suksien ja monojen, One Way sauvojen ja Skigo voiteiden ja hanskojen osalta.

Poltoranin vaikuttaa erittäin nöyrältä kaverilta, joka on onnistunut keräämään rahoituksen ja hyvän tukiverkoston ympärilleen. Menestys Sotshissa ei olisi sattumaa.

-Petri Ikävalko

 

MM-hiihdot

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit