swix rullahiihto550 90

Amerikkalainen hiihtäjä Hailey Swirbul harjoittelee tehokkaasti jäätiköllä

Norjalainen hiihtosivusto langrenn.com vertaa artikkelissaan norjalaisten ja muiden maiden hiihtäjien suhtautumista korkeassa ilma-alassa harjoittelemiseen.
Norjalaiset ovat tottuneet leireilemään pari kolme kertaa vuodessa korkealla noin kolmen viikon jaksoissa ja tämä lähestymistapa on toistunut riippumatta siitä ovatko arvokisat talvella korkealla vai lähempänä merenpinnan tasoa.


Amerikkalaisilla hiihtäjillä on täysin erilainen järjestelmä. Moni yhdysvaltalainen hiihtäjä harjoittelee korkealla viikon ajan joka kuukausi. Hailey Swirbul on yksi niistä, jotka vannovat tuon lähestymistavan nimeen. Tämä 23-vuotias urheilija on yksi useista lupaavista nuorista hiihtäjistä Yhdysvalloissa. Hänellä on sekä hopeaa että pronssia nuorten MM-kisoista, ja hän otti viime kaudella ensimmäisen palkintopallisijansa maailmancupissa.


Swirbul asuu Alaskan Anchoragessa lähellä Eagle Galcierin jäätikköä, jossa hän ja useat yhdysvaltalaiset hiihtäjät harjoittelevat yhdessä joka kuukausi touko-/kesäkuusta maailmancup-kauden alkuun. Päivät koostuvat kahdesta treenistä sekä lumella että kuivamaalla jakautuen kovien ja rauhallisten treenien välillä. Aamutreeni on pisin ja kestää normaalisti kahdesta kolmeen tuntia. Iltapäivän harjoitukset kestävät yleensä puolestatoista kahteen tuntia. Seitsemän päivän aikana Eagle Glacierilla he suorittavat vähintään kolme kovaa treeniä, yleensä yhden päivässä kahden ensimmäisen päivän jälkeen jäätiköllä. Poikkeus on viimeinen päivä, jolloin he tekevät vain yhden pitkän kolmen-neljän tunnin treenin.


Korkeanpaikan leireillään norjalaiset hiihtäjät sen sijaan harjoittelevat yleensä monipuolisesti hiihtäen lumella, tekemällä jalkalenkkejä, treenaamalla voimaa ja hiihtämällä rullilla lumella hiihdon lisäksi. Tehoharjoittelun määrä on yleensä aika vähäinen näiden leirien aikana.


- Minulle tärkeintä vuoristoharjoittelussa on päästä mahdollisimman paljon hiihtämään lumella. Jokainen kilometri lumella mahdollistaa tekniikkani parantamisen, koska hiihto itsessään on parasta tekniikka- ja nopeusharjoittelua, Swirbul kertoo langrenn.com Plussalle.


Swirlbul painottaa, että jäätiköllä hiihtäminen on loistava keino kehittää lajinomaista voimaa ja saada harjoitteluun oikea intensiteetti.


- Voin itse valita sen osa-alueen, jota haluan kehittää. Esimerkiksi luistellessani yritän keskittyä tehokkaaseen ja teknisesti sujuvaan hiihtoon sen sijaan, että nielisin vain kilometrejä hitaalla vauhdilla tekniikan kustannuksella.


Swirbul rakastaa myös kovia treenejä jäätiköllä ja erityisesti joukkuesprinttisessioita.


- Joukkuesprintit ovat todella hauskoja. Jaamme ryhmämme useisiin joukkueisiin ja suoritamme kilpailunomaisen harjoituksen, joka on vastaava kuin MM-kisoissa, jolloin radalla on paljon teknisiä kohtia ja tiukkoja käännöksiä. On paljon helpompaa puristaa itsestä irti, kun treenissä on vähän kilpailua.


Swirbulille, jolla on jäätikkö käytännössä omalla takapihallaan, alppimajat ja simuloitu korkea ilmanala eivät ole koskaan olleet vaihtoehto oikealle vuoristoharjoittelulle.


- Rakastan harjoituksia, joita meillä on jäätiköllä. Kaikki asuvat yhdessä, syövät yhdessä ja pitävät hauskaa siellä.


Tämän talven olympialaiset järjestetään 1750 metrin korkeudessa merenpinnasta, joten korkeusharjoittelu on ratkaisevan tärkeää optimaalisen suorituskyvyn kannalta tulevissa arvokisoissa. Norjan maajoukkueet eivät kuitenkaan aio tästä syystä muuttaa perinteistä järjestelyään korkean paikan harjoittelun suhteen. Norjalaiset eivät myös aio hyödyntää alppimajoja tai vastaavia keinoja harjoittelutehon kasvattamiseksi tulevaa kautta varten, mutta päävalmentaja Eirik Myhr Nossum ja useat hiihtäjät, kuten Hans Christer Holund, ovat avoimia harkitsemaan asiaa pitkällä aikavälillä.

Teksti: Langrenn.com, suomenkielinen teksti: Teemu Virtanen, kuva: Hannah Halvorsen

 

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit